Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Ευχάριστα νέα: Πειραματικό χάπι εξαφανίζει τον καρκίνο σε ασθενείς με λευχαιμία

Πλανήτης

Οι ασθενείς που πάσχουν από λευχαιμία στο τελικό στάδιο και δεν ανταποκρίνονται στις θεραπείες έχουν τώρα μια νέα ευκαιρία να θεραπευτούν χάρη σε ένα πειραματικό χάπι που ονομάζεται revumenib.

Αυτό το φάρμακο έχει εξαλείψει εντελώς τον καρκίνο στο ένα τρίτο των συμμετεχόντων σε μια πολυαναμενόμενη κλινική δοκιμή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν και δεν εμφάνισαν πλήρη ύφεση όλοι οι ασθενείς, οι επιστήμονες παραμένουν αισιόδοξοι καθώς τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το χάπι μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια θεραπεία για τη λευχαιμία στο μέλλον.

«Είμαστε απίστευτα αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα των ασθενών που έχουν λάβει αυτό το φάρμακο. Αυτή ήταν η τελευταία τους ευκαιρία», δήλωσε ο ένας εκ των συντακτών της μελέτης, ο Dr. Ghayas Issa, ειδικός στη λευχαιμία στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας.

«Οι ασθενείς πέτυχαν πρόοδο σε πολλές γραμμές θεραπείας και σε μερικές από αυτές, περίπου οι μισές, τα καρκινικά κύτταρα εξαφανίστηκαν από τον μυελό των οστών», είπε ο γιατρός στο Euronews.

Η οξεία μυελογενής λευχαιμία (AML) είναι ένας τύπος καρκίνου που προσβάλλει τον μυελό των οστών, όπου δημιουργούνται τα κύτταρα του αίματος, και προκαλεί την εμφάνιση μη φυσιολογικών κυττάρων. Το Revumenib είναι μια νέα κατηγορία στοχευμένης θεραπείας για την οξεία λευχαιμία που αναστέλλει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται «μενίνη». Το φάρμακο επαναπρογραμματίζει τα καρκινικά κύτταρα πίσω σε φυσιολογικά κύτταρα.

Σώθηκαν 18 ασθενείς

Αυτή η φόρμουλα έχει ήδη σώσει τις ζωές 18 ασθενών που συμμετείχαν στο πείραμα και των οποίων τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν αυτόν τον μήνα στο περιοδικό Nature. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι το 53% των ασθενών ανταποκρίθηκε στη θεραπεία και στο 30% των περιπτώσεων η νόσος παρουσίασε ύφεση, με τον καρκίνο να μην ανιχνεύεται πλέον στο αίμα.

Η μελέτη βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια και τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά. Στην πρώτη φάση του πειράματος, οι ερευνητές εξέτασαν πόσο ασφαλές είναι να χρησιμοποιηθεί το φάρμακο για να ανακαλύψουν τη μέγιστη δόση που μπορεί να δοθεί σε ασθενείς χωρίς παρενέργειες. Η δεύτερη φάση της μελέτης βρίσκεται σε εξέλιξη, οι γιατροί θα δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα του χαπιού revumenib.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Σε ασφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ μπορεί να οδηγήσει η κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

Η κατάρρευση της γέφυρας «Francis Scott Key» στη Βαλτιμόρη, μετά από την πρόσκρουση σε αυτή του φορτηγού πλοίου «DALI» την Τρίτη, θα μπορούσε να οδηγήσει στη μεγαλύτερη πληρωμή ναυ...

Ρωσία: Συνελήφθη δημοσιογράφος που τράβηξε το τελευταίο βίντεο του Ναβάλνι εν ζωή

Χειροπέδες φόρεσαν οι ρωσικές Αρχές σε μια δημοσιογράφο, που τράβηξε το τελευταίο βίντεο του Αλεξέι Ναβάλνι πριν τον θάνατό του σε διαβόητη σωφρονιστική αποικία στον αρκτικό κύκλο ...

Σαν σήμερα - 29 Μαρτίου

Γεγονότα 1430: Η Θεσσαλονίκη πέφτει στα χέρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας 1638: Σουηδοί άποικοι ιδρύουν την πρώτη ευρωπαϊκή αποικία στη σημερινή πολιτεία του Ντέλαγουερ ...

Φόρτωση άρθρων...