Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Γαλλία: Ελληνίδα η γυναίκα που πέθανε από αλλαντίαση σε εστιατόριο

Ακόμη δώδεκα άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, από τους οποίους οι επτά βρίσκονται στην εντατική και άλλοι πέντε δέχονται αναπνευστική θεραπεία.

Ελληνίδα ήταν η γυναίκα που πέθανε από αλλαντίαση σε εστιατόριο στο Μπορντό της Γαλλίας. Σε αλλαντίαση οφείλεται ο θάνατος μιας Ελληνίδας που έκανε διακοπές στο Μπορντό της Γαλλίας, όπως έγινε γνωστό από τις γαλλικές υγειονομικές αρχές. 

Η 32χρονη γυναίκα κατέληξε λίγες ώρες αφότου γευμάτισε στο εστιατόριο «Tchin Tchin Wine Bar», που βρίσκεται στην καρδιά του Μπορντό. Ο σύζυγός της, όπως και ο πατέρας της που τους συνόδευε στο γεύμα, νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο. Παράλληλα τουλάχιστον δέκα ακόμα άτομα φαίνεται ότι υπέστησαν δηλητηρίαση και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Οι θεράποντες ιατροί αναφέρουν ότι η κατάστασή τους είναι κρίσιμη. Συγκεκριμένα επτά νοσηλεύονται στην εντατική και πέντε δέχονται αναπνευστική θεραπεία.

«Όλες οι περιπτώσεις καταγράφηκαν στο ίδιο κατάστημα στο Μπορντό μεταξύ Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου και Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 2023. Όλοι τους κατανάλωσαν σαρδέλες σε βάζα κατασκευασμένα από τον εστιάτορα», τονίζουν οι γαλλικές αρχές

Δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της μόλυνσης και άλλων ατόμων που είχαν γευματίσει στο ίδιο εστιατόριο. Για τον λόγο αυτό οι αρχές προέτρεψαν όλους όσους παρουσιάσουν συμπτώματα όπως  η ναυτία, ο κοιλιακός πόνος, ο εμετός, η διάρροια, η έλλειψη όρασης, η ξηρότητα του στόματος και η παράλυση να απευθυνθούν άμεσα σε γιατρό.

«Όλοι οι ασθενείς που εισήχθησαν έλαβαν θεραπεία με αντιτοξίνες», ενημέρωσε ο Μπενζαμέν Κλουζό, γιατρός στο τμήμα ανάνηψης σημειώνοντας πως όσο διαγνώστηκαν με πρόβλημα είναι πιθανό να ταλαιπωρηθούν μέχρι και δύο εβδομάδες, διότι δεν καταστρέφεται το βακτήριο, απλώς δεν του επιτρέπεται να επεκταθεί περαιτέρω στον οργανισμό.

Παστές σαρδέλες με βότανα έφαγε η 32χρονη Ελληνίδα που πέθανε από αλλαντίαση σε εστιατόριο

Μαριναρισμένες σαρδέλες με ελαιόλαδο και φρέσκα βότανα, είναι, σύμφωνα με το μενού του Tchin Tchin Wine Bar στο Μπορντό της Γαλλίας, το πιάτο που κόστισε τη ζωή στην 32χρονη Ελληνίδα που πέθανε από αλλαντίαση.

Ακόμα, αυτό το πιάτο έστειλε δώδεκα άτομα στο νοσοκομείο, με κάποιους εξ αυτών να νοσηλευόνται σε σοβαρή κατάσταση.

Όπως αναφέρεται στο μενού του εστιατορίου, το πιάτο κοστίζει μόλις 8,5 ευρώ και βρίσκεται στη λίστα με τα κρύα πιάτα που σερβίρονταν, τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγες ημέρες, καθώς μετά την τραγική εξέλιξη υπάρχουν δημοσιεύματα που την θέλουν να έχει κλείσει. 

Η υγειονομική αρχή της Γαλλίας πιστεύει ότι το συγκεκριμένο πιάτο είναι η πηγή του κακού, με τις σαρδέλες να έχουν κονσερβοποιηθεί από τον ίδιο τον εστιάτορα.

Τι είναι η αλλαντίαση

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii. 

Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική.
Το Clostridium botulinum είναι ένα Gram (+) βακτηρίδιο που αναπτύσσεται καλύτερα υπό αναερόβιες συνθήκες. Το βακτηρίδιο παράγει σπόρια που του επιτρέπουν να επιβιώνει σε δυσμενείς συνθήκες μέχρι να υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες που να επιτρέψουν την ανάπτυξή του. 

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, υπάρχουν εφτά τύποι αλλαντικής τοξίνης που διαχωρίζονται με τα γράμματα Α, Β, C, D, E, F, G. Μόνο οι τύποι Α, Β, Ε και σπάνια ο F προκαλούν νόσο στον άνθρωπο. 

Η αλλαντική τοξίνη θεωρείται από τις πιο θανατηφόρες ουσίες. Η μέση θανατηφόρος δόση (lethal dose- LD50) είναι 1 ng τοξίνης ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε σιδηροδρομικούς σταθμούς για να διακόψουν τη βοήθεια των ΗΠΑ

Βομβαρδισμούς σε σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ουκρανίας πραγματοποίησαν οι Ρώσοι με σκοπό να διακόψουν τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ρωσία στοχεύει τις ουκρανικές σιδηροδρομ...

Χούθι: Εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν την Παρασκευή επίθεση με πυραύλους εναντίον δύο πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα το διοικητήριο των αμερικανικών...

Φόρτωση άρθρων...