Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Έρευνα: Το μπλε φως τηλεοράσεων, κινητών και τάμπλετ ενδέχεται να προκαλέσει πρόωρη εφηβεία

Η αφιέρωση μεγάλου χρόνου μπροστά σε μια οθόνη μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά, λόγω της ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας που εκπέμπεται και η οποία ονομάζεται blue light (μπλε φως). 

Για πρώτη φορά, ερευνητές στην Τουρκία διαπίστωσαν ότι η έκθεση στο «blue light» μπορεί να επιταχύνει την έναρξη της εφηβείας σε αρσενικούς αρουραίους, αποδεικνύοντας μια πιθανή σχέση μεταξύ των οθονών των έξυπνων συσκευών και της πρώιμης παιδικής ανάπτυξης.

Μια κοινή ομάδα από το Πανεπιστήμιο Gazi και το νοσοκομείο Bilkent City στην Άγκυρα παρουσίασαν την μελέτη τους στην 61η ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας στη Χάγη, ενώ δημοσιεύτηκε και στο Frontiers in Endocrinology.

Τα ευρήματα είναι συνέχεια της προηγούμενης μελέτης που είχαν κάνει σχετικά με την έκθεση θηλυκών αρουραίων στο μπλε φως όπου επίσης είχε παρατηρηθεί πρώιμη εφηβεία.

«Για πρώτη φορά, βρήκαμε μια άμεση σχέση μεταξύ της έκθεσης στο blue light και της πρώιμης εφηβείας σε αρσενικούς αρουραίους. Τα ευρήματά μας ευθυγραμμίζονται με την προηγούμενη έρευνά μας σε θηλυκούς αρουραίους, που επίσης παρουσίασαν παρόμοια αποτελέσματα. Έτσι έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για το πώς το blue light μπορεί να επηρεάσει την εφηβεία τόσο στους αρσενικούς όσο και στους θηλυκούς αρουραίους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Aylin Kılınç Uğurlu, από το νοσοκομείο Bikent City.

Η έρευνα για το «blue light»

Δεκαοκτώ αρσενικοί αρουραίοι, ηλικίας 21 ημερών, χωρίστηκαν ομοιόμορφα σε τρεις ομάδες. Δύο από τις ομάδες εκτέθηκαν έξι ή 12 ώρες στο blue light, ενώ ένα τρίτο γκρουπ, η ομάδα ελέγχου, ήταν για 12 ώρες σε έναν κύκλο φωτός-σκότους, χωρίς όμως έκθεση σε blue light από συσκευές.

Οι ερευνητές είδαν τα πρώτα σημάδια της εφηβείας αρκετά νωρίτερα σε αρσενικούς αρουραίους που εκτέθηκαν στο blue light σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

«Θέλω να τονίσω ότι πρόκειται για μια μελέτη σε αρουραίους και τα αποτελέσματα δεν μπορούν να ερμηνευθούν για τον άνθρωπο. Ωστόσο, παρέχουμε μια πειραματική βάση για την περαιτέρω διερεύνηση των συνεπειών που έχει για την υγεία ο διαρκώς αυξανόμενος χρόνος έκθεσης στην οθόνη, κάτι που συμβαίνει στη σύγχρονη κοινωνία», ανέφερε η Aylin Kılınç Uğurlu.

Οι ερευνητές ελπίζουν να συνεχίσουν την τρέχουσα μελέτη για την έκθεση των αρουραίων σε blue light για να «κατανοήσουν καλύτερα τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ακτινοβολίας στη βλάβη των αναπαραγωγικών οργάνων και στη γονιμότητα», είπε η Uğurlu. «Τελικά, αυτή η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε προληπτικά μέτρα και να συμβάλλει στη συζήτηση που έχει ανοίξει για το πώς οι σύγχρονοι τρόποι ζωής επηρεάζουν τη φυσιολογική ανάπτυξη και τη μακροπρόθεσμη υγεία».

Σε έναν κόσμο όπου η πρόσβαση σε έξυπνες συσκευές αποτελεί μέρος της καθημερινής ρουτίνας, οι ειδικοί ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τις επιπτώσεις της τεχνολογίας, ιδίως στη νεολαία.

Η μπλε ακτινοβολία είναι ήδη γνωστό ότι διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό καταστέλλοντας την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, καθυστερώντας έτσι την έναρξη του ύπνου. 

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι χρειάζονται περισσότερες παρεμβάσεις γύρω από τη χρήση έξυπνων συσκευών από τους νέους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Ταϊβάν

Σεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ έγινε σήμερα (ξημερώματα Σαββάτου, τοπική ώρα) στην επαρχία Χουαλιέν της ανατολικής Ταϊβάν, ανακοίνωσε η τοπική μετεωρολογική υπηρεσία. Μέχρι τώρα δε...

Ουκρανία: Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε σιδηροδρομικούς σταθμούς για να διακόψουν τη βοήθεια των ΗΠΑ

Βομβαρδισμούς σε σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ουκρανίας πραγματοποίησαν οι Ρώσοι με σκοπό να διακόψουν τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ρωσία στοχεύει τις ουκρανικές σιδηροδρομ...

Φόρτωση άρθρων...