Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Ερντογάν: Συζήτησα με τον Μπάιντεν για τα F16 – Συνδέει επανειλλημένως το θέμα με τη Σουηδία

Πλανήτης

Σύντομη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20, στο Νέο Δελχί, στη διάρκεια της οποίας ετέθη και το θέμα των F-16 που ζητάει η Τουρκία από τις ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της Συνόδου ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε: «Είχαμε μια συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν, έστω και όρθιοι. Εκεί συζητήσαμε και το θέμα των F-16».

«Επανειλημμένως είπε ότι (το ζήτημα) συνδέεται με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» τόνισε προσθέτοντας: «Αν εσύ συνδέεις τα F-16 με τη Σουηδία και λες ότι υπάρχει το Κογκρέσο μου να υπολογίσω, έχω και εγώ το δικό μου Κογκρέσο που είναι η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση είναι αυτή που θα αποφασίσει και όχι ο ίδιος για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Η Σουηδία πρέπει να κάνει τα καθήκοντά της» συμπλήρωσε προσθέτοντας πως «η προσέγγιση αυτή μας ενοχλεί σοβαρά».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες για την επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία για τα σιτηρά και την πρόσφατη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι, ο πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε: «Καταβάλλουμε εντατικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 100 χιλιάδες ανθρώπους. Έχουμε κάνει πολλές διπλωματικές κινήσεις. 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραδόθηκαν στις διεθνείς αγορές. Χάρη στην πρωτοβουλία αυτή, αποτρέψαμε μια επισιτιστική κρίση. Η πρωτοβουλία παρατάθηκε 3 φορές. Κατά την επίσκεψή μου στο Σότσι στις αρχές της εβδομάδας, συζητήσαμε για άλλη μια φορά το θέμα αυτό με τον Πούτιν. Ως Ρωσία, Κατάρ και Τουρκία, θέλουμε να παραδοθεί 1 εκατομμύριο τόνοι σιτηρών σε όσους υποφέρουν στην Αφρική. Είναι σημαντικό να αποτρέψουμε οποιαδήποτε κίνηση που θα κλιμακώσει την ένταση».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην καύση του Κορανίου από διαδηλωτές σε χώρες της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι «με τις προτάσεις και τις προσπάθειες της χώρας μας, η επίθεση στα ιερά βιβλία καταδικάστηκε στη δήλωση της G20». «Οι επιθέσεις με στόχο τους μουσουλμάνους έχουν πλέον ξεπεράσει τα όρια της ανοχής στις δυτικές χώρες και έχουν μετατραπεί σε θύελλα μίσους. Μπροστά σε αυτή τη βαρβαρότητα, οι περισσότερες χώρες παίζουν τις τρεις μαϊμούδες (σ.σ. δεν άκουσα, δεν είδα, δεν μίλησα). Το κάψιμο του Ιερού Κορανίου υπό αστυνομική προστασία είναι μια πολύ ξεκάθαρη πρόκληση» είπε ο Ερντογάν. «Κανείς δεν μπορεί να περιμένει από εμάς να παραμείνουμε σιωπηλοί. Πιστεύω ότι όλες οι χώρες θα πρέπει τώρα να ακολουθήσουν πιο αποφασιστική πολιτική. Αν ο νόμος είναι απαραίτητος, θα πρέπει να γίνει γρήγορα» συμπλήρωσε.

Τέλος, αναφέρθηκε και πάλι στον αιώνα της Τουρκίας λέγοντας: «Καθώς οι προκαταλήψεις κατά της χώρας μας καταρρίπτονται, θα προστεθούν νέοι θεσμοί. Θα δούμε τις διεθνείς επενδύσεις να αυξάνονται ακόμη περισσότερο. Δεν θα χάσουμε ποτέ τον στόχο μας για τον αιώνα της Τουρκίας».

Στο πλαίσιο των επαφών του στη Σύνοδο της G20, ο Ερντογάν είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πρόεδρο της Βραζιλίας, τον Γιουν Σουκ Γιολ, πρόεδρο της Νότιας Κορέας, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Ατζέι Μπάνγκα, πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χούθι: Εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν την Παρασκευή επίθεση με πυραύλους εναντίον δύο πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα το διοικητήριο των αμερικανικών...

Φόρτωση άρθρων...