Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

FAZ για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας: Μικρά βήματα, μεγάλα εμπόδια

Πλανήτης

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την πολυαναμενόμενη έκθεση αναφορικά με τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας. «Η Τουρκία παραμένει ένας δύσκολος εταίρος, με τον οποίο μπορούν να γίνουν μονάχα μικρά βήματα – αυτή είναι η ουσία της έκθεσης», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Για την τουρκική πλευρά το σημαντικότερο είναι να καταστούν ευκολότερες οι διαδικασίες έκδοσης θεωρήσεων. […] Όμως, δεν τίθεται καν υπό συζήτηση η πλήρης απελευθέρωση των θεωρήσεων», διότι η Άγκυρα δεν εκπληρώνει τις σχετικές προϋποθέσεις. Τον περασμένο χρόνο «κατατέθηκαν στην Ε.Ε. σχεδόν 55.000 αιτήσεις ασύλου από Τούρκους – πρόκειται για τον τρίτο υψηλότερο αριθμό. Το 60% αυτών απορρίφθηκε». Τώρα, μέσω της έκθεσης, «η Ε.Ε. καλεί την Άγκυρα να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να λάβει περισσότερα μέτρα για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης. Φέτος ο αριθμός των αφίξεων από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια αυξήθηκε κατά 33%».

Ένα ακόμη ζήτημα που αφορά αμφότερες τις πλευρές είναι και ο εκσυγχρονισμός της Τελωνειακής Ένωσης. Όμως, όπως εξηγεί η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων «η Τουρκία θα πρέπει να συμμετάσχει και πάλι με παραγωγικό τρόπο στις διαπραγματεύσεις του Ο.Η.Ε. για την υπέρβαση της διαίρεσης της Κύπρου – ειδάλλως η Λευκωσία ούτως ή άλλως θα ασκήσει βέτο. Από το 2005 η Τουρκία αρνείται να επεκτείνει την τελωνειακή ένωση στο ελληνικό τμήμα του νησιού, μία στάση που έχει ήδη επιδεινώσει σημαντικά τις ενταξιακές συνομιλίες.

[…] Η έκθεση καλεί την Άγκυρα να λάβει αποφασιστικά μέτρα με στόχο την εναρμόνισή της με την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας της Ένωσης. Αυτό είναι κάτι που ζητά η Ε.Ε. απ’ όλα τα υποψήφια προς ένταξη κράτη, όπως και από αυτά με συμφωνία σύνδεσης. Όμως η Τουρκία συμφωνεί ουσιαστικά με το 10% των πολιτικών προτεραιοτήτων της Ένωσης», καταλήγει η F.A.Z.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Βαριές απώλειες για το κυβερνών κόμμα του Ρίσι Σούνακ στις τοπικές εκλογές

Βαριές απώλειες για το Συντηρητικό κόμμα του Ρίσι Σούνακ δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στην Μεγάλη Βρετανία, σηματοδοτώντας πιθανότατα την επώδυνη ήττα της σημ...

Σαν σήμερα - 4 Μαΐου

Γεγονότα 1626: Ο Ολλανδός εξερευνητής, Πέτερ Μίνουιτ καταφθάνει στη Νέα Ολλανδία, σημερινό νησί του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη 1675: Ο Βασιλιάς της Αγγλίας, Κάρολος Β΄ δίνει εντο...

Φόρτωση άρθρων...