Τρίτη
07 Μαΐου 2024

Ευρώπη: Ζημιές 500 δισ. ευρώ λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών

Πλανήτης

Tεράστιες οικονομικές ζημιές τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες έχουν προκαλέσει οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, αποκάλυψε o Οργανισμός Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αριθμός των θανάτων κυμαίνεται μεταξύ 85.000 και 145.000.

Τα ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει επίσης οικονομική ζημιά περίπου μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ στην Ευρώπη τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. 

Μεταξύ 1980 και 2020, οι συνολικές ζημιές στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συν την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και την Τουρκία ανήλθαν σε 450 έως 520 δισεκατομμύρια ευρώ (υπολογισμένες σε τιμές 2020), όπως ανέφερε  ο Οργανισμός Περιβάλλοντος της Ε.Ε. (EEA).

Υπολογίζεται ότι το 3% όλων των ακραίων καιρικών φαινομένων ήταν υπεύθυνο για το 60% όλων των οικονομικών απωλειών, ανέφερε  η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει έδρα στην Κοπεγχάγη. 

Μόνο το ένα τέταρτο με το ένα τρίτο των ζημιών  ήταν ασφαλισμένο. Ο αριθμός των θανάτων από ακραία καιρικά φαινόμενα αυτού του τύπου κυμάνθηκε από 85.000 έως 145.000 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συμπεριλαμβανομένου του 85% από κύματα καύσωνα ,όπως το καταστροφικό 2003.

Σύμφωνα με τον ΕΕΑ, η Γερμανία, ως το πολυπληθέστερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέγραψε τη μεγαλύτερη συνολική οικονομική ζημιά από τα 32 κράτη που αναλύθηκαν. 

Στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία στα 41 χρόνια από το 1980 έως το 2020, οι ζημιές ανήλθαν συνολικά σε περίπου 110 δισεκατομμύρια ευρώ. Ακολούθησαν η Γαλλία και η Ιταλία. Οι απώλειες ανά κάτοικο ήταν μεγαλύτερες στην Ελβετία.

Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει μεμονωμένα κράτη, όπως τόνισε ο Βούτες Φανβίλ, ο οποίος ασχολείται με τις οικονομικές πτυχές της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στον ΕΕΑ. Οι υψηλοί αριθμοί ζημιών τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι μια χώρα δεν έχει προσαρμοστεί αρκετά καλά στα ακραία καιρικά φαινόμενα. 

«Υπάρχει ένα τεράστιο τυχαίο αποτέλεσμα στα ακραία γεγονότα», είπε. Ορισμένες χώρες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό από άλλες. Δεν μπορούμε να πούμε ποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι καλύτερα προετοιμασμένες για αυτό.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (WMO), ο αριθμός των καταστροφών που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες έχει αυξηθεί παγκοσμίως τα τελευταία 50 χρόνια. 

Οι ζημιές αυξήθηκαν, αλλά οι θάνατοι μειώθηκαν. Από την ανάλυση του ΕΕΑ δεν φαίνεται επί του παρόντος μια σαφής τάση προς υψηλότερα νούμερα ζημιών στην Ευρώπη. Ωστόσο, αναμένεται μια αύξηση με την πάροδο του χρόνου.

Δύσκολα προβλέψιμα ακραία καιρικά φαινόμενα
Ταυτόχρονα, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν συνήθως εντελώς τυχαία και ότι επίσης γίνονται πολλά σε όλη την Ευρώπη για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. 

Όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πλέον στρατηγικές ή σχέδια προσαρμογής. «Ο λόγος που δεν βλέπετε μια μεγάλη αύξηση δεν είναι επειδή η κλιματική αλλαγή δεν είναι πραγματική, αλλά επειδή έχουν ήδη αναληφθεί πολλές ενέργειες», είπε ο Βούτες Φανβίλ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Όχι» του Ισραήλ στην κατάπαυση του πυρός - «Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα»

Το Πολεμικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι το Ισραήλ συνεχίζει την επιχείρηση στη Ράφα για να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χαμάς, προκειμένου να προωθήσει την απελευθέρωση των ομ...

Βρετανία: Πράκτορες της Κίνας χάκαραν το υπουργείο Άμυνας - Διαψεύδει το Πεκίνο

Η Βρετανία αντέδρασε άμεσα θέτοντας εκτός λειτουργίας μία βάση δεδομένων που χρησιμοποιούσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, μετά από αναφορές των ΜΜΕ ότι δέχτηκε κακόβουλη ηλεκτρονι...

Φόρτωση άρθρων...