Τετάρτη
29 Μαΐου 2024

Εκτοξεύτηκαν οι στρατιωτικές δαπάνες το 2023 - Έφτασαν τα 2,44 τρισ. δολάρια, η θέση της Ελλάδας

Πλανήτης

Σε τροχιά ανόδου για πρώτη φορά από το 2009 είναι οι αμυντικές δαπάνες, όχι μόνο μεταξύ των χωρών με τους μεγάλους στρατούς, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, αλλά και στην Αφρική, Μέση Ανατολή, Ευρώπη, Ασία, Ωκεανία καθώς και τη Βόρεια και Νότια Αμερική.

Αυτό δείχνει η έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI) για τους αμυντικούς προϋπολογισμούς, οι οποίοι πέρυσι έφτσσαν τα 2,443 τρισεκατομμύρια δολάρια σε όλο τον κόσμο.

Με τόσες κρίσεις σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο, όπως στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, και αλλού, οι αριθμοί δεν θα πρέπει να προκαλούν έκπληξη.

Εντυπωσιακό είναι όμως το ποσοστό αύξησης των δαπανών που φτάνει το 6,8% για το 2023 σε σχέση με το 2022, όπως εξηγεί ο Σιάο Λιάνγκ από το SIPRI.

Αυτό που εξέπληξε τους συντάκτες της έκθεσης είναι το μέγεθος της αύξησης ιδίως στη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Σε Μεξικό και Ελ Σαλβαδόρ, για παράδειγμα, οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τον στρατό για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Όσον αφορά τις τάσεις παγκοσμίως είναι πιθανό να δούμε περαιτέρω αύξηση τα επόμενα χρόνια εάν συνεχίσουν να υφίστανται οι υπάρχουσες διενέξεις και εντάσεις.

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, η Ουκρανία παραμένει η υπ' αριθμόν ένα εστία κρίσης στον κόσμο.

Το 2023 οι ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες έφθασαν το 5,9% του ΑΕΠ, στο υψηλότερο επίπεδο από το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης. Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία έφτασε να έχει τις όγδες μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες στον κόσμο το 2023, με ετήσια αύξηση 51%. Φτάνει πλέον τα 64,8 δισ. δολάρια, που εξακολουθεί να ισοδυναμεί μόνο με το 59% των στρατιωτικών δαπανών της Ρωσίας.

pinakas

Σύμφωνα με την νέα έκθεση η Γερμανία βρίσκεται ως προς τις στρατιωτικές της δαπάνες στην 7η θέση παγκοσμίως, με σχεδόν 69 δις δολάρια ή 9% περισσότερα από το 2022.

Η Ελλάδα είναι στην 33η θέση από την 29η το 2022, με δαπάνες στο 3,2% του ΑΕΠ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες με 37% και η Κίνα με 12% αντιπροσώπευαν περίπου τις μισές στρατιωτικές δαπάνες σε όλο τον κόσμο, έχουντας αύξηση κατά 2,3% και 6% αντίστοιχα. Οι στρατιωτικές δαπάνες του Ισραήλ αυξήθηκαν πέρυσι κατά 24% και έφτασαν τα 27,5 δισ. δολάρια, κυρίως λόγω του πολέμου στη Γάζα, που άρχισε τον Οκτώβριο.

Ο Νίκλας Σέρνινγκ, πολιτικός επιστήμονας στο Ινστιτούτο Λάιμπνιτς για την Ειρήνη και τις Συγκρούσεις στη Φρανκφούρτη, δηλώνει στην DW: «Ζούμε σε μια εποχή όπου η στρατιωτική ισχύς αποτελεί και πάλι προτεραιότητα. Από αυτή την άποψη τα στοιχεία είναι έκφραση αυτού του τρόπου σκέψης. Επιπλέον, όπως δείχνει το παράδειγμα της Ουκρανίας και οι πρόσφατες ιρανικές επιθέσεις στο Ισραήλ, η άμυνα είναι σημαντικά ακριβότερη από την επίθεση».

Ο γερμανός πολιτικός επιστήμονας βλέπει το μέλλον μάλλον με απαισιοδοξία. Θεωρεί ότι όσο δεν αλλάζει η κατάσταση παγκοσμίως δεν θα αντιστραφεί η τάση για περισσότερους εξοπλισμούς. Απαραίτητες προϋποθέσεις για μια στροφή προς το καλύτερο θα ήταν κατά την εκτίμηση του Νίκλας Σέρνγινκ η ειρήνη στην Ουκρανία, χωρίς διαίρεση της χώρας και η εκτονωθεί της έντασης Κίνας -Ταϊβάν με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ. Προς το παρόν όμως η κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας εκτιμά ο γερμανός ειδικός.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Προκλητικός Ερντογάν: Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης ήταν από τις πιο θαυμάσιες νίκες στην Ιστορία

Νέα πρόκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήμερα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Σε μήνυμα που ανέβασε στα social media, η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Προεδρίας, ο Ερντογάν δίνει συ...

Politico: Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει κυρώσεις στο Ισραήλ αν δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Το ενδεχόμενο κυρώσεων στο Ισραήλ, αλλά και σε συγκεκριμένους Ισραηλινούς αξιωματούχους, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με το Politico και το ιρλανδικό πρακτορείο RTE που επικα...

Φόρτωση άρθρων...