Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Σκληρή ομιλία Μπάιντεν κατά Τραμπ στην επέτειο ενός έτους

Πλανήτης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε την Πέμπτη τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ – χωρίς να τον κατονομάσει – ότι συνιστά συνεχή απειλή για την αμερικανική δημοκρατία κι ότι «επιχείρησε να εμποδίσει μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας» την 6η Ιανουαρίου του 2021 με την επίθεση εναντίον του Καπιτωλίου, μια «ένοπλη εξέγερση», σύμφωνα με τον Δημοκρατικό.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένας πρόεδρος όχι μόνο έχασε μια εκλογική αναμέτρηση, επιχείρησε και να εμποδίσει μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας» και οι υποστηρικτές του που επιτέθηκαν εναντίον του Καπιτωλίου, όπου εδρεύει το αμερικανικό Κογκρέσο, «δεν ήταν μια ομάδα τουριστών, ήταν μια ένοπλη εξέγερση», είπε ο Μπάιντεν, σε μια ομιλία που εκφώνησε στο Κογκρέσο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ «δημιούργησε και διέδωσε έναν ιστό ψεμάτων» καταγγέλλοντας νοθεία, εξαιτίας της οποίας έχασε τις προεδρικές εκλογές του 2020, ανέφερε, επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δημιούργησε και διέδωσε έναν ιστό ψεμάτων για τις εκλογές του 2020», το έκανε, γιατί προτιμά την εξουσία από τις αρχές», σημείωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, υπογραμμίζοντας πως ο Ρεπουμπλικανός «έχτιζε το ψέμα του για μήνες» πριν από τις εκλογές.

Επιπλέον, ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στο τέλος της ομιλίας του για την πρώτη επέτειο από την επίθεση εναντίον του Καπιτωλίου: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να βάλει το πιστόλι στον κρόταφο της (αμερικανικής) δημοκρατίας».

Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό «είμαστε δεσμευμένοι σε μια μάχη μεταξύ της δημοκρατίας και του αυταρχισμού», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Δεν επιδίωξα αυτή τη μάχη», όμως «δεν θα φύγω», τόνισε.

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ζήτησε από τους Αμερικανούς να «ενωθούν» για να «υπερασπιστούν» τη δημοκρατία, έναν χρόνο μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο.

«Το αμερικανικό πνεύμα δοκιμάστηκε» υποστήριξε η ίδια, κατά τη διάρκεια της τελετής στο Κογκρέσο για την πρώτη επέτειο των δραματικών εκείνων γεγονότων.

«Πρέπει να ενωθούμε για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία μας».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιλινόις: Άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι έσπειρε τον τρόμο - 4 νεκροί και 5 πέντε τραυματίες

Επίθεση με μαχαίρι σημειώθηκε στο Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον απολογισμό να ανέρχεται στους τέσσερις νεκρούς και πέντε τραυματίες. Ένας 22χρονος ύποπτος συνελήφθη μετ...

Φόρτωση άρθρων...