Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Ε.Ε: «Πράσινο» για κυρώσεις εναντίον του Ιράν

Πλανήτης

Σε πολιτική συμφωνία για επέκταση του καθεστώτος των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης εναντίον του Ιράν, κατέληξαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών, που συνεδρίασαν τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, ενώ συζήτησαν τις επείγουσες ανάγκες ενίσχυσης της αεράμυνας της Ουκρανίας, παρουσία και των Ευρωπαίων υπουργών Αμυνας.

«Υπάρχει σαφής αίσθηση επείγοντος», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε ό,τι αφορά τις αμυντικές ανάγκες του Κιέβου, για τις οποίες ενημέρωσαν διεξοδικά μέσω τηλεδιάσκεψης τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ρουστόφ και Κουλέμπα, αντίστοιχα.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε συγκεκριμένα ότι υπάρχει λίστα με 22 διαφορετικούς τύπους πυραυλικών συστημάτων που έχει ανάγκη το Κίεβο και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή δύο κράτη μέλη επιχειρούν να συνδράμουν την Ουκρανία, σε συντονισμό με άλλα: η λεγόμενη γερμανική «συμμαχία» που αφορά στην αποστολή συστημάτων Patriot και που ήδη έπεισε σήμερα κάποια κράτη μέλη να συνδράμουν, καθώς και η τσεχική «πρωτοβουλία» για την αποστολή πυρομαχικών, που θα παραδοθούν, όπως ανέφερε ο Μπορέλ, τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου.

«Κάποιοι υπουργοί Εξωτερικών θα επιστρέψουν στις πρωτεύουσες για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στη σχετική συνέντευξη Τύπου, αποφεύγοντας, πάντως, να κατονομάσει ποιες χώρες δεσμεύθηκαν ή όχι να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του ίδιου, αλλά και των αντίστοιχων της Γερμανίας και της Τσεχίας.

Επρόκειτο, πάντως, για την τρίτη κατά σειρά συνάντηση -εντός μιας εβδομάδας- όπου συζητήθηκε η επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της ουκρανικής αεράμυνας, καθώς προηγήθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, αλλά και η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Παρασκευή.

«Δεν μπορώ εγώ να λάβω αποφάσεις για τα κράτη – μέλη» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ, όταν ρωτήθηκε για τους λόγους που σημειώνεται καθυστέρηση εκ μέρους συγκεκριμένων κρατών μελών για την ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνας της Ουκρανίας. «Είναι εθνική αρμοδιότητα» υπενθύμισε, ενώ σημείωσε ότι η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε πλαισιώθηκε και από τους υπουργούς Αμυνας «καθώς εκείνοι γνωρίζουν τις αμυντικές δυνατότητες, το γενικό πολιτικό πλαίσιο, τι θα επηρεάσει τις αμυντικές δυνατότητες των χωρών τους, καθώς και το γεωπολιτικό περιβάλλον τους».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ωστόσο, διαπίστωσε ότι οι συνθήκες πλέον είναι ώριμες για αρκετά κράτη μέλη, ώστε να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις για το πώς και πότε θα συνεισφέρουν στην ενίσχυση της αεράμυνας του Κιέβου. Η Ουκρανία δέχεται 6 καθοδηγούμενους βομβαρδισμούς από τη Ρωσία ημερησίως στα ανατολικά, είπε ο Μπορέλ και πλέον «ό,τι ήταν να συζητηθεί, έχει ήδη συζητηθεί». Αναγνώρισε εξάλλου ότι «η δουλειά συνεχίζεται» σε ό,τι αφορά τις τελικές αποφάσεις.

Πολιτική συμφωνία για κυρώσεις εναντίον του Ιράν

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανέφερε, παράλληλα, ότι υπήρξε πολιτική συμφωνία για την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

Στη βάση των αποφάσεων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι 27 ΥΠΕΞ αποφάσισαν σήμερα να επιβληθούν κυρώσεις περιορισμού των εξαγωγών εξαρτημάτων που κατασκευάζονται στην Ε.Ε και χρησιμοποιούνται στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) ή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βαλλιστικών πυραύλων.

Το μπλοκ είχε προηγουμένως δημιουργήσει ένα ειδικό καθεστώς για να στοχεύσει αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής, τα οποία η χώρα εξάγει στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα μέτρα αφορούν άτομα που εμπλέκονται στο πρόγραμμα UAV του Ιράν μέσω ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και μέτρων δέσμευσης περιουσιακών τους στοιχείων.

Επίσης, οι κυρώσεις επεκτείνονται πλέον πέραν των εξαγωγών στη Ρωσία και σε «ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ερυθράς Θάλασσας» τόνισε ο Μπορέλ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμα κάποια πρόοδος σε ο,τι αφορά την προοπτική μιας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, ούτε πρόοδος για την ταχεία μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους ή για την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς, αντίστοιχα.

Ανέφερε επίσης ότι δεν ελήφθη η τελική έκθεση -που αναμενόταν σήμερα- σχετικά με την υπηρεσία αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για την Παλαιστίνη και τη Μέση Ανατολή (UNWRA), ωστόσο, όπως είπε, ήδη αρκετά κράτη μέλη και δωρητές έχουν ξεκινήσει να συνδράμουν τον Οργανισμό, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ενημερωθεί για το εάν τελικά μέλη της UNWRA μετείχαν στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, τον περασμένο Οκτώβριο.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει πάντως το πρώτο Συμβούλιο Ασφάλειας και Συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. – χωρών του Κόλπου με τη συνδρομή και του Κατάρ στο Λουξεμβούργο, όπου θα συζητηθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τρόποι αποφυγής επέκτασης της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΟΗΕ: Με «θετικό πνεύμα» βλέπει η Χαμάς την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ

Επτά μήνες από την έναρξη του καταστροφικού πολέμου στη Μέση Ανατολή, η Χαμάς συνεχίζει να μελετά, με «θετικό πνεύμα», την πρόσφατη πρόταση κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ στη Λω...

WSJ: Τελεσίγραφο μίας εβδομάδας από το Ισραήλ στη Χαμάς για εκεχειρία, διαφορετικά ξεκινά η εισβολή στη Ράφα

Μία εβδομάδα διορία για την αποδοχή του σχεδίου κατάπαυσης πυρός δίνει το Ισραήλ στην Χαμάς, διαφορετικά θα ξεκινήσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, σύμφωνα με την Wall Street...

Φόρτωση άρθρων...