Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

ECDC: Επικράτηση της «Όμικρον» στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες

Πλανήτης

Ο οργανισμός δημόσιας υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η παραλλαγή «Όμικρον» εξαπλώνεται τόσο γρήγορα που θα μπορούσε να ευθύνεται για περισσότερες από τις μισές λοιμώξεις από την COVID-19 στην Ευρώπη σε λίγους μήνες.

«Με βάση το μαθηματικό μοντέλο του ECDC, υπάρχουν ενδείξεις ότι η «Όμικρον» θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες από τις μισές λοιμώξεις από τον SARS-CoV-2 στην ΕΕ/ΕΟΧ μέσα στους επόμενους μήνες», αναφέρεται σε έγγραφο. Ωστόσο, το ECDC διευκρίνισε ότι η εκτίμησή του βασίστηκε σε προκαταρκτικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική και τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής χρειάζονται περαιτέρω μελέτη πριν εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν τουλάχιστον 352 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 27 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 70 περιπτώσεων σε 13 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με δημόσιες εκθέσεις που συνέταξε το ECDC με στόχο να αξιολογήσει τον κίνδυνο. Υπάρχουν ενδείξεις εξάπλωσης στην κοινότητα ή σε νοικοκυριά, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη αναφορές για σοβαρές ασθένειες ή θανάτους.

Ο οργανισμός είπε ακόμη ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που εφαρμόζονται στη νότια Αφρική θα πρέπει να επαναξιολογούνται τακτικά και τα τρέχοντα μέτρα μπορεί να καθυστερήσουν την εξάπλωση της παραλλαγής στην Ευρώπη «κατά δύο εβδομάδες το πολύ».

«Δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων χωρίς ιστορικό ταξιδιού ή επαφή με άτομα που έχουν κάνει ταξίδια, είναι πιθανό ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες η αποτελεσματικότητα των μέτρων που σχετίζονται με ταξίδια θα μειωθεί και οι χώρες θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια ταχεία και με τακτικό ρυθμό αποδυνάμωση των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται», ανέφερε η υπηρεσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος περιλαμβάνουν τα 27 κράτη της Ε.Ε. συν την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Ο Πούτιν ζήτησε να ξεκινήσουν να εξασκούνται στρατιώτες στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Τη διεξαγωγή «στο άμεσο μέλλον» στρατιωτικών γυμνασίων, που θα περιλαμβάνουν εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων και στα οποία θα συμμετέχουν και στρατεύματα που σταθμεύουν...

Μπάιντεν: Θερμές ευχές στις ορθόδοξες χριστιανικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο

«Η Τζιλ και εγώ στέλνουμε θερμές ευχές στις ορθόδοξες χριστιανικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο καθώς γιορτάζουν το Πάσχα» αναφέρει σε δήλωσή του για το ελληνορθόδοξο Πάσχα ο Αμερικ...

Φόρτωση άρθρων...