Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Δύσκολη εβδομάδα για τις αγορές με φόντο το …σκληρό πόκερ Πούτιν - Ζελένσκι

Οικονομία

Πούτιν και Ζελένσκι βλέπουν καθημερινά ότι οι απώλειες που καταγράφουν στο πεδίο της μάχης είναι τεράστιες. Στην Ουκρανία μιλάμε για μια ανθρωπιστική καταστροφή, ενώ ο... αυτοκράτορας της Μόσχας, όσο το τραβάει τόσο δημιουργεί πρόβλημα στη Δύση, αλλά και στον εαυτό του.

Αυτό που παρατηρούν οι διεθνείς αναλυτές είναι ότι και οι δύο, εκπέμπουν μηνύματα πιθανής απεμπλοκής, αλλά δεν ξέρουμε ποιος θα κάνει την αρχή. Ο καθένας πρέπει να κερδίσει κάτι ή να χάσει όσο γίνεται λιγότερα. 

Η νέα εβδομάδα είναι εξαιρετικά σημαντική για τις αγορές, καθώς θα φανεί μετά από 40 μέρες καταστροφής, αν υπάρχουν σημάδια κόπωσης στις αντιμαχόμενες πλευρές, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη διπλωματία. 

Δύσκολο σε κάθε περίπτωση το εγχείρημα, αλλά ίσως αυτή η εβδομάδα να δείξει τον χρόνο εκτόνωσης της πρώτης φάσης ενός σκληρού πολέμου, όπου οι Ρώσοι έχουν υπερβεί τα όρια και πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με εγκλήματα πολέμου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν συνεχίσουν αυτό που έχουν ξεκινήσει, τόσο η αβεβαιότητα θα μεγαλώνει. Και ο Θεός να βάλει το χέρι του...

Ψάχνονται οι Ευρωπαίοι

Οι σφοδρές μάχες στην Ουκρανία δυσκολεύουν τα πράγματα και γαι την Ευρώπη, η οποία είναι αντιμέτωπη με πρωτοφανείς καταστάσεις στο μέτωπο του πληθωρισμού. Σήμερα και αύριο, στα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αρχίσει να δημιουργείται η μακρά λίστα με τα... σπασμένα του Πούτιν στην Ευρώπη. 

Στη συνεδρίαση του Eurogroup θα συζητηθούν οι εφιαλτικές μακροοικονομικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος και όλοι θα ανοίξουν τα... μπλοκάκια τους για να βάλουν τις πινελιές σε σχέση με τον "λογαριασμό Πούτιν". Πέραν του κορυφαίου θέματος του πολέμου, για πρώτη φορά μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, θα τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα της στεγαστικής αγοράς και των ακινήτων στην Ευρωζώνη, έτσι ώστε να καταγραφούν οι επιπτώσεις στις πολιτικές που ακολουθούν οι χώρες. 

Στην αντζέντα θα βρεθεί και το θέμα της σύνθεσης της τραπεζικής ένωσης, όπου ίσως βγουν κάποιες σημαντικές ειδήσεις.
Εξάλλου, στο αυριανό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα τεθεί προς συζήτηση το μεγάλο θέμα της φορολογίας των πολυεθνικών εταιρειών με ελάχιστο συντελεστή 15% σε όλο τον κόσμο. 

Εδώ, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη θέση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών, καθώς άλλα ίσχυαν μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι μπορεί να ισχύσουν προσεχώς. Η απόφαση για το συγκεκριμένο ύψος φορολογίας είχε παρθεί σε άλλες εποχές και τώρα, μετά την αναστάτωση που έχει προκαλέσει ο ρωσοουκρανικός πόλεμος, δεν αποκλείεται να αλλάξουν τα πλάνα.

Διαβάστε περισσότερα στο moneypress.gr
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πασχαλινό τραπέζι: Πού θα κυμανθούν φέτος οι τιμές - «Χρυσάφι» τα έξοδα μετακίνησης

Στην τελική ευθεία μπαίνουν την ερχόμενη, Μεγάλη Εβδομάδα, οι προετοιμασίες και οι αγορές των καταναλωτών για το πασχαλινό τραπέζι. Η ακρίβεια στα τρόφιμα συνεχίζει να «πιέζει» ...

Έρχονται νέα «Εξοικονομώ»: Μεγαλύτερη επιδότηση για κοινωνικά ευάλωτους και διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων

Δύο νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» σχεδιάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος για το τρέχον έτος, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα (28.4.2024) στο ΣΚΑΪ, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργεια...

Φόρτωση άρθρων...