Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Ενεργειακή κρίση: Η Κομισιόν αποφασισμένη για μάχη μέχρι τέλους με τη Ρωσία - Διχασμός για το πλαφόν

Πλανήτης

Σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι επιδίδονται Ευρώπη και Ρωσία, χρησιμοποιώντας ως «μπαλάκι» την ενεργειακή κρίση και τις τιμές σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό και πετρέλαιο, οι οποίες επηρεάζουν ολόκληρη την αλυσίδα της εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε και επισήμως ότι η Ευρώπη θα προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν στην αγορά χονδρικής των ενεργειακών προϊόντων, προκειμένου, από τη μία να κρατήσει τις τιμές σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα και από την άλλη να επιφέρει ένα καίριο οικονομικό πλήγμα στη Μοσχα.

Η αντίδραση του Κρεμλίνου και του Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν άμεση, επισημοποιώντας με τον πλέον σαφή τρόπο, την απόφαση της Μόσχας να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου και πετρελαίου, σε όσες χώρες υιοθετήσουν την πρόταση για πλαφόν στις τιμές χονδρικής.

Οι δύο πλευρές φαίνονται αποφασισμένες να επιμείνουν στις θέσεις τους, μέχρι να «σπάσει» ο ένας ή ο άλλος. Ο Πούτιν πιστεύει ότι η πίεση από την ακρίβεια, ιδιαίτερα ενόψει του χειμώνα που έρχεται, θα είναι αφόρητη για τους Ευρωπαίους και θα προκαλέσει κοινωνικούς ξεσηκωμούς.

Η Ευρώπη από την άλλη θεωρεί ότι η Μόσχα πολύ δύσκολα θα καλύψει το κενό στο ισοζύγιο των εξαγωγών της, γεγονός που θα προκαλέσει μία ακόμα «διαρροή» στα κρατικά ταμεία της Ρωσίας.

Η πρόταση της Κομισιόν για το ενεργειακό

Λίγο πριν την σύνοδο της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τους άξονες που θα κινηθούν οι προτάσεις της Κομισιόν.

Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι και το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, με τον Ρώσο πρόεδρο να προειδοποιεί σήμερα εκ νέου ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πλήρη διακοπή των ροών.

Ειδικότερα η επικεφαλής της Κομισιόν ανακοίνωσε τα πέντε μέτρα που καλείται να υιοθετήσει η ΕΕ ως εξής:

  1. Υποχρεωτικός στόχος για μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής
  2. Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου
  3. Πλαφόν για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου (αιολικά πάρκα, πυρηνικά πάρκα και εργοστάσια λιγνίτη, τα οποία επηρεάζονται από την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου)
  4. Εισφορά αλληλεγγύης για εταιρείες ορυκτών καυσίμων
  5. Υποστήριξη ρευστότητας στις εταιρείες ενέργειας.

 

Ευρωπαϊκός διχασμός για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Σύμφωνα με το Politico, πολλά κράτη της ΕΕ είναι υπέρ της παρέμβασης στην αγορά, συμπεριλαμβανομένου κάποιου είδους πλαφόν στην τιμή της ενέργειας. Ωστόσο, οι απόψεις παραμένουν διχασμένες σε άλλες προτάσεις, όπως ο καθορισμός πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Αν και η Γερμανία λαμβάνει τώρα πολύ λίγο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, εξακολουθεί να ανησυχεί μήπως η διακοπή του αερίου θα έχει κλιμακωτές επιπτώσεις σε όλο το μπλοκ. «Παραμένουμε δύσπιστοι όταν πρόκειται για ζητήματα που αφορούν το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.

Άλλοι έδειχναν αμέτοχοι, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να λέει τη Δευτέρα ότι «αν η Επιτροπή αποφασίσει να εφαρμόσει ανώτατο όριο τιμής στο φυσικό αέριο που αγοράζεται μέσω αγωγών από τη Ρωσία, η Γαλλία θα υποστήριζε ένα τέτοιο μέτρο».

Η Βαρσοβία προχωρά ένα βήμα παραπέρα και θα προτείνει τον περιορισμό της τιμής όλων των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δήλωσε Πολωνός διπλωμάτης στο Politico.

Υπάρχει επίσης επιφυλακτικότητα σχετικά με την αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, αν και οι απόψεις αρχίζουν να αλλάζουν. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ παραδέχτηκε ότι το μπλοκ χρειάζεται «μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Η ανησυχία, ωστόσο, είναι πως ένας κρύος χειμώνας θα μπορούσε να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να μεριμνήσουν για προμήθειες, ειδικά σε βιομηχανικούς καταναλωτές.

Πολλές χώρες-μέλη έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους και ανακοίνωσαν μέτρα στήριξης για την προστασία των καταναλωτών από τις αυξήσεις των λογαριασμών ενέργειας.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να παραδώσει περισσότερο φυσικό αέριο στη Γερμανία αυτόν τον χειμώνα με αντάλλαγμα τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από το Βερολίνο.

Οι χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, έχουν εισαγάγει σαρωτικά σχέδια εξοικονόμησης ενεργειακής ζήτησης που περιλαμβάνουν όρια θερμοκρασίας για τις επιχειρήσεις. Ορισμένοι σχεδιάζουν απροσδόκητους φόρους στα υπερβολικά κέρδη των παραγωγών ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, τα οποία στη συνέχεια θα κατανείμουν στους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κωνσταντινούπολη: Ως τζαμί θα λειτουργεί από σήμερα η ιστορική βυζαντινή Μονή της Χώρας

Σήμερα προγραμματίζεται να λειτουργήσει ξανά ως τζαμί ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Το κρατικό πρακτορείο ειδ...

Μπάιντεν: Θερμές ευχές στις ορθόδοξες χριστιανικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο

«Η Τζιλ και εγώ στέλνουμε θερμές ευχές στις ορθόδοξες χριστιανικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο καθώς γιορτάζουν το Πάσχα» αναφέρει σε δήλωσή του για το ελληνορθόδοξο Πάσχα ο Αμερικ...

Φόρτωση άρθρων...