Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

ECDC: Η τρίτη δόση προστατεύει από τη σοβαρή νόσηση

Πλανήτης

«Όσοι δεν έχουν κάνει ακόμα τα πρώτα δύο εμβόλια πρέπει να τα κάνουν. Θέλω να τονίσω, ότι η τρίτη δόση είναι σημαντική, διότι ναι μεν το εμβόλιο δεν προστατεύει απολύτως από το να μολυνθεί κάποιος, προστατεύει όμως πάρα πολύ από σοβαρή νόσηση».

Τα παραπάνω τόνισε η Αντρέα Άμμον, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νόσων ECDC σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Εν τω μεταξύ εμβόλια χορηγούνται εδώ και ένα χρόνο. Δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί και διαθέτουμε μια πάρα πολύ σφαιρική εικόνα για την ασφάλεια τους», πρόσθεσε η επικεφαλής ECDC.

«Δεν έχουμε στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι αναγκαίος ένας τέταρτος εμβολιασμός για όλους», προσθέτει, ενώ θεωρεί ότι «για όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους ένα δραστικό φάρμακο (αντιιικό χάπι) θα είναι μια καλή και αναγκαία εναλλακτική λύση», ανέφερε η Αντρέα Άμμον.

«Στο βαθμό που η διάδοση της Όμικρον είναι τόσο γρήγορη και η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι αρκετή πρέπει να συνεχίσουν να ισχύουν περιοριστικά μέτρα», τα οποία «θα πρέπει να προσαρμόζονται στην εκάστοτε κατάσταση», είπε η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νόσων ECDC.

Ακόμα, η Αντρέα Άμμον διευκρίνισε ότι τα προτεινόμενα επί της παρούσης περιοριστικά μέτρα είναι η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, η τήρηση των αποστάσεων, ο περιορισμός σε εσωτερικούς χώρους, η τηλεργασία, η παραμονή στο σπίτι όταν έχουμε συμπτώματα.

Ερωτηθείσα για το άνοιγμα των σχολείων, ανέφερε ότι «τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να συνεχίσουν να μορφώνονται. Φυσικά πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας. Το κλείσιμο όμως των σχολείων είναι το τελευταίο μέτρο το οποίο θα έπρεπε να λάβει κανείς».

«Στην περίπτωση των επιδημιών μεταξύ του περιορισμού των ελευθεριών και του αγαθού της υγείας υπερτερεί το δεύτερο. Δεν πλήττεται κανείς τόσο πολύ σε προσωπικό επίπεδο όταν πρόκειται να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία», συμπλήρωσε η επικεφαλής ECDC.

«Ο κορωνοϊός με έχει εκπλήξει δυσάρεστα τόσο συχνά, ώστε να είμαι προσεκτική με τις προβλέψεις μου. Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να εξαντλήσουμε το ελληνικό αλφάβητο διότι μεταξύ Όμικρον και Ωμέγα υπάρχει μια απόσταση και ευελπιστώ ότι δεν θα χρειαστεί να την διανύσουμε», καταλήγει η Αντρέα Άμμον.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αυστραλία: Χειροπέδες σε πέντε εφήβους συνεργάτες του δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε εκκλησία στο Σίδνεϊ

Συνελήφθησαν πέντε έφηβοι ηλικίας 14 έως 17 ετών από την αστυνομία της Αυστραλίας μετά από μεγάλη επιχείρηση σε περιοχή του Σίδνεϊ σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία τη...

Νέα πρόκληση: Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για ασκήσεις με πυρά «στην καρδιά» του Βορείου Αιγαίου

Λίγη ώρα αφότου ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Ελλάδα, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για αεροναυτικές ασκήσεις σε «απόσταση αν...

Φόρτωση άρθρων...