Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Ερντογάν υπέρ Πούτιν: «Η Ρωσία δέχεται επίθεση, όποιος την υποτιμά κάνει λάθος»

Εντυπωσιακή ήταν η υποδοχή που  οργάνωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στον Τούρκο ομόλογο του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Κατά την επίσημη τελετή υποδοχής έξω από το κυβερνητικό κτήριο «Palata Srbije», την στιγμή ανάκρουσης των εθνικών Ύμνων των δύο χωρών, ερρίφθησαν δέκα κανονιοβολισμοί από το κάστρο του Βελιγραδίου προς τιμήν του Τούρκου Προέδρου.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου ότι συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα ανοιχτά ζητήματα στα Βαλκάνια. Τόνισε την ανάγκη να επιλύονται οι διαφορές με διάλογο. Έκανε ειδική αναφορά στο βοσνιακό και στο ζήτημα του Κοσόβου. «Η Τουρκία με ειλικρίνεια και συνέπεια είναι πρόθυμη να βοηθήσει για να ξεπεραστούν μέσα από τον διάλογο όλα τα προβλήματα στο Κόσοβο και στην Βοσνία Ερζεγοβίνη. Τα Βαλκάνια δεν μπορούν να αντέξουν τη διατήρηση ανοιχτών ζητημάτων» ανέφερε ο Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναφερόμενος στο πόλεμο στην Ουκρανία τόνισε ότι η Άγκυρα εφαρμόζει ισορροπημένη πολιτική απέναντι στην Ρωσία και την Ουκρανία.

Ο Ερντογάν επέκρινε την πολιτική κάποιων δυτικών χωρών, χωρίς να τις κατονομάσει, και χαρακτήρισε προκλητική την στάση τους απέναντι στη Ρωσία. 

Ακόμα, ο Τούρκος Πρόεδρος εκτίμησε ότι με την συμπεριφορά τους ενισχύουν την συνέχιση του πολέμου. «Όσο προσπαθείτε να κάνετε έναν τέτοιο πόλεμο με προκλήσεις απέναντι στην Ρωσία, δεν πρόκειται να έχετε αποτελέσματα» διεμήνυσε ο Ερντογάν.

Αναφέρθηκε στο οπλισμό που στέλνεται στην Ουκρανία για τον οποίο -όπως είπε- είναι απαρχαιωμένος και το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να παρατείνεται ο πόλεμος. «Στον πόλεμο σκοτώνονται άνθρωποι και κανένας δεν μπορεί να βγει νικητής. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα επικρατήσει η λογική, θα τελειώσει ο πόλεμος και θα υπάρξει ειρήνη» τόνισε από το Βελιγράδι ο Ερντογάν.

Μετά από τη συνάντηση των δύο προέδρων και τις συνομιλίες των αντιπροσωπειών ο Βούτσιτς επισήμανε ότι «η Σερβία και η Τουρκία διανύουν την χρυσή εποχή των διμερών τους σχέσεων». 

Ο Πρόεδρος της Σερβίας εξήρε τον ρόλο του Ερντογάν στην επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων στην περιοχή και κυρίως στο βοσνιακό αλλά και το ζήτημα του Κοσόβου.

Ακόμα, αναφέρθηκε στην οικονομική συνεργασία τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές. Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι συζητήθηκαν και θέματα στρατιωτικής συνεργασίας όπως η αγορά από την Σερβία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, αλλά και η εκπαίδευση στην Τουρκία ανδρών των ειδικών δυνάμεων της Σερβίας.

Το θέμα της ενέργειας επίσης απασχόλησε την συνάντηση Βούτσιτς-Ερντογάν και όπως αναφέρθηκε η Σερβία ζήτησε να διευκολύνει η Τουρκία την μεταφορά προς την Σερβία ηλεκτρικού ρεύματος από το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας αύριο, Πέμπτη, επισκέπτεται το Ζάγκρεμπ, τρίτο σταθμό, μετά το Σαράγεβο και το Βελιγράδι, της μίνι περιοδείας του στα Βαλκάνια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φόβοι για αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο μετά την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key, στη Βαλτιμόρης, αποτελεί «μεγάλη καταστροφή» για την οικονομία, καθώς απειλεί με μεγάλη αναστάτωση τις μεταφορές αξίας ύψους 80 δισ. δολ...

ΗΠΑ: Σε ασφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ μπορεί να οδηγήσει η κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

Η κατάρρευση της γέφυρας «Francis Scott Key» στη Βαλτιμόρη, μετά από την πρόσκρουση σε αυτή του φορτηγού πλοίου «DALI» την Τρίτη, θα μπορούσε να οδηγήσει στη μεγαλύτερη πληρωμή ναυ...

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Δύο ύποπτοι κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους (Videos)

Έφεση κατά της προφυλάκισής τους κατέθεσαν δύο ύποπτοι για την τρομοκρατική επίθεση στον πολυχώρο «Crocus City Hall» στη Μόσχα. Ο Αμιρτσόμ Ισλάμοφ και ο πατέρας του Ισροήλ Ισλάμ...

Φόρτωση άρθρων...