Τετάρτη
01 Μαΐου 2024

Εκλογές στην Τουρκία: Έκλεισαν οι κάλπες – Αντίστροφη μέτρηση για τα αποτελέσματα

Πλανήτης

Ολοκληρώθηκε επισήμως η διαδικασία στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν πρώτα στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην ανατολική Τουρκία για τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα σ’ ολόκληρη τη χώρα, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Τουρκίας.

Στις μεγάλες πόλεις, όπως η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη, και στο δυτικό τμήμα της χώρας, η ψηφοφορία άρχισε μια ώρα αργότερα.

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «αυτές οι εκλογές σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας εποχής στη χώρα μας. Εύχομαι οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές» και ευχήθηκε οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης να συμβάλουν καθοριστικά στην έναρξη ενός νέου αιώνα για την Τουρκία.

Το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν και οι δύο βασικοί υποψήφιοι για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, στις σημερινές δημοτικές εκλογές, ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου και ο εκλεκτός του προέδρου Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου ψήφισε στην περιοχή Μπεϊλίκτνουζου, όπου ήταν δήμαρχος προτού εκλεγεί το 2019 επικεφαλής του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης. Μετά την άσκηση τού εκλογικού του δικαιώματος ο Εκρέμ Ιμάμογλου ζήτησε από τους πολίτες να προστατέψουν την κάλπη και την ψήφο τους: «Η ψήφος είναι ιερό δικαίωμα στη δημοκρατία μας. Αυτό το δικαίωμα πρέπει να προστατευθεί. Οι κανόνες σχετικά με την προστασία αυτού του δικαιώματος είναι σαφείς, αλλά δυστυχώς, δεδομένου ότι υπάρχουν ελλείψεις στο θέμα αυτό στην Τουρκία, το θέμα αυτό γίθνεται σε συνεργασία με τους πολίτες».

Νωρίτερα, είχε ψηφίσει ο αντίπαλός του Μουράτ Κουρούμ, ο οποίος μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος δήλωσε ότι σήμερα ανατέλλει ο ήλιος στην Κωνσταντινούπολη. «Θεού θέλοντος θα κάνουμε το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο σεισμού και τα κυκλοφοριακά προβλήματα. Στις 31 Μαρτίου, ο ήλιος θα ανατείλει» δήλωσε, εξέφρασε πεποίθησή του ότι η σημερινή ημέρα θα είναι ημέρα γιορτής για όλους του πολίτες της Κωνσταντινούπολης και ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εμπιστοσύνη του.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Καζακστάν: Πρώην υπουργός σκότωσε στο ξύλο τη γυναίκα του μέσα σε εστιατόριο (βίντεο)

Φρίκη προκαλεί βίντεο που καταγράφει τη φριχτή δολοφονία της συζύγου πρώην υπουργού στο Καζακστάν από τα ίδια του τα χέρια. Η δολοφονία καταγράφεται καρέ καρέ σε ένα σοκαριστικό...

ΗΠΑ: 20χρονος έριξε χλωρίνη σε δεξαμενή με σολομούς σκοτώνοντας 18.000 - Κινδυνεύει με πρόστιμο 14 εκατ. δολαρίων

Ένας 20χρονος από τις ΗΠΑ κινδυνεύει να πληρώσει πρόστιμο-μαμούθ που ενδέχεται να φτάσει έως και τα 14 εκατομμύρια δολάρια καθώς συνελήφθη γιατί έριξε χλωρίνη σε δεξαμενή με σολομο...

Ο Μπλίνκεν καλεί τη Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Να αποδεχτεί «χωρίς άλλες καθυστερήσεις» την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, που περιλαμβάνει και την απελευθέρωση ομήρων οι οποίοι κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα, ...

Φόρτωση άρθρων...