Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Έκρυθμη η κατάσταση στην Τουρκία: Στους δρόμους πολίτες μετά την κατάρρευση της λίρας – Ζητούν παραίτηση Ερντογάν

Πλανήτης

Καταρρέει η οικονομία στην Τουρκία, με τη λίρα, την Τρίτη 23 Νοεμβρίου, να κατρακυλάει 15% μέσα σε ένα 24ωρο.

Η αντιπολίτευση βρίσκεται στα «κάγκελα» και ζητά από τον Ερντογάν να παρέμβει και να σταματήσει την κατρακύλα του εθνικού νομίσματος, ειδάλλως να παραιτηθεί.

Συγκεντρώσεις πολιτών που ζητούσαν την παραίτηση της τουρκικής κυβέρνησης σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης, μετά την κατάρρευση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, η απώλεια της αξίας της οποίας ξεπέρασε το 17% μέσα σε μία ημέρα.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ υποχώρησε σήμερα σε ιστορικά χαμηλά, μετά τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η μείωση των επιτοκίων είναι επωφελής και πως η χώρα του διεξάγει έναν «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας».

Πολίτες στις συνοικίες των Ταταούλων (Κουρτουλούς) και της Χαλκηδόνας (Καντίκιοϊ) στην Κωνσταντινούπολη βγήκαν στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση του κυβερνώντος κόμματος, φωνάζοντας το σύνθημα «ΑΚΡ παραιτήσου», ενώ πολίτες από τα παράθυρα χτυπούσαν ρυθμικά κατσαρόλες και τηγάνια. Ανάλογη συγκέντρωση έγινε και στην συνοικία Τσάνκαγια της Αγκυρας.

Συνάντηση Ερντογάν με τον κεντρικό τραπεζίτη

Νωρίτερα το απόγευμα και υπό τις πιέσεις στην τουρκική λίρα να μην ελέγχονται, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον κεντρικό τραπεζίτη, Σαχάπ Καβτζίογλου. Το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχαν οι δύο άνδρες δεν έγινε γνωστό.

Έκκληση στον Μπαχτσελί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές

Την ίδια ώρα ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό του «Κόμματος του Μέλλοντος», Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι δύο πολιτικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πορεία της τουρκικής οικονομίας και την φτώχεια στην οποία οδηγείται ο τουρκικός λαός, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου ζήτησε από τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, να αποσύρει την υποστήριξή του προς τον πρόεδρο Ερντογάν και να αναοίξει τον δρόμο σε πρόωρες εκλογές.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 27 Απριλίου

Γεγονότα 1296: Ηττώνται οι Σκωτσέζοι από τους Άγγλους στη μάχη του Ντάνμπαρ. 1667: Πωλούνται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του έργου «Χαμένος Παράδεισος» από τον τυφλ...

Φουρτούνα στα κανάλια της Βενετίας: Συγκρούσεις κατοίκων με την Αστυνομία για το εισιτήριο των 5 ευρώ (Videos&Photos)

Συγκρούσεις ξέσπασαν στη Βενετία μεταξύ της Αστυνομίας και διαδηλωτών κατά του αμφιλεγόμενου μέτρου του εισιτηρίου εισόδου στην πόλη. Το εισιτήριο αφορά τους επισκέπτες που θα μείν...

Φόρτωση άρθρων...