Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

FT: Η Τουρκία είπε «όχι» σε τριμερή με Φινλανδία και Σουηδία

Στην άρνηση της Τουρκίας σκόνταψε η πρόταση από πλευράς ΝΑΤΟ για τριμερείς συνομιλίες με την Σουηδία και την Φινλανδία, με στόχο να βρεθεί λύσης για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η Άγκυρα έθεσε συγκεκριμένους όρους στο Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη, για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της σχετικά με την τρομοκρατία, πριν συμφωνήσει σε διαμεσολαβημένες συνομιλίες, ανέφεραν στους Financial Times τρία άτομα που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Αφού η Τουρκία είπε «όχι», αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ επιχείρησαν να μεσολαβήσουν σε μια συμφωνία μέσω διμερών συνομιλιών.

Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η πρώτη εκτίμηση μεταξύ των συμμάχων ήταν ότι η πρώτη αυτή αίτηση δεν θα αντιμετώπιζε πρόβλημα και θα προχωρούσε μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Ωστόσο, οι αντιρρήσεις της Τουρκίας πάγωσαν τη διαδικασία, με τον Ερντογάν να αποκαλεί τις δύο χώρες «εκκολαπτήρια» τρομοκρατών και να κατηγορεί τη Σουηδία ότι απέτυχε να πατάξει το PKK.

Μια τριμερής συνάντηση με τη μεσολάβηση αξιωματούχων του ΝΑΤΟ ήταν ο «απώτερος στόχος», αλλά «δεν είμαστε ακόμα εκεί», δήλωσε στους Financial Times ανώτερος αξιωματούχος της συμμαχίας, επικαλούμενος την απροθυμία της Τουρκίας να συμμετάσχει και την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τις απαιτήσεις της Άγκυρας από τα δύο κράτη.

Ο Ερντογάν επανέλαβε την Τετάρτη το αίτημά του για παραχωρήσεις από τα δύο σκανδιναβικά έθνη. «Μέχρι η Σουηδία και η Φινλανδία να δείξουν σαφή, συγκεκριμένα και αποφασιστικά βήματα, σίγουρα δεν θα αλλάξουμε τη στάση μας στο ζήτημα του ΝΑΤΟ», είπε.

Ερωτηθείς για αποτυχία διεξαγωγής τριμερών συνομιλιών, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι «έχουμε μια διαδικασία τώρα όπου έγιναν συναντήσεις σε διαφορετικές μορφές».

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «και οι άνθρωποι του επιτελείου του» εργάζονται για να λύσουν τις «εύλογες ανησυχίες» της Τουρκίας και παραδέχτηκε ότι ήταν λιγότερο αισιόδοξος για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων των σκανδιναβικών χωρών από ό,τι πριν από έναν μήνα.

«Πρέπει να καθίσουμε και να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανησυχίες», είπε σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό θα πάρει περισσότερο χρόνο από ό,τι περιμέναμε αρχικά».

Η Φινλανδία και η Σουηδία δήλωσαν ότι αυστηροποιούν την αντιτρομοκρατική νομοθεσία τους και θα μπορούσαν να διευκολύνουν τους όρους πώλησης όπλων στην Τουρκία μόλις γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις της Άγκυρας. Όπως η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία χαρακτηρίζουν το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση.

Εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με τις απορρίψεις της Άγκυρας σε τριμερείς συνομιλίες.

«Δεν είμαστε ακόμη πανικοβλημένοι ή απελπιστικά ανήσυχοι», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι μια συμφωνία κατόπιν διαπραγμάτευσης που θα έδινε την Τουρκία να αποσύρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη των δύο χωρών στη συμμαχία «ακολουθεί να βρίσκεται στη σφαίρα των διπλωματικών επιλογών».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 27 Μαρτίου

Γεγονότα 1309 - Ο Πάπας Κλήμης Ε΄ αφορίζει τη Βενετία και όλους τους κατοίκους της. 1513 - Ο Ισπανός εξερευνητής Χουάν Πόνθε ντε Λεόν φτάνει στις Μπαχάμες στο πρώτο του ταξίδ...

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Ανασύρθηκαν οι σοροί των δύο από τους έξι εργάτες

Οι σοροί των δύο από τους έξι εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά του λιμανιού της Βαλτιμόρης ανασύρθηκαν χθες Τετάρτη, ανακοίνωσαν οι αρχές, την επομένη της τραγικής ...

Φόρτωση άρθρων...