Πέμπτη
30 Μαρτίου 2023

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Παραπομπή Τραμπ για τέσσερα ομοσπονδιακά εγκλήματα

Ποινική δίωξη για τον Ντόναλντ Τραμπ λόγω της εισβολής στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ζητά η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, για μια σειρά αδικημάτων όπως παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας, ψευδείς δηλώσεις και συνωμοσία για εξαπάτηση της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CBS, η επιτροπή παρέπεμψε τον Ντόναλντ Τραμπ στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, προτείνοντας σε αυτό να του ασκήσει ποινική δίωξη για 4 αδικήματα που αφορούν την εισβολή στο Καπιτώλιο, δηλαδή για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας, συνωμοσία για εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών, συνωμοσία για ψευδή δήλωση και υποκίνηση σε εξέγερση ή εξέγερση.

Οι ενέργειες του Τραμπ θα μπορούσαν επίσης να συνιστούν παραβιάσεις δύο άλλων καταστατικών συνωμοσίας, ανάλογα με πιθανά στοιχεία που θα παρουσιάσει το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά την έρευνά του, ανέφερε η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων σε μια περίληψη της έκθεσης.

Η τελική έκθεση αναμένεται να δημοσιευτεί την Τετάρτη (21.12.2022) από την επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Ο Ντόναλντ Τραμπ έχασε τις εκλογές το 2020 και το γνώριζε. Αλλά επέλεξε να προσπαθήσει να παραμείνει στην εξουσία μέσω ενός πολυμερούς σχήματος για να ανατρέψει τα αποτελέσματα και να εμποδίσει τη μεταβίβαση της εξουσίας», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής, Μπένι Τόμσον.

«Δεν είχαμε ποτέ έναν Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών που να υποκινήσει μια βίαιη προσπάθεια ώστε να εμποδίσει τη μεταφορά της εξουσίας» πρόσθεσε ο Μπένι Τόμσον, τονίζοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «διέλυσε την πίστη του έθνους στους εκλεγμένους αξιωματούχους, ότι θα συμμορφωθούν με τους νόμους και θα υποστηρίξουν τα εκλογικά αποτελέσματα».

«Τελικά, κάλεσε έναν όχλο στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον», πρόσθεσε ο πρόεδρος της επιτροπής, σημειώνοντας ότι βάσει των ευρημάτων, ο Ντόναλντ Τραμπ γνώριζε ότι ήταν «οπλισμένοι και θυμωμένοι».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πάπας Φραγκίσκος: Παραμένει στο νοσοκομείο – Πιθανόν να λείπει από τη λειτουργία την Κυριακή των Βαΐων

Ο πάπας Φραγκίσκος συνεχίζει να βρίσκεται στο καθολικό νοσοκομείο Αγκοστίνο Τζεμέλι της Ρώμης, στο οποίο εισήχθη χθες, Τετάρτη, το απόγευμα, ωστόσο πηγαίνει καλύτερα και «ξανάρχισε...

Φον ντερ Λάιεν: Πρέπει να επανεξετάσουμε την εμπορική και οικονομική μας σχέση με την Κίνα

Την πεποίθηση ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι «πιο τολμηρή» απέναντι στην Κίνα, η οποία γίνεται «πιο καταπιεστική στο εσωτερικό και πιο δυναμική στο εξωτερικό», εξέφρασε σήμερα η πρόε...

Φόρτωση άρθρων...