Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Έρευνα του ΟΗΕ για τη σφαγή στην Μπούτσα

Πλανήτης

Σοκ και αποτροπιασμό έχει προκαλέσει η σφαγή στη Μπούτσα, μία ουκρανική πόλη λίγο έξω από το Κίεβο. Περισσότερα από 400 πτώματα αμάχων στην πόλη Μπούτσα  άφησαν πίσω τους οι Ρώσοι.

Οι ανατριχιαστικές εικόνες με εκατοντάδες πτώματα αμάχων στην πόλη Μπούτσα λίγο έξω από το Κίεβο, έχουν συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη και προκαλούν ένα μεγάλο κύμα καταδίκης της Ρωσίας, οι στρατιωτικές δυνάμεις της οποίας καταγγέλλονται ότι επιδόθηκαν σε θηριωδίες και βαρβαρότητες, κατά την αποχώρησή τους από την περιοχή.

Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για προβοκάτσια, με τον Ουκρανό πρόεδρο όμως να μιλά για γενοκτονία, τη Δύση να προειδοποιεί με νέες κυρώσεις και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να προαναγγέλλει ανεξάρτητη έρευνα για τα γεγονότα.

Όπως ανακοίνωσε η ουκρανική εισαγγελία, εντοπίστηκαν 410 πτώματα στη Μπούτσα και άλλες πόλεις γύρω από το Κίεβο και ερευνά τη διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία.

Σοκαρισμένος από τις εικόνες νεκρών πολιτών δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και έκανε λόγο για μία «ανεξάρτητη έρευνα, που πρέπει να οδηγήσει στη λογοδοσία των υπευθύνων».

Για «σοβαρά ερωτηματικά» και την «πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου» έκανε λόγο και η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που έκανε νέο διάγγελμα τη νύχτα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει αύριο, Τρίτη, «για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Μπούτσα και σε άλλες κατεχόμενες πόλεις» της χώρας του, όπου εκατοντάδες άμαχοι πυροβολήθηκαν. Ο ίδιος ζήτησε να «θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν» όσοι ευθύνονται.

Ζελένσκι: «Γενοκτονία, είναι χασάπηδες»

Ο Ουκρανός πρόεδρος επέρριψε ευθύνες στη Δύση για τις «παραχωρήσεις» που έκαναν οι ηγέτες της επί 14 χρόνια στη Ρωσία και κάλεσε μάλιστα την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί (πρώην πρόεδρος της Γαλλίας) να πάνε στην Μπούτσα για να δουν πού οδήγησαν οι επιλογές τους. Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι το νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας δεν αρκεί.

Νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής, η αρχική αντίδρασή του για τις βαρβαρότητες στη Μπούτσα, ήταν επίσης οργισμένη. Κατηγόρησε τη Ρωσία για γενοκτονία και έκανε μία ανάρτηση στα social media απευθυνόμενος στη Μόσχα. «Οι μητέρες των Ρώσων στρατιωτών πρέπει να το δουν αυτό. Δείτε τι μπ...α έχετε μεγαλώσει. Δολοφόνοι, πλιατσικολόγοι, χασάπηδες», έγραψε, παραθέτοντας φωτογραφίες από τη φρίκη στην Μπούτσα.

«Όταν βρίσκουμε ανθρώπους με τα χέρια δεμένα στην πλάτη και αποκεφαλισμένους … δεν ξέρω ποιος νόμος ή ποια ποινή φυλάκισης θα ήταν επαρκής για αυτό» τόνισε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας με έμφαση ότι «όλοι οι στρατιωτικοί διοικητές, όποιος δίνει οδηγίες και εντολές, πρέπει να τιμωρηθεί επαρκώς».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι οι θάνατοι είναι «μια βαρβαρότητα εναντίον αμάχων που δεν έχουμε δει στην Ευρώπη για δεκαετίες. Είναι απολύτως απαράδεκτο να στοχοθετούνται και να σκοτώνονται άμαχοι και αυτό υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος».

«Οι εικόνες είναι μία γροθιά στο στομάχι» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. «Αυτή είναι η πραγματικότητα του τι συμβαίνει καθημερινά, όσο συνεχίζεται η βαναυσότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Για αυτό πρέπει να σταματήσει» τόνισε, υποσχόμενος ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην τεκμηρίωση «εγκλημάτων πολέμου για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χαμάς: Απαρέγκλιτος όρος για την απελευθέρωση ομήρων ο τερματισμός του πολέμου

Η Χαμάς επανέλαβε σήμερα την απαίτησή της από το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της οποιαδήποτε συμφωνίας για την απελευθέρωση τ...

Αυστραλία: Χειροπέδες σε πέντε εφήβους συνεργάτες του δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε εκκλησία στο Σίδνεϊ

Συνελήφθησαν πέντε έφηβοι ηλικίας 14 έως 17 ετών από την αστυνομία της Αυστραλίας μετά από μεγάλη επιχείρηση σε περιοχή του Σίδνεϊ σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία τη...

Φόρτωση άρθρων...