H γρίπη των πτηνών αποδεκάτισε τις πάπιες στις χώρες παραγωγής, σύμφωνα με τους Γάλλους παραγωγούς.

Οι ίδιοι ανέφεραν ότι το φουά γκρα θα γίνει σπάνιο είδος και η τιμή του θα αυξηθεί φέτος, αφού προτρέποντας τους λάτρεις του εδέσματος αυτού να αγοράσουν εγκαίρως, εάν θέλουν να το γευτούν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους.

Η παραγωγή φουά γκρα αναμένεται ότι θα είναι μειωμένη κατά 30-35% σε σχέση με πέρυσι ενώ η τιμή του θα ανέβει κατά περίπου 20%, λόγω και της αύξησης στις τιμές της ενέργειας και των ζωοτροφών. 

«Το να το μοιραζόμαστε θα είναι το κλειδί, επειδή θα έχουμε πολύ λιγότερο φουά γκρα και συνιστούμε θερμά να το προμηθευτείτε εγκαίρως», είπε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας παραγωγών CIFOG, Ερίκ Ντιμάς.

Η Γαλλία, όπως και οι μικρότεροι ανταγωνιστές της στην αγορά φουά γκρα, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία, έχουν πληγεί σφοδρά από την ιδιαίτερα μεταδοτική γρίπη των πτηνών φέτος, καθώς χάθηκαν 3,8 εκατομμύρια πάπιες. 

Συνολικά, περίπου 20 εκατομμύρια πουλερικά σφαγιάστηκαν λόγω της επιδημίας, της χειρότερης που έχει βιώσει ποτέ η χώρα, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του υπουργείου Γεωργίας. 

Επίσης, σφαγιάστηκε επίσης το 70% των νεοσσών, κάτι που εμπόδισε τους εκτροφείς να επαναφέρουν την παραγωγή στα προηγούμενα επίπεδα.

Όσον αφορά τις εξαγωγές –καθώς το γαλλικό φουά γκρα πωλείται κυρίως σε εστιατόρια– οι παραγωγοί είπαν ότι θα προσπαθήσουν να εφοδιάσουν τους πάντες, έστω και σε μικρότερες ποσότητες.

Υπάρχει έντονη ανησυχία ότι ο ιός έχει γίνει ενδημικός στην Ευρώπη, αφού δεν εξαφανίστηκε το καλοκαίρι, όπως συνήθως. Το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί 27 εστίες σε πτηνοτροφεία από την 1η Αυγούστου. Ο Μαρκ Φεσνό είπε ότι εκφράζονται ανησυχίες για τη σεζόν 2022-23, καθώς ο ιός φαίνεται ότι εξαπλώνεται.

Το φουά γκρα φτιάχνεται από το συκώτι χήνας ή πάπιας, ταϊσμένης με σιτηρά, συχνά με εξαναγκαστική σίτιση. Πωλείται ολόκληρο ή σε πατέ και θεωρείται λιχουδιά τόσο στη δυτική όσο και στην ασιατική κουζίνα.