Παρασκευή
29 Σεπτεμβρίου 2023

Φυσικό αέριο: Η πτώση στις τιμές φέρνει ανακούφιση

Πλανήτης

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν βυθιστεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2021, όταν η Ρωσία μόλις άρχιζε να ασκεί πιέσεις στην αγορά πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η πτώση – τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου έχουν μειωθεί κατά δύο τρίτα ήδη φέτος – δεν αμβλύνει απλώς τις πιέσεις στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.  Υπονομεύει επίσης ένα από τα μεγαλύτερα διαπραγματευτικά χαρτιά που κατέχει ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν: την ικανότητα να συμπιέζει τις προμήθειες φυσικού αερίου της περιοχής.

Τι προβλέπουν κάποιοι traders
Όπως γράφει το Bloomberg, την ώρα που ορισμένοι traders προβλέπουν ότι οι βραχυπρόθεσμες τιμές θα μπορούσαν να είναι αρνητικές μερικές φορές αυτό το καλοκαίρι, η εικόνα δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική από τον Μάιο του περασμένου έτους. Τότε, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης τετραπλασιάστηκαν από ό,τι είναι τώρα και οι χώρες αναγκάστηκαν να αναβιώσουν την παραγωγή άνθρακα για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα μετά τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Υπήρχαν επίσης ανησυχίες για τις ελλείψεις και για το εάν η Ευρώπη θα μπορούσε να δημιουργήσει επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου πριν από το χειμώνα. Τώρα, τα αποθέματα είναι πάνω από το μέσο όρο και μπορεί ακόμη και να γεμίσουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς στην Ολλανδία έχουν υποχωρήσει για οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες και είναι κάτω από τα 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 29 Σεπτεμβρίου

Γεγονότα 480 π.Χ: Λαμβάνει χώρα η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, κατά μία εκδοχή. Ο Αθηναϊκός στόλος υπό τον Θεμιστοκλή συντρίβει τον Περσικό Στόλο του Ξέρξη. 1829: Ιδρύεται η Μητρο...

Φόρτωση άρθρων...