Τετάρτη
08 Μαΐου 2024

Ε.Ε.: Νέοι κανόνες για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης

Σε ισχύ τέθηκαν από την Τρίτη νέοι κανόνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα πιστοποιητικά νόσησης. Κάτι που σημαίνει ότι πλέον είναι εφικτή η έκδοση πιστοποιητικού ανάρρωσης από τον κορονοϊό και εφόσον το θετικό αποτέλεσμα είναι αποτέλεσμα διενέργειας rapid test.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για την απόκτηση των πιστοποιητικών όσων αναρρώνουν από κορονοϊό με τη διενέργεια rapid test κάτι το οποίο δεν ίσχυε μέχρι τώρα.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η ακρίβεια και η αξιοπιστία του πιστοποιητικού, το rapid test που χρησιμοποιείται πρέπει να περιλαμβάνεται στον κοινό κατάλογο rapid test αντιγόνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Covid-19 και να εκτελείται από επαγγελματίες υγείας ή από εξειδικευμένο προσωπικό. Τα κράτη μέλη μπορούν να εκδώσουν αυτά τα πιστοποιητικά αναδρομικά, με βάση τεστ που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Οκτωβρίου 2021.

Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, ανέφερε ότι «με βάση τον κατάλογο, τα κράτη μέλη θα μπορούν πλέον επίσης να χρησιμοποιούν τεστ ταχείας ανίχνευσης του αντιγόνου του SARS-CoV-2 για την έκδοση πιστοποιητικών ανάρρωσης και την χαλάρωση της πίεσης στη διενέργεια των τεστ λόγω της εμφάνισης της παραλλαγής Όμικρον. 

Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις και επιστημονικές συμβουλές».

Ο Ντιντιέ Ρέιντερς, επίτροπος Δικαιοσύνης, ανέφερε ότι «το ψηφιακό πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την COVID εξελίσσεται ανάλογα με την κατάσταση. Προκειμένου να διευκολυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία, ιδίως των πολιτών που μολύνθηκαν κατά το κύμα Όμικρον, τα κράτη μέλη έχουν πλέον τη δυνατότητα να εκδίδουν πιστοποιητικά ανάρρωσης βασισμένα σε rapid test υψηλής ποιότητας».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στο Κάιρο ομάδα Ισραηλινών για να αξιολογήσει τη θέση της Χαμάς για την εκεχειρία

Ομάδα Ισραηλινών αξιωματούχων θα ταξιδέψει στο Κάιρο τις επόμενες ώρες για να εκτιμήσει εάν η Χαμάς μπορεί να πεισθεί να προχωρήσει σε αλλαγές στην τελευταία της πρόταση για εκεχει...

Βρετανία: Πράκτορες της Κίνας χάκαραν το υπουργείο Άμυνας - Διαψεύδει το Πεκίνο

Η Βρετανία αντέδρασε άμεσα θέτοντας εκτός λειτουργίας μία βάση δεδομένων που χρησιμοποιούσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, μετά από αναφορές των ΜΜΕ ότι δέχτηκε κακόβουλη ηλεκτρονι...

Φόρτωση άρθρων...