Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

E.E.: Οι εκπομπές ρύπων υψηλότερες από ό,τι πριν από την πανδημία

Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τελευταίο τρίμηνο του 2021 ήταν υψηλότερες από οποιοδήποτε τρίμηνο από τα τέλη του 2018. Μάλιστα, εξαλείφθηκαν τα οφέλη που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) έδειξαν ότι η Ευρωπαϊκής Ένωσης απελευθέρωσε 1.041 εκατομμύρια τόνους ρύπανσης ισοδύναμου CO2 την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου. 

Αυτό είναι ένα άλμα 8% από το ίδιο τρίμηνο του 2020 και υψηλότερο από το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Η Eurostat ανέφερε ότι η οικονομική ανάκαμψη ήταν ο βασικός μοχλός της αύξησης. Ωστόσο, αρκετές χώρες μέλη - Εσθονία, Βουλγαρία, Σουηδία και Βέλγιο - κατέγραψαν άλματα το 2021 που ήταν πολύ μεγαλύτερα από τις απώλειες που καταγράφηκαν λόγω της πανδημίας.

Παρά την αύξηση, η Eurostat είπε ότι η μακροπρόθεσμη τάση ήταν «μια σταθερή μείωση». Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές της κατά 55% κάτω από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030 και να μηδενίσει τις εκπομπές της έως το 2050.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την πρόοδο προς αυτούς τους στόχους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για να φτάσει στο όριο του 2030, το μπλοκ πρέπει να μειώνει σταθερά τις εκπομπές κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, κάθε χρόνο έως τη δεκαετία του 2020.

Ακόμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή την εβδομάδα θα ανακοινώσει μια σειρά προτάσεων με στόχο τον περιορισμό της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης της καθαρής ενέργειας.

Η Επιτροπή δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Μετά από συνάντηση με Κινέζους αξιωματούχους τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φρανς Τίμερμανς, έγραψε στο Twitter: «Η παγκόσμια ενεργειακή κατάσταση απλώς ενισχύει την ανάγκη απαλλαγής από τον άνθρακα».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Συνελήφθη δημοσιογράφος που τράβηξε το τελευταίο βίντεο του Ναβάλνι εν ζωή

Χειροπέδες φόρεσαν οι ρωσικές Αρχές σε μια δημοσιογράφο, που τράβηξε το τελευταίο βίντεο του Αλεξέι Ναβάλνι πριν τον θάνατό του σε διαβόητη σωφρονιστική αποικία στον αρκτικό κύκλο ...

Πούτιν: Η Μόσχα δεν θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ - Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται

Η Ρωσία δεν έχει σχέδια για καμία χώρα του ΝΑΤΟ και δεν θα επιτεθεί στην Πολωνία, στις χώρες της Βαλτικής ή στην Τσεχία, αλλά εάν η Δύση προμηθεύσει μαχητικά F-16 στην Ουκρανία, τό...

Σαν σήμερα - 28 Μαρτίου

Γεγονότα 845: Τρεις τόνους ασήμι, ποσό τεράστιο για την εποχή, δίνει στους Βίκινγκς ο βασιλιάς των Φράγκων Κάρολος ο Φαλακρός, για να φύγουν από το Παρίσι, το οποίο είχαν καταλά...

Φόρτωση άρθρων...