Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Εκτοξεύτηκε ο νέος σούπερ πύραυλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος

Εκτοξεύτηκε ο Vega-C ο νέος σούπερ πύραυλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Τον Φεβρουάριο του 2012 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος εκτόξευσε ένα νέο τύπο πυραύλου που θα χρησιμοποιούσε από τότε και στο εξής για την μεταφορά φορτίων στο Διάστημα. Ο πύραυλος ονομάστηκε Vega και μπορούσε να μεταφέρει μικρού και μεσαίου μεγέθους ωφέλιμα φορτία σε τροχιά.

Η ESA αποφάσισε να κατασκευάσει μια αναβαθμισμένη εκδοχή του Vega, ένα πύραυλο που να μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερα φορτία στο Διάστημα. 

Ο Vega-C εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα που ονομάζεται και «ευρωπαϊκό διαστημικό λιμάνι» αφού από εκεί πραγματοποιεί τις εκτοξεύσεις της η ESA στις αποκλειστικά δικές της αποστολές. 

Σε αυτή την πρώτη του εκτόξευση ο Vega-C μετέφερε το δορυφόρο LARES-2 της Ιταλικής Διαστημικής Υπηρεσίας και έξι μικρούς δορυφόρους CubeSats. Ο LARES-2  μελετήσει ένα φαινόμενο που ονομάζεται φαινόμενο έλξης πλαισίου. 

Αυτό το φαινόμενο προκαλείται από κατανομές μάζας και ενέργειας που παραμορφώνουν τον χωροχρόνο, όπως περιγράφεται από τη θεωρία της σχετικότητας. Οι έξι CubeSats ανήκουν σε διάφορες χώρες όπως η Ιταλία, η Σλοβενία και η Γαλλία και κάθε ένας εξ αυτών είναι σχεδιασμένος για διαφορετική ερευνητική αποστολή στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η ανίχνευση βιομορίων, η ανάπτυξη φυτών στη μικροβαρύτητα και η συλλογή δεδομένων για τη μαγνητόσφαιρα της Γης.

«Οι απαιτήσεις για διαστημικές εκτοξεύσεις από την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια θα είναι ιδιαίτερα υψηλές. Οι πύραυλοι Vega-C και Ariane-6 θα αποτελέσουν τα αξιόπιστα οχήματα που θα κάνουν αυτή την δουλειά», ανέφερε ο Τζόσεφ Ασμπάχερ, επικεφαλής της ESA.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Politico: Συναγερμός στην Europol – Εξαφανίστηκαν φάκελοι με απόρρητα στοιχεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων

Συναγερμός έχει σημάνει στη Europol έπειτα από την αποκάλυψη της απώλειας απόρρητων φακέλων, με προσωπικά δεδομένα κορυφαίων στελεχών της υπηρεσίας, από την έδρα της στη Χάγη στην ...

Σαν σήμερα - 28 Μαρτίου

Γεγονότα 845: Τρεις τόνους ασήμι, ποσό τεράστιο για την εποχή, δίνει στους Βίκινγκς ο βασιλιάς των Φράγκων Κάρολος ο Φαλακρός, για να φύγουν από το Παρίσι, το οποίο είχαν καταλά...

Φόρτωση άρθρων...