Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

Γαλλία: Μάχη για επιβίωση της κυβέρνησής του δίνει ο Μακρόν - Οι δύο επιλογές που έχει

Ο πρόεδρος της Γαλλίας συναντάται διαδοχικά την Τρίτη και την Τετάρτη με τους επικεφαλής «των κομμάτων που σκοπεύουν να σχηματίσουν πολιτική ομάδα στη Βουλή», ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Μέγαρο των Ηλυσίων

Πλανήτης
Tags: Μακρόν

Μόνο δύο εναλλακτικές επιλογές φαίνεται να διαθέτει ο Εμανουέλ Μακρόν στη μάχη που δίνει για την επιβίωση της κυβέρνησής του μετά την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας στη γαλλική εθνοσυνέλευση. 

Όπως αναφέρει το France 24 oι επιλογές που διαθέτει ο Μακρόν είναι η επιδίωξη να σχηματίσει συνασπισμό, ή η θέσπιση νομοθεσίας που βασίζεται σε ad hoc συμφωνίες. Στην αντίθετη περίπτωση, η προκήρυξη νέων εκλογών κρίνεται ως μονόδρομος.

Μια επιλογή θα ήταν μια συμμαχία με τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι διαθέτουν 61 βουλευτές, αλλά ο επικεφαλής του κόμματος Κριστιάν Ζακόμπ επιμένει ότι το κόμμα του σκοπεύει να «παραμείνει στην αντιπολίτευση».

Ο Μακρόν ήλπιζε να σηματοδοτήσει τη δεύτερη θητεία του με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα φορολογικών περικοπών, μεταρρύθμισης του συστήματος πρόνοιας και αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης. Όλα αυτά είναι τώρα τίθενται υπό αμφισβήτηση.

Πάντως, υπάρχουν και κάποιες θετικές ειδήσεις για τον Γάλλο πρόεδρο: ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον και ο υπουργός Δημοσίων Υπηρεσιών Στανισλάς Γκερίνι – αμφότεροι οι νέοι «πυλώνες» του κόμματός του – κέρδισαν σκληρές μάχες για τις βουλευτικές τους έδρες.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν έκανε δεκτή την παραίτηση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν. 

Ο Μακρόν πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να «μείνει στο καθήκον και να δράσει» διαβεβαιώνοντας ότι θα αναζητήσει «εποικοδομητικές λύσεις» για το πολιτικό αδιέξοδο στις συνομιλίες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δήλωσε προεδρικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας συναντάται διαδοχικά την Τρίτη και την Τετάρτη με τους επικεφαλής «των κομμάτων που σκοπεύουν να σχηματίσουν πολιτική ομάδα στη Βουλή», ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νετανιάχου: Θα αποφασίσουμε μόνοι μας, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αμυνθούμε

«Θα λάβουμε τις δικές μας αποφάσεις», ξεκαθαρίζει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τη στιγμή που η Δύση απευθύνει διαδοχικές εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση μετά τις επιθέσεις από το Ιράν. ...

Φόρτωση άρθρων...