Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Γαλλία: Έντονες αντιδράσεις για τα βιτρό της Παναγίας των Παρισίων

Ξεπέρασαν τους 122.000 όσοι αντιτίθενται στην αντικατάστασή τους.

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εργασίες για την ανοικοδόμηση της ιστορικής Παναγίας των Παρισίων που καταστράφηκε στη φωτιά στις 15 Απριλίου 2019. Οι εργασίες των συνεργείων προχωρούν στην προσπάθεια ξαναδώσουν στο εκκλησιαστικό μνημείο την παλιά του λάμψη κορυφώνονται και οι αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα πολιτών.

Αιτία για τους 122.875 Γάλλους που λαμβάνουν μέρος στην διαδικτυακή καμπάνια είναι να ληφθεί υπόψη το αίτημά τους να παραμείνουν τα αρχικά βιτρό που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Βιολέ-Λε-Ντυ στα πλαϊνά παράθυρα του ναού και να μην αντικατασταθούν από νέα, σύγχρονης αισθητικής, όπως επιθυμεί ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμάνουελ Μακρόν. 

Αίτημα που έχει επικριθεί ως «βανδαλισμός» από τους συμμετέχοντες στην διαδικτυακή καμπάνια που θέλουν να φτάσουν τους 150.000 ώστε να επηρεάσουν στη λήψη των αποφάσεων.

Η ιδέα για την αντικατάσταση των έξι βιτρό, όπως ανέφερε δημοσίευμα του «Guardian», προήλθε από τον αρχιεπίσκοπο του Παρισιού, Laurent Ulrich, ο οποίος ανέφερε ότι θα ήθελε να δει μια σειρά από έξι νέα παράθυρα. Ο Μακρόν απάντησε ότι η ιδέα είχε την πλήρη υποστήριξή του, γεγονός που ξεσήκωσε τους θιασώτες της αρχιτεκτονικής παράδοσης.

«Τα βιτρό στην Παναγία των Παρισίων που σχεδίασε ο Λε-Ντυ δημιουργήθηκαν ως ένα συνεκτικό σύνολο. Είναι μια γνήσια δημιουργία που ο αρχιτέκτονας ήθελε να είναι πιστός στη γοτθική προέλευση του καθεδρικού ναού», αναφέρεται στο κείμενο της καμπάνιας.

«Όπως μπορείτε να δείτε από μερικά από τα βίντεο, ο καθεδρικός ναός έχει κόλπους χωρίς βιτρό, κλειστούς μόνο από λευκούς φεγγίτες. Η τοποθέτηση βιτρό παραθύρων σε αυτά δεν θα μείωνε την αρμονία που επιδιώκει ο Βιολέ-Λε-Ντυ και θα ενίσχυε τον καθεδρικό ναό», έγραψε σχετικά ο Didier Rykner, ο οποίος είναι έγκριτος σχολιαστής της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Γαλλίας και συντάκτης του διαδικτυακού περιοδικού La Tribune de l’Art.

Όσοι επικρίνουν το σχέδιο λένε ότι η αλλαγή θα καταστρέψει την αρχιτεκτονική αρμονία του ιστορικού κτηρίου που υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές από φωτιά τον Απρίλιο του 2019 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2024.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιράκ: Άγρια δολοφονία TikToker έξω από το σπίτι της

Άγνωστος δράστης πυροβόλησε και σκότωσε έξω από το σπίτι της την Ιρακινή σταρ των κοινωνικών δικτύων Γκουφράν Σαουάντι, περισσότερο γνωστή ως Umm Fahad. Η επίθεση έλαβε χώρα το ...

Σαν σήμερα - 27 Απριλίου

Γεγονότα 1296: Ηττώνται οι Σκωτσέζοι από τους Άγγλους στη μάχη του Ντάνμπαρ. 1667: Πωλούνται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του έργου «Χαμένος Παράδεισος» από τον τυφλ...

Φόρτωση άρθρων...