Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Εκλογές Γαλλία: Τα τελικά αποτελέσματα, «σκοτεινή» η επόμενη μέρα, όλα τα σενάρια

Έχασε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη γαλλική Εθνοσυνέλευση το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τα τελικά επίσημα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών Εκλογών, όπως αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών.

Η κεντρώα-φιλελεύθερη παράταξη Ensemble («Μαζί») του Προέδρου της Γαλλίας εξασφάλισε 245 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Η συμμαχία NUPES υπό τον επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν εξασφάλισε 131 έδρες και είναι πλέον Αξιωματική Αντιπολίτευση στη Γαλλία.

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα καταλάβει 89 έδρες, σχεδόν δεκαπενταπλάσιες απ’ ό,τι στην απερχόμενη κάτω Βουλή, ενώ η παραδοσιακή δεξιά –οι Ρεπουμπλικάνοι– κέρδισαν 61.

Η αποχή στις γαλλικές βουλευτικές Εκλογές έφθασε το 53,77%.

Εκλογές Γαλλία: Τα τελικά αποτελέσματα

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

«Σκοτεινή» είναι η επόμενη μέρα στη Γαλλία μετά τις βουλευτικές Εκλογές. Δεδομένου ότι καμία παράταξη δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία ο Μακρόν ίσως καταφέρει να διατηρήσει τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά θα δυσκολεύεται πολύ να περάσει νομοσχέδια, πράγμα που βάζει σε κίνδυνο μεγάλο μέρος της ατζέντας του για την επόμενη πενταετία.

Ο Μακρόν θα μπορούσε να επιχειρήσει να συμπήξει συμμαχίες επί συγκεκριμένων θεμάτων – η θέση του επί παραδείγματι για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης είναι παρόμοια με εκείνη των δεξιών Ρεπουμπλικανών. Και αν αυτό δεν πετύχει, θα μπορούσε να σχηματίσει Κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να διαπραγματεύεται με τα άλλα κόμματα κατά περίπτωση για να εξασφαλίζει τη στήριξή τους ώστε να περνάει τα νομοσχέδια που θέλει.

Ακόμα, θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να επικαλεστεί το άρθρο 49.3 του Γαλλικού Συντάγματος, που επιτρέπει υπό προϋποθέσεις στον Γάλλο πρόεδρο να θεσπίζει έναν νόμο χωρίς την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης.

«Δεν θα μπορεί να στηρίζεται στα άκρα, είτε πρόκειται για την ακροδεξιά, είτε για την ακροαριστερά, που αντιτίθενται συστηματικά σχεδόν σε κάθε πρόταση της Κυβέρνησης», λέει η πολιτολόγος του Institut Montaigne, που εδρεύει στο Παρίσι, Λίζα Τομά Νταρμπουά.

Αυτό, άλλωστε, φάνηκε και από τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολιβιά Γκρεγκουάρ, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση Μακρόν θα απευθυνθεί σε όλα τα «μετριοπαθή» κόμματα, ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινβούλιο. «Προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά», είπε η Γκρεγκουάρ.

Τι αναφέρουν τα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης 

Για καταστροφικό αποτέλεσμα για τον Γάλλο Πρόεδρο και για «πολιτικό σεισμό» κάνουν λόγο τα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης, που εκτιμούν ότι η εκλογή πάνω από 70 βουλευτών της Δεξιάς, θα επιτρέψει τη δημιουργίας κυβέρνησης συνεργασίας των φιλελεύθερων δυνάμεων. Χαρακτηριστική η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολίβια Γκεγκουάρ ότι η γαλλική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα, προκειμένου να εξασφαλιστεί πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. «Προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, οι Ρεπουμπλικάνοι τους οποίους φαίνεται ότι στοχεύει ο Μακρόν για να σχηματίσει κυβερνητικό σχηματισμό, δήλωσαν ήδη ότι θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση.

