Πέμπτη
11 Αυγούστου 2022

Έρευνα: Το διατροφικό κόλπο που αναγεννά τα κατεστραμμένα νεύρα

Πλανήτης

Η αποχή από το φαγητό με τη μέθοδο της διαλειμματικής νηστείας, φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει μια καινοτόμο μέθοδο αντιμετώπισης και ανάπλασης των τραυματισμένων νεύρων - Τι έδειξε έρευνα σε πειραματόζωα

«Φάρμακο» για τα νεύρα αναδεικνύεται η διαλειμματική νηστεία με νεότερη έρευνα του Imperial College του Λονδίνου, που δημοσιεύθηκε στο Nature, να την συσχετίζει με την ικανότητα ανάπλασης των νεύρων που έχουν υποστεί βλάβη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν σε ποντίκια, με ποιο τρόπο η αποχή από το φαγητό οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής ενός μεταβολίτη γνωστού ως IPA ( 3-ινδολεπροπιονικό οξύ) στο μικροβίωμα του στομάχου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ισχυρό νευροπροστατευτικό αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην αναγέννηση των νευρικών αξόνων (ο νευράξονας ή νευρική ίνα  είναι μια επιμήκης, λεπτή προβολή ενός νευρώνα, που άγει ηλεκτρικές ώσεις μακριά από το κυτταρικό σώμα του νευρώνα).

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι τα βακτήρια Clostridium sporogenesis που παράγουν IPA εντοπίζονται φυσιολογικά στο εντερικό μικροβίωμα ανθρώπων και ποντικιών, καθώς και στην κυκλοφορία του αίματος των ανθρώπων.

«Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τους ανθρώπους με βλάβες στα νεύρα, πέραν της χειρουργικής αντιμετώπισης, η οποία είναι αποτελεσματική σε ένα μικρό ποσοστό περιστατικών, ωθώντας μας να διερευνήσουμε τον ρόλο των αλλαγών του τρόπου ζωής στην αποκατάσταση των τραυματισμένων νεύρων» εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Simone Di Giovanni από το Τμήμα Επιστημών του Εγκεφάλου του Imperial College Λονδίνου.

«Η διαλειματική νηστεία έχει συνδεθεί από προηγούμενες μελέτες με την επούλωση των τραυμάτων και την ανάπτυξη νέων νευρώνων, αλλά η έρευνα μας είναι η πρώτη που εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η αποχή από το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των νεύρων» συμπληρώνει ο Δρ Di Giovanni.

Η μελέτη αξιολόγησε την αναγέννηση νεύρων ποντικών όπου το ισχιακό νεύρο, το μεγαλύτερο νεύρο που διατρέχει τη σπονδυλική στήλη μέχρι το πόδι, συνθλίβεται. Τα μισά από τα ποντίκια υποβλήθηκαν σε διαλειμματική νηστεία (εναλλασσόμενες ημέρες ελεύθερης διατροφής και αποχής από το φαγητό), ενώ τα άλλα μισά ήταν ελεύθερα να φάνε χωρίς περιορισμό. Αυτοί οι τύποι διατροφής συνεχίστηκαν για μια περίοδο 10 ή 30 ημερών πριν από την εγχείρησή τους και η ανάρρωση των ποντικών παρακολουθήθηκε 24 έως 72 ώρες μετά την αποκοπή του νεύρου.

Στη συνέχεια μετρήθηκε το μήκος των αναγεννημένων νευραξόνων και διαπιστώθηκε ότι ήταν 50% μεγαλύτερο στα ποντίκια που απείχαν από το φαγητό. Για τον καθηγητή Di Giovanni αυτή η διαπίστωση είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου που ανοίγει το πεδίο της έρευνας και σε άλλα βακτήρια ή μεταβολίτες που μπορούν να προάγουν την ανάπλαση.

Οι ερευνητές μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο η αποχή από το φαγητό προήγαγε την νευρωνική ανάπλαση. Διαπίστωσαν ότι υπήρχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα συγκεκριμένων μεταβολιτών συμπεριλαμβανομένου του IPA στην κυκλοφορία του αίματος των ποντικιών που έκαναν διαλειμματική νηστεία.

Είναι σημαντικό ότι όταν το IPA χορηγήθηκε στα ποντίκια μετά από τον τραυματισμό του ισχιακού νεύρου, παρατηρήθηκε αναγέννηση και αυξημένη νευρωνική ανάπλαση σε διάστημα 2-3 εβδομάδων μετά τον τραυματισμό.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες τόσο ως προς την δράση της διαλειμματικής νηστείας στην αποκατάσταση βλαβών της σπονδυλικής στήλης σε ποντίκια, όσο και ως προς την δράση του IPA ως πιθανή θεραπεία σε ανθρώπους.

 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Φωτιά «τέρας» στο Μπορντό – 10.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Η Γαλλία μάχεται για την κατάσβεση μιας φωτιάς «τέρατος» στην περιοχή Λαντιρά κοντά στο Μπορντό, μια από τις μεγαλύτερες και πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές, δήλωσε σήμερα ο Γκ...

Διάστημα: Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης που ίσως είναι ο νεαρότερος του γαλαξία μας

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανακάλυψαν για πρώτη φορά έναν τελείως «νεογέννητο» εξωπλανήτη, σε απόσταση 395 ετών φωτός από τη Γη, ο οποίος μπορεί να είναι ο νεαρότερος πλαν...