Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Κλητεύσεις στον Τζουλιάνι και στενούς συνεργάτες του Τραμπ

Πλανήτης

Ο μέχρι πρότινος δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ και άλλοτε δήμαρχος Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, καθώς και ακόμη τρεις στενοί συνεργάτες του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, κλητεύθηκαν να παρουσιαστούν για να καταθέσουν ενώπιον της ειδικής εξεταστικής επιτροπής που διενεργεί έρευνα για την επίθεση στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021.

Ο Ρούντι Τζουλιάνι, που είχε εξασφαλίσει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο όταν έγιναν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, το οποίο κατασπατάλησε, προτού επανέλθει στο προσκήνιο ως στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορείται πως πρωτοστάτησε στη διατύπωση των αβάσιμων ισχυρισμών περί νοθείας στις προεδρικές εκλογές του 2020 και ότι αποπειράθηκε να πείσει τοπικούς αιρετούς να βοηθήσουν να ακυρωθεί το αποτέλεσμα της διαδικασίας.

Κλητεύθηκε να παρουσιαστεί για να καταθέσει την 8η Φεβρουαρίου ενώπιον της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η επιτροπή προσπαθεί να εξακριβώσει τις ευθύνες του Ντόναλντ Τραμπ και του περιβάλλοντός του για την επίθεση στην έδρα του Κογκρέσου από χιλιάδες οπαδούς του μεγιστάνα με σκοπό να εμποδιστεί η τυπική επικύρωση της νίκης του Δημοκρατικού αντιπάλου του, Τζο Μπάιντεν, στις προεδρικές εκλογές.

Η κλήτευση του Τζουλιάνι αποφασίστηκε, καθώς η επιτροπή «μελετά τους λόγους που συνέβαλαν στη βία της 6ης Ιανουαρίου, ιδίως τις προσπάθειες προώθησης των αστήρικτων καταγγελιών για εκλογική νοθεία», εξήγησε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ειδικής εξεταστικής επιτροπής, Δημοκρατικός βουλευτής Μπένι Τόμσον.

Άλλη μια πρώην δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, η Σίντνι Πάουελ, κλητεύθηκε να καταθέσει την ίδια ημερομηνία.

Μαζί με τον Τζουλιάνι, η Σίντι Πάουελ, κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων Τύπου που συχνά προκαλούσαν μάλλον σύγχυση παρά οτιδήποτε άλλο, διέδιδε διάφορες απίθανες θεωρίες συνωμοσίας, καταγγέλλοντας λόγου χάρη ότι η... Βενεζουέλα και η Κούβα συνεργάστηκαν κρυφά με τους Δημοκρατικούς ώστε αυτοί οι τελευταίοι να κλέψουν τη «νίκη» από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Και άλλοι πρώην στενοί συνεργάτες του Τραμπ, ανάμεσά τους ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Μαρκ Μέντοους, έλαβαν κλητεύσεις να καταθέσουν. Αλλά, μένοντας πιστοί στις οδηγίες του πρώην προέδρου, που χαρακτηρίζει την ειδική εξεταστική επιτροπή προκατειλημμένη, αν όχι όργανο των Δημοκρατικών, αρνούνται να συνεργαστούν.

Η επιτροπή, η οποία εργάζεται με ταχείς ρυθμούς, έχει πάρει καταθέσεις από σχεδόν 400 μάρτυρες.

Είναι αναγκασμένη να βιαστεί, αν θέλει να δημοσιοποιήσει τα πορίσματά της πριν από τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Καθώς εάν οι Ρεπουμπλικανοί ανακτήσουν στις προσεχείς εκλογές τον έλεγχο της αμερικανικής κάτω Βουλής, θεωρείται δεδομένο πως θα τη διαλύσουν και θα ενταφιάσουν τη δουλειά της.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Ανασύρθηκαν οι σοροί των δύο από τους έξι εργάτες

Οι σοροί των δύο από τους έξι εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά του λιμανιού της Βαλτιμόρης ανασύρθηκαν χθες Τετάρτη, ανακοίνωσαν οι αρχές, την επομένη της τραγικής ...

Το NATO εξετάζει το ενδεχόμενο «να καταρρίπτει πυραύλους της Ρωσίας αν πλησιάζουν» κράτη-μέλη του

Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες Τρίτη ότι το NATO εξετάζει το ενδεχόμενο να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους σε περίπτωση που πλησιάζουν πολύ τα σύνορα κρατών-μελών της ατλ...

Φόρτωση άρθρων...