Μεγάλη κερδισμένη της εκλογικής αναμέτρησης η Μαρίν Λεπέν, καθώς το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο εξασφάλισε 89 έδρες (από μόλις 8 το 2017), ενώ ο αριστερός συνασπισμός του Μελανσόν αναδείχθηκε δεύτερη πολιτική δύναμη στη Γαλλία.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ θεωρεί πάντως αβάσιμο τον φόβο η Γαλλία να μείνει ακυβέρνητη. Σε δήλωσή του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 σημείωσε ότι η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν παραμένει η μεγαλύτερη στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να προσεγγίσει άλλους πολιτικούς αντιπάλους οι οποίοι συμμερίζονται τις ίδιες ιδέες.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτή η τέταρτη εκλογική διαδικασία μέσα σε δύο μήνες σημαδεύτηκε από την αποχή που εκτιμάται στο 53,5-54%, αυξημένη κατά μία μονάδα σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο. Δεν θα σπάσει πάντως το ρεκόρ του δεύτερου γύρου των εκλογών του 2017 που ήταν 57,36%.

Για την ενωμένη αριστερά, τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν ότι θα γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση, έναν ρόλο που κατείχε μέχρι τώρα η δεξιά.

Η Λεπέν, πενταπλασιάζει τον αριθμό των βουλευτών του κόμματός της και ξεπερνάει κατά πολύ το όριο των 15 βουλευτών ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, για δεύτερη φορά στην ιστορία του κόμματός της, μετά το 1986.

Όσον αφορά στην παραδοσιακή δεξιά, τους Ρεπουμπλικάνους, αναμένεται ότι θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο ρυθμιστή στην επόμενη Εθνοσυνέλευση.

Μελανσόν: Η αριστερά πέτυχε τον στόχο της, να στερήσει από τον Μακρόν την πλειοψηφία

«Εντελώς απροσδόκητη και πρωτόγνωρη κατάσταση» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ο ηγέτης της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, μιλώντας σε υποστηρικτές της αριστερής συμμαχίας Nupes.

Ο Μελανσόν τόνισε ότι η παράταξή του πέτυχε τον στόχο της, να στερήσει από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Είναι πάνω απ’ όλα η εκλογική ήττα του Μακρόν», πρόσθεσε.

Η Nupes εκτιμάται ότι θα εκλέξει 150-200 βουλευτές και θα είναι η μεγαλύτερη παράταξη της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση. Για την αριστερά, που κατέβηκε ενωμένη στις εκλογές έπειτα από πολλές δεκαετίες, η επιτυχία αυτή είναι γλυκόπικρη, αφού δεν κατάφερε τον εκπεφρασμένο στόχο της, τη «συγκατοίκηση» με τον Μακρόν, όπως φιλοδοξούσε.

Λεπέν: «Πετύχαμε το στόχο μας - Καταστήσαμε τον Μακρόν πρόεδρο της μειοψηφίας»

«Πετύχαμε τους στόχους μας: να καταστήσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρο της μειοψηφίας, χωρίς έλεγχο της εξουσίας», διαμήνυσε η επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκτιμήσεων των αποτελεσμάτων των γαλλικών βουλευτικών Εκλογών.

Συγκεκριμένα, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι θα επιδιώξει να ενώσει όλους τους «πατριώτες» όχι μόνο από τη δεξιά αλλά και από την αριστερά.
«Ο λαός αποφάσισε να στείλει μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του Εθνικού Συναγερμού στην Εθνοσυνέλευση. Η ομάδα αυτή θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του κόμματός μας», υπογράμμισε.

Η Λεπέν υποσχέθηκε ότι το κόμμα της θα ασκεί «σκληρή» αντιπολίτευση αλλά ταυτόχρονα «υπεύθυνη» και θα σέβεται τους θεσμούς. Η Λεπέν εκλέγεται βουλευτής στην περιφέρεια Ενέν-Μπομόν.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 19 Απριλίου

Γεγονότα 531 – Μάχη του Καλλίνικου: Ο Βυζαντινός στρατός υπό τις οδηγίες του Βελισαρίου ηττάται από τους Πέρσες στη βόρεια Συρία 1770 – Ο πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρίζει την...

Φόρτωση άρθρων...