Τρίτη
07 Μαΐου 2024

Εκλογές στην Τουρκία: Η απόσυρση Ιντζέ στο παρά πέντε και οι αιχμές για ρωσικό δάκτυλο

Πλανήτης

Πολιτική «βόμβα» έριξε ο Μουχαρέμ Ιντζέ ελάχιστα 24ωρα πριν τις εκλογές στην Τουρκία. «Αποσύρω την υποψηφιότητά μου. Αυτό το κάνω για την πατρίδα μου», είπε ο ηγέτης του κόμματος «Πατρίδα». Ο επικεφαλής του κόμματος Memleket (Πατρίδα), που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εξασφάλιζε 2% έως 4% των ψήφων, απέσυρε χθες την υποψηφιότητά του για την προεδρία, έχοντας βρεθεί αντιμέτωπος με δυσφημιστική καμπάνια στο διαδίκτυο, που περιλάμβανε ροζ βίντεο το οποίο ο Ιντζέ κατήγγειλε πως αποτελεί προϊόν μοντάζ με τη μέθοδο deepfake.

«Δεν πρέπει να τους αφήσουμε χώρο για δικαιολογίες. Διαφορετικά, όταν χάσουν τις εκλογές, το επόμενο πρωί θα κατηγορήσουν εμένα», ανέφερε ο Ιντζέ στις δηλώσεις του.

Ο Ιντζέ φέρεται να είχε δεχθεί και απειλές μέσω Twitter ότι θα δημοσιοποιηθεί ροζ βίντεο, πληροφορία που βιάστηκε να σχολιάσει ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγορώντας τον αντίπαλό του Κιλιτσντάρογλου.

«Με τι ήρθε ο κ. Κεμάλ; Ήρθε με μία κασέτα. Τώρα απέκλεισε έναν από τους υποψήφιους προέδρους. Πώς έφυγε; Δεν ξέρεις, αύριο, το Σάββατο τι μπορεί να εμφανίσει», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Κιλιτσντάρογλου τον κάλεσε να στηρίξει τη Συμμαχία της Αντιπολίτευσης μέσα από τους ήχους ενός τραγουδιού που λέει ελάτε φίλοι, ελάτε στο τραπέζι του Χαλίλ Ιμπραϊμ…». «H έκκλησή μου εξακολουθεί να ισχύει. Ας αφήσουμε πιά στην άκρη τις παλιές μνησικακίες και πικρίες. Περιμένουμε τον κ. Ιντζέ στο τραπέζι της Τουρκίας. Ελάτε σας παρακαλώ», έγραψε στο Twitter.

«Αυτή η εξέλιξη ενίσχυσε τις πιθανότητες του Κιλιτσντάρογλου να επιλεγεί στον πρώτο γύρο», εξηγεί ο πολιτικός αναλυτής Βεκίρ Αγιρντιρ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος διατηρεί το προβάδισμα σε χθεσινή δημοσκόπηση (49,3% έναντι 43,7% του Ερντογάν), αναμένεται να εξασφαλίσει την υποστήριξη των περισσότερων υποστηρικτών του Ιντζέ. Η νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Κόντα τού δίνει προβάδισμα πέντε μονάδων με 49,3% έναντι 43,7 του Ερντογάν και ο Εκρέμ Ιμάμογλου δεν κρύβει τη χαρά του… χορεύοντας ποντιακούς χορούς στην Τραπεζούντα.

Στο μεταξύ, φούντωσε η φημολογία και για έναν ακόμη υποψήφιο στην Τουρκία, τον Σινάν Ογάν, επικεφαλής της ακροδεξιάς Πατρογονικής Συμμαχίας, με βασικό κόμμα το Κόμμα της Νίκης (Zafer Partisi), ο οποίος, άλλωστε, προέρχεται από το εθνικιστικό MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης) του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, Μπαχτσελί. Ο Ογάν ακύρωσε την προεκλογική του εκστρατεία και σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζει να κάνει δηλώσεις σήμερα στην Άγκυρα.

Ωστόσο ο ίδιος διέψευσε ότι θα αποσυρθεί από την κούρσα των εκλογών λέγοντας ότι θα συνεχίσει μέχρι τέλους. «Αγαπητοί γιοι του τουρκικού έθνους, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε μέχρι το τέλος. Δεν θέλαμε να ζήσουμε κανένα επεισόδιο την τελευταία ημέρα των εκλογών λόγω της αυξανόμενης πρόκλησης εναντίον μας. Γι’ αυτό είμαι στην Κωνσταντινούπολη απόψε. Αύριο θα βρίσκομαι στην Άγκυρα. Περιμένουμε συμμετοχή. Παρακαλώ μην ακούτε καμία άλλη δήλωση εκτός από τη δική μας», έγραψε στο Twitter.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατηγορεί τη Ρωσία για ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές

Στο μεταξύ, ο Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε χθες τη Ρωσία για ανάμιξη στην προεκλογική εκστρατεία και παραπληροφόρηση με τη χρήση ακόμη και μεθόδων deepfake (σ.σ. πλαστών ηχητικών ντοκουμέντων ή βίντεο, με ψηφιακή επεξεργασία).

«Αγαπητοί ρώσοι φίλοι, είστε πίσω από τα μοντάζ, τις συνωμοσίες, το περιεχόμενο Deep Fake και τις κασέτες που αποκαλύφθηκαν χθες σε αυτήν τη χώρα. Εάν επιθυμείτε να συνεχιστεί η φιλία μας μετά τις 15 Μαΐου, κρατήστε τα χέρια σας μακριά από το τουρκικό κράτος. Εμείς εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τη συνεργασία και τη φιλία», έγραψε ο Κιλιτσντάρογλου σε ανάρτηση τόσο στην τουρκική όσο και στη ρωσική γλώσσα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Προκλητική φιέστα Ερντογάν - «Ένδειξη ευαισθησίας» χαρακτήρισε την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Τη λειτουργία ως τζαμί της Μονής της Χώρας, του περικαλλούς βυζαντινού ναού της Κωνσταντινούπολης, εγκαινίασε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ειδική τελετή στην οποία συνδέθηκε ...

Φόρτωση άρθρων...