Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Ε.Ε.: Κηρύττει οικονομικό «πόλεμο» κατά της Ρωσίας – Σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο (Video)

Πλανήτης

Βήματα σημειωτόν από τους Ευρωπαίους για την πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο. «Ας είμαστε ξεκάθαροι: Δεν θα είναι εύκολο επειδή κάποιες χώρες μέλη εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο. Όμως πρέπει να το κάνουμε», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Το έκτο πακέτο των κυρώσεων προβλέπει την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου για έξι μήνες, την απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, την αποσύνδεση τριών μεγάλων ρωσικών τραπεζών από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα SWIFT, την απαγόρευση εκπομπής τριών κρατικών τηλεοπτικών δικτύων στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμη και μέσω Διαδικτύου και κυρώσεις εναντίον 58 Ρώσων πολιτών.

Οι ανακοινώσεις της είχαν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της τιμής των καυσίμων. Το πετρέλαιο έφτασε τα 109,5 $/ΒΑΡΕΛΙ (+4%), ενώ το φυσικό αέριο τα 106 €/MWh (+7%).

Από τις κυρώσεις εξαιρούνται οι Ουγγαρία – Σλοβακία έως το τέλος 2023, ενώ εξετάζονται τα αιτήματα εξαίρεσης της Τσεχίας και της Βουλγαρίας.

Στο στόχαστρο ο Πεσκόφ και η οικογένειά του

Στον κατάλογο βρίσκονται τα ονόματα μελών της οικογένειας του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη σύζυγο, τον μεγαλύτερο γιο και την κόρη του Λίζα Πεσκόβα.

Η 24χρονη που, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες στο προφίλ της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απολαμβάνει την πολυτέλεια και τα ταξίδια στο εξωτερικό, χαρακτήρισε πρόσφατα τις κυρώσεις της Δύσης ως «εντελώς άδικες και αβάσιμες».

Σήμερα ο Πεσκόφ μίλησε για δίκοπο μαχαίρι. «Στην προσπάθειά τους να μας βλάψουν αναγκάζονται να πληρώσουν βαρύ τίμημα. Κάτι που συμβαίνει ήδη. Και το κόστος αυτών των κυρώσεων θα αυξάνεται καθημερινά για τους Ευρωπαίους πολίτες».

Οι Ευρωπαίοι βάζουν στη λίστα των κυρώσεων και τους στρατιωτικούς που θεωρούν υπεύθυνος για την σφαγή στην Μπούτσα.

Στη «μαύρη λίστα» ο Κύριλλος

Οι Ευρωπαίοι θα επιβάλλουν προσωπικές κυρώσεις και στον Ρώσο πατριάρχη Κύριλλο, λένε οι πληροφορίες.

Ο επικεφαλής της ρωσικής Εκκλησίας είναι ένας από τους πλέον στενούς συμμάχους του Βλαντιμιρ Πούτιν ενώ φημολογείται ότι στο παρελθόν είχε συνδεθεί με την KGB.

Στήριξε από την πρώτη στιγμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία:

«Η Ρωσία δεν επιτέθηκε ποτέ σε καμία χώρα. Είναι θαυμάσιο το γεγονός ότι αυτή η μεγάλη και ισχυρή χώρα δεν επιτέθηκε ποτέ σε κανέναν παρά μόνο υπερασπίστηκε τα σύνορα της».

Να μη γίνει τον παπαδοπαίδι του Πούτιν κάλεσε τον Κύριλλο ο πάπας Φραγκίσκος στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη των δύο θρησκευτικών ηγετών. 

«Συνομιλήσαμε για 40 λεπτά. Τα πρώτα 20 λεπτά μου διάβαζε, κρατώντας στα χέρια του μια κάρτα, όλα τα επιχειρήματα υπέρ του πολέμου.
Τον άκουσα και του είπα ότι ως κληρικοί δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε την γλώσσα των πολιτικών», αναφέρει ο πάπας σε συνέντευξη του.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πρόταση των Χούθι στους Αμερικανούς φοιτητές που αποβλήθηκαν: Ελάτε στη Σαναά να σπουδάσετε

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που στηρίζονται από το Ιράν και προκαλούν αναταραχή στην παγκόσμια ναυτιλία για να δείξουν την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους της Γάζας, ανακοίν...

Φόρτωση άρθρων...