Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

G7: Οι αυτουργοί εγκλημάτων πολέμου θα πρέπει να λογοδοτήσουν

Πλανήτης

Οι αυτουργοί εγκλημάτων πολέμου που διαπράττονται στην Ουκρανία, όπου ο ρωσικός στρατός κατηγορείται ότι βομβαρδίζει αμάχους, θα πρέπει να «λογοδοτήσουν» ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης, προειδοποίησαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, σε μια κοινή ανακοίνωση.

Η G7 είπε ότι «όσοι είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της αδιάκριτης χρήσης όπλων κατά αμάχων, θα θεωρηθούν υπεύθυνοι» και χαιρέτισε την εργασία για τη διερεύνηση και τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων σχετικά, μεταξύ άλλων από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, οι επικεφαλής διπλωματίας της ομάδας των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, της οποίας προεδρεύει φέτος η Γερμανία, «εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις εργασίες έρευνας και συλλογής αποδείξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, περιλαμβανομένων εκείνων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» στην Ουκρανία.

«Εκείνοι που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, μεταξύ άλλων μέσω της τυχαίας χρήσης όπλων εναντίον αμάχων, θα πρέπει να λογοδοτήσουν», υπογραμμίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, του Καναδά και της Βρετανίας σε αυτό το δελτίο τύπου.

Οι επτά ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη, σε μια κοινή ανακοίνωση ζητούν να συμμορφωθεί με την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να σταματήσει την επίθεσή της στην Ουκρανία και να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις.

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που ερευνά τις καταγγελίες περί εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, μετέβη χθες στη χώρα αυτή και συναντήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο εισαγγελέας ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου μια έρευνα με επίκεντρο την Ουκρανία, αφότου έλαβε το πράσινο φως από 40 και πλέον κράτη μέλη του ΔΠΔ.

Επιπλέον, το Διεθνές Δικαστήριο, το ανώτερο δικαστήριο του ΟΗΕ, διέταξε χθες τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Στη δήλωσή τους, οι υπουργοί της G7 καλούν τη Ρωσία να «συμμορφωθεί» με αυτήν την εντολή και στην κοινή δήλωσή τους, οι G-7 καταδίκασαν αυτό που περιέγραψαν ως «αδιάκριτες επιθέσεις σε αμάχους» από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της πολιορκίας της Μαριούπολης και άλλων πόλεων.

Κατηγόρησαν επίσης τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι διεξήγαγε έναν «απρόκλητο και επαίσχυντο πόλεμο» που ανάγκασε εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή υποδομών, νοσοκομείων, θεάτρων και σχολείων.

Η ομάδα δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω την πίεση των κυρώσεων στην Ουκρανία και να παράσχει περαιτέρω βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένου του μικρού έθνους της Μολδαβίας. Η Μολδαβία προσφέρει καταφύγιο στη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν ομάδα προσφύγων από την Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα την απόφαση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 16 Μαΐου

Γεγονότα 1527: Οι Φλωρεντινοί διώχνουν για δεύτερη φορά από την εξουσία την οικογένεια των Μεδίκων και αποκαθιστούν τη Δημοκρατία στη Φλωρεντία. 1717: Φυλακίζεται στη Βαστίλη...

Φόρτωση άρθρων...