Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Ερευνά: Η έκθεση σε τοξικά μέταλλα αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού πλάκας και αθηροσκλήρωσης

Tον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και σχηματισμού πλάκας αυξάνει η περιβαλλοντική έκθεση ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα τοξικών μετάλλων όπως το κάδμιο, το αρσενικό και το τιτάνιο.

Τα ίχνη μετάλλων μπορούν να διεισδύσουν στο σώμα μέσω μολυσμένου εδάφους, το οποίο μεταφέρει τα μέταλλα στο πόσιμο νερό, στα τρόφιμα, στον καπνό του τσιγάρου και στην ατμόσφαιρα. 

Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι τα τοξικά μέταλλα, ιδίως το αρσενικό και το κάδμιο, αποτελούν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. 

Η έκθεση στο τιτάνιο προέρχεται συνήθως από οδοντικά, προσθετικά και ορθοπεδικά εμφυτεύματα, βηματοδότες, καλλυντικά και μερικές τροφές.

Η αθηροσκλήρωση αναπτύσσεται όταν λιπώδεις εναποθέσεις (πλάκες) συσσωρεύονται στις αρτηρίες οδηγώντας στη στένωσή τους και τη σκλήρυνσή τους. 

Ανάλογα με την αρτηρία που επηρεάζεται, αυξάνεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικό, έμφραγμα, στηθάγχη, νεφρική νόσο ή περιφεριακή αρτηριακή νόσο. Η νέα μελέτη εστίασε στην «ύπουλη» υποκλινική αθηροσκλήρωση, δηλαδή πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology (ATVB)» της American Heart Association, ανέλυσαν στοιχεία για 1.873 άτομα 40 έως 55 ετών που εργάζονταν σε εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων και εκτίθεντο σε διάφορα τοξικά μέταλλα. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε διάφορες ιατρικές εξετάσεις.

Διαπιστώθηκε ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι είχαν υψηλότερα επίπεδα μετάλλων στα ούρα τους σε σχέση με τους νεότερους. Επίσης, οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερα επίπεδα σε σχέση με τους άνδρες, το ίδιο και οι καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές. Τα υψηλότερα επίπεδα αρσενικού, καδμίου, τιτανίου και πιθανώς αντιμονίου σχετίζονταν με μεγαλύτερη πιθανότητα αθηροσκλήρωσης.

Το αρσενικό και το κάδμιο φαίνεται να επηρεάζουν περισσότερο τις καρωτίδες αρτηρίες, τo κάδμιο και το τιτάνιο τις μηριαίες αρτηρίες, ενώ το τιτάνιο (και πιθανώς το κάδμιο και το αντιμόνιο) τις στεφανιαίες αρτηρίες. Το αρσενικό φαίνεται πιο τοξικό όταν δεν είναι μόνο του, αλλά σε συνδυασμό με κάδμιο και τιτάνιο.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χαμάς: Απαρέγκλιτος όρος για την απελευθέρωση ομήρων ο τερματισμός του πολέμου

Η Χαμάς επανέλαβε σήμερα την απαίτησή της από το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της οποιαδήποτε συμφωνίας για την απελευθέρωση τ...

Αυστραλία: Χειροπέδες σε πέντε εφήβους συνεργάτες του δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε εκκλησία στο Σίδνεϊ

Συνελήφθησαν πέντε έφηβοι ηλικίας 14 έως 17 ετών από την αστυνομία της Αυστραλίας μετά από μεγάλη επιχείρηση σε περιοχή του Σίδνεϊ σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία τη...

Φόρτωση άρθρων...