Πέμπτη
28 Σεπτεμβρίου 2023

Φινλανδία: Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες στρατιωτικές ασκήσεις μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Πλανήτης

Η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε τις πρώτες στρατιωτικές ασκήσεις μετά την εισοδό της στο ΝΑΤΟ, κατά την διάρκεια των οποίων δύο γερμανικά και ένα πορτογαλικό πολεμικά πλοία ήταν ελλιμενισμένα συμβολικά στο λιμάνι του Ελσίνκι.

Πριν από τον κατάπλου τους στο Ελσίνκι, τα πλοία του ΝΑΤΟ συμμετείχαν σε άσκηση που οργανώθηκε από τον Παράκτιο Στόλο της Φινλανδίας στον Κόλπο της Φινλανδίας κοντά στην Ρωσία.

Οι δύο γερμανικές φρεγάτες, η Mecklenburg-Vorpommern και η Bartolomeu Dias, θα παραμείνουν μέχρι την Κυριακή στην φινλανδική πρωτεύουσα, ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό της Φινλανδίας.

«Είναι η πρώτη φορά που η Φινλανδία και ο Παράκτιος Στόλος πραγματοποίησαν άσκηση και επίσκεψη από την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού.

Βάζοντας τέλος στην ουδετερότητα και αδέσμευτη στρατιωτική στάση δεκαετιών, η Φινλανδία, που μοιράζεται μακρά κοινά σύνορα με την Ρωσία, εντάχθηκε επισήμως στην Ατλαντική Συμμαχία στις 4 Απριλίου για να γίνει το 31ο μέλος της.

Η Φινλανδία και η Σουηδία ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον περασμένο Μάιο.

Η είσοδος της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ προσθέτει μία συνοριακή γραμμή 1.340 χιλιομέτρων ανάμεσα στην Συμμαχία και την Ρωσία.

Η Φινλανδία, η οποία διατήρησε και μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου μεγάλες στρατιωτικές εφεδρείες πολλών εκατοντάδων χιλιάδων στρατεύσιμων πολιτών, συνεισφέρει πολύτιμα στρατιωτικά μέσα στο ΝΑΤΟ.

Τα τελευταία χρόνια η κοινή εκπαίδευση φινλανδών και νατοϊκών στρατιωτών ήταν συχνή στο πλαίσιο της Σύμπραξης για την Ειρήνη της Συμμαχίας, μέλος της οποίας είναι η Φινλανδία.

Η Σουηδία παραμένει υποψήφια για ένταξη στο ΝΑΤΟ χώρα, αφού η εισδοχή της δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Telegraph: Σχέδιο ηλεκτροδότησης του Ηνωμένου Βασιλείου με καλώδια από Αίγυπτο μέσω Ελλάδας

Αναφορά σε σχέδια εγκατάστασης υποθαλάσσιων καλωδίων που θα συνδέουν την Αίγυπτο με την Ευρώπη μέσω της Μεσογείου και θα μεταφέρουν ενέργεια από ηλιακές φάρμες και αιολικά πάρκα τη...

Σαν σήμερα - 27 Σεπτεμβρίου

Γεγονότα 1821: Το Μεξικό κερδίζει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία. 1822: Ο φιλόλογος, αιγυπτιολόγος Ζαν Φρανσουά Σαμπολιόν μεταφράζει τη στήλη της Ροζέτας υποδεικνύοντας...

Φόρτωση άρθρων...