Μια επιδέξια επιχειρηματίας επεξεργάζεται γαλακτοκομικά απόβλητα για να κατασκευάζει υφάσματα που είναι ιδιαίτερα ευγενικά για το δέρμα.
Η Άνκε Ντόμασκε, 34 ετών, είναι σχεδιάστρια μόδας. Η γιαγιά της ήταν μοδίστρα το ίδιο η μητέρα της. «Μεγάλωσα με τη ραπτομηχανή», λέει. Στη συνέχεια σπούδασε βιολογία, γιατί αυτό είναι το δεύτερό της πάθος: τα βακτήρια.
Ήδη ως φοιτήτρια κέρδισε το δεύτερο βραβείο στον διαγωνισμό καινοτομίας Jugend forscht. «Πάντα πίστευα ότι θα πρέπει να αποφασίσω τι θα κάνω τελικά μεταξύ μόδας και βιολογίας», λέει η Άνκε. Όταν ξαφνικά ο πατριός μου αρρώστησε σοβαρά, συνειδητοποίησα ότι η λύση ήταν στον συνδυασμό.
Ο πατριός της αρρώστησε από λευχαιμία το 2009. Δεν ήταν μόνο η χημειοθεραπεία και ο πόνος το πρόβλημά του, αλλά και μια σοβαρή αλλεργία στα ρούχα. «Δεν ξέρανε τι θα μπορούσε να φορέσει», θυμάται η Άνκε. Διάβασα κάπου ότι οι ίνες κατασκευάζονταν από πρωτεΐνες γάλακτος μέχρι να αντικατασταθούν από τις φθηνότερες συνθετικές ίνες στην αγορά.
Έκανε έρευνα και διαπίστωσε ότι οι ίνες γάλακτος θα μπορούσαν να παρασκευάζονται χωρίς χημικά. Άρχισε να πειραματίζεται στο στούντιό της, καθώς δεν είχε εργαστήριο.
Μετά από δύο χρόνια, ο πατριός της ήταν σε θέση να φορέσει το πρώτο μπλουζάκι: φυσικό, χωρίς χημικά και ιδιαίτερα ευγενικό στο δέρμα. Η ίνα μπορεί να πλυθεί κανονικά στους 60 βαθμούς, δεν διαλύεται στη βροχή και είναι πιο ανθεκτική στη διάβρωση από το βαμβάκι.