Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Ερντογάν: «Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Πλανήτης

Την πρόθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, μετέφερε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια αίσθηση είχε αποκομίσει και ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντα Μόντι, μετά από συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε συνέντευξη του στο αμερικανικό PBS, ο Ερντογάν τόνισε ότι ο Πούτιν «επιθυμεί ένα τέλος το συντομότερο δυνατό», υπογραμμίζοντας ότι τα πράγματα ήταν «προβληματικά» για τη Ρωσία. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε λόγο για «πολύ εκτεταμένες συζητήσεις» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ουζμπεκιστάν και επισήμανε ότι έμεινε με την εντύπωση ότι ο Ρώσος Πρόεδρος επιθυμεί ένα γρήγορο τέλος στον πόλεμο.

«Μου έδειξε στην πραγματικότητα ότι είναι πρόθυμος να τελειώσει αυτό το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να προσθέσει: «Αυτή ήταν η εντύπωσή μου, γιατί ο τρόπος που πάνε τα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι αρκετά προβληματικός».

O Βλαντιμίρ Πούτιν θέτει ξεκάθαρο δίλημμα στον Ερντογάν ότι πρέπει να επιλέξει μεταξύ του συνασπισμού των χωρών της Συνεργασίας της Σαγκάης και του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, επιστρέφοντας από την Σαρμακάνδη δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι προσανατολισμένος στο να γίνει η Τουρκία μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάλης, που χαρακτηρίζεται ως μια κατ' εξοχήν αντι-νατοική πλατφόρμα. 

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, Τζουμχουριέτ, ο Μπαχτιγιόρ Χακίμοφ, Ειδικός Αντιπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), δήλωσε ότι η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη στον οργανισμό, γνωστό και ως Shanghai Five.

Ο Χακίμοφ δήλωσε ότι μία από τις προϋποθέσεις για να είσαι μέλος της SCO είναι "να μην συμμετέχεις σε εχθρικές δραστηριότητες και μπλοκ εναντίον μελών της SCO".

Σύμφωνα με το Radio Sputnik, ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για ένταξη, όπως "διατήρηση ενεργών διπλωματικών, εμπορικών και οικονομικών σχέσεων και πολιτιστικών δεσμών με τα κράτη μέλη της SCO με τα οποία δεν θα πρέπει να είναι σε ρήξη». 

Ο Χακίμοφ υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι η Τουρκία, ανακήρυξε τη Ρωσία ως «την πιο σοβαρή απειλή».

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι από το 2014 καλεί τον Πούτιν να επιστρέψει στην Ουκρανία την Κριμαία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι πεπεισμένος ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να εξασφαλίσει τα ουκρανικά εδάφη που ελέγχονται από τα στρατεύματά της με αντάλλαγμα τον τερματισμό του πολέμου. 

«Όχι, και πέραν πάσης αμφιβολίας όχι... Εάν πρόκειται να εδραιωθεί η ειρήνη στην Ουκρανία, η επιστροφή των καταληφθέντων εδαφών θα είναι πολύ σημαντική. Αυτό είναι αυτό που αναμένεται, αυτό που θέλουν… Τα καταληφθέντα εδάφη θα επιστραφούν στην Ουκρανία.» δήλωσε ο Ερντογάν, απαντώντας στο ερώτημα, πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις στην Μόσχα.

Ταυτόχρονα ο Τούρκος Πρόεδρος, δήλωσε ότι από το 2014 διεξάγει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, καλώντας τον «να επιστρέψει την Κριμαία στους νόμιμους κατόχους». «Οι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι ταυτόχρονα και δικοί μας απόγονοι», υπογράμμισε ο Ερντογάν και προσέθεσε ότι για την Άγκυρα έχει σημασία η υποστήριξη των Τατάρων της Κριμαίας.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

WSJ: Τελεσίγραφο μίας εβδομάδας από το Ισραήλ στη Χαμάς για εκεχειρία, διαφορετικά ξεκινά η εισβολή στη Ράφα

Μία εβδομάδα διορία για την αποδοχή του σχεδίου κατάπαυσης πυρός δίνει το Ισραήλ στην Χαμάς, διαφορετικά θα ξεκινήσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, σύμφωνα με την Wall Street...

Ε.Ε., ΗΠΑ, ΝΑΤΟ καταδικάζουν τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις σε Γερμανία και Τσεχία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ καταδικάζουν τις «κακόβουλες» ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις στη Γερμανία και τη Ρωσία. «Δεν θα ανεχθούμε κακόβουλες συμπεριφορές» διαμήνυσε ο επικε...

Φόρτωση άρθρων...