Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Τσαβούσογλου – Μπέρμποκ: Σύγκρουση για Αιγαίο, ανθρώπινα δικαιώματα και Συρία

Κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας καταγράφεται τις τελευταίες ώρες, με κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησης Ερντογάν να κάνουν λόγο για... ελληνική παραβατικότητα προχωρώντας, δε, σε επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά το παραλήρημα του εκπροσώπου Τύπου του AKP, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος ισχυρίστηκε - σε εμπρηστικό τόνο - ότι οι κινήσεις της Αθήνας απειλούν τη σταθερότητα της περιοχής, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν δίστασε να υποστηρίξει, μετά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ,  ότι το Βερολίνο έχασε την αμεροληψία του στον μεσολαβητικό ρόλο που έχει μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου.

«Θέλουμε η Γερμανία να διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», είπε ο Τσαβούσογλου, κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία για «προπαγάνδα».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε πως το Βερολίνο οφείλει να ακούει τις δύο πλευρές χωρίς προκαταλήψεις.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε τη Γερμανία, λέγοντας ότι δεν διατηρεί μια ουδέτερη στάση στα ελληνοτουρκικά.

«Θέλουμε η Γερμανία να διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», είπε ο Τσαβούσογλου, κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία για «προπαγάνδα».

Νωρίτερα, από την Αθήνα, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ είχε υπογραμμίσει πως είναι αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών. «Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το ίδιο θα πει και στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Επεσήμανε, δε, ότι οι συγκρούσεις μεταξύ εταίρων του ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται με συζήτηση. 

Με φόντο την επίσκεψη της Γερμανίδας ομολόγου του στην Τουρκία, ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε τις κατηγορίες ότι η Ελλάδα «παραβιάζει τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, στρατιωτικοποιώντας τα νησιά». «Είναι λαθος η Γερμανία να υποστηρίζει μια χώρα, την Ελλάδα, ενω κάνει λάθος. Κι αυτό το κάνει επειδή είναι μέλος της ΕΕ», συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Άμεση ήταν όμως και η απάντηση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών. «Δεν ξέρω αν η μετάφραση ήταν λάθος, όμως η Γερμανία δεν είναι θύμα προπαγάνδας. Ως μέλος τς ΕΕ και ως η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, ενδιαφερόμαστε για τα σύνορά μας και τα σύνορα της ΕΕ, και στην Ελλάδα μίλησα ξεκάθαρα για το θέμα αυτό», δήλωσε από την πλευρά της κα. Μπέρμποκ.

Όσο για τον Τούρκο ΥΠΕΞ, εκείνος επιχείρησε να τα «μαζέψει» αναφέροντας πως ίσως να έγινε κάποιο λάθος στην μετάφραση. «Εγώ δεν είπα ότι η Γερμανία κάνει προπαγάνδα αλλά ότι η Γερμανία γίνεται θύμα προπαγάνδας της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Να εφαρμοστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον Οσμάν Καβαλα"

Αναφερόμενη στον ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ κάλεσε την Τουρκία να «σεβαστεί» τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όσον αφορά τον Οσμάν Καβαλά πρέπει να εφαρμοστεί», σημείωσε η Αναλένα Μπέρμποκ για τον Τούρκο φιλάνθρωπο που έχει καταδικαστεί σε ισόβια για πράξεις που ο ίδιος αρνείται.

«Παρότι είναι δύσκολο να το ακούσετε, αυτό πρέπει να λεχθεί», δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. Οι υπεύθυνοι του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν ζητήσει επανειλημμένα από την Άγκυρα την «άμεση απελευθέρωση» του Οσμάν Καβαλά, έπειτα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
«Γιατί η Γερμανία ενθαρρύνει όλες τις χώρες να αποκλείουν την Τουρκία από το Συμβούλιο της Ευρώπης», απάντησε ο Τσαβούσογλου σε έντονο ύφος προτού απαριθμήσει τις χώρες οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού οργάνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα: «Ελλάδα, Γαλλία, Νορβηγία, Γερμανία».

«Γιατί δεν το υπενθυμίζετε στην Ελλάδα αλλά μόνο στην Τουρκία; Γιατί αναφέρετε τον Καβαλά; Επειδή τον χρησιμοποιείτε», συνέχισε ο Τσαβούσογλου, κατηγορώντας εκ νέου τον επιχειρηματία και εκδότη ότι «χρηματοδότησε» τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Ταϊβάν

Σεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ έγινε σήμερα (ξημερώματα Σαββάτου, τοπική ώρα) στην επαρχία Χουαλιέν της ανατολικής Ταϊβάν, ανακοίνωσε η τοπική μετεωρολογική υπηρεσία. Μέχρι τώρα δε...

Φόρτωση άρθρων...