Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Γαλλία: Νέος γύρος κινητοποιήσεων για το συνταξιοδοτικό – Νέα σοβαρά επεισόδια

Δεκάδες χιλιάδες Γάλλοι βγήκαν για ενδέκατη ημέρα στους δρόμους του Παρισιού και άλλων πόλεων, στις μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της αύξησης του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση.

Αιφνιδιάζοντας την αστυνομία και το προσωπικό ασφαλείας, εκατοντάδες αριστεροί συνδικαλιστές μπήκαν στο Μέγαρο όπου στεγάζονται τα γραφεία της επενδυτικής εταιρείας Black Rock στο Παρίσι. Άναψαν καπνογόνα, φώναζαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης Μακρόν, καθώς και εναντίον της εταιρείας ότι σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Η γαλλική Αστυνομία δεν επενέβη και οι διαδηλωτές αποχώρησαν ειρηνικά μετά από μισή ώρα.

Γαλλία: Νέος γύρος κινητοποιήσεων για το συνταξιοδοτικό – Νέα σοβαρά επεισόδια

Ήταν μια από τις πολλές κινητοποιήσεις στην 11η ημέρα πανεθνικής απεργίας και διαδηλώσεων ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, στα 64 έτη.

«Είμαι φροντιστής υγείας. Δεν μπορούμε να δουλεύουμε μέχρι τα 64, κάποια στιγμή θα έχουμε την ίδια ηλικία με τους ανθρώπους που φροντίζουμε. Δεν είναι εφικτό σωματικά, ούτε ψυχολογικά».

Από τις διαδηλώσεις δεν έλειψαν οι αψιμαχίες με την αστυνομία, όπως στη Ρεν, στο Καλαί, τη Μασσαλία. Τεταμένη είναι η κατάσταση και στο Παρίσι, όπου δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους.

Γαλλία: Νέος γύρος κινητοποιήσεων για το συνταξιοδοτικό – Νέα σοβαρά επεισόδια

Οδομαχίες στο Παρίσι

Τα σοβαρά επεισόδια στη γαλλική πρωτεύουσα, ξέσπασαν στη διάρκεια της μεγάλης πορείας των συνδικάτων που σταμάτησε πολλές φορές εξαιτίας των συμπλοκών μεταξύ του «Μαύρου Μπλοκ» και της αστυνομίας.

Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μπουκάλια, ενώ οι αστυνομικοί τούς απώθησαν με δακρυγόνα και αλλεπάλληλες εφόδους. Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών και σε στάσεις λεωφορείων, καθώς και στην τέντα της αγαπημένης μπρασερί του Μακρόν όπου είχε γιορτάσει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου στις προεδρικές εκλογές του 2017. Η φωτιά έσβησε πριν πάρει διαστάσεις.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, 400.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Παρίσι, με την αστυνομία να λέει ότι ήταν λιγότεροι από 100.000.

Η εφημερίδα Liberation παρατηρεί ότι όσο περνούν οι μέρες, τόσο πιο σκληρά και επιθετικά γίνονται τα συνθήματα κατά της Κυβέρνησης.

Γαλλία: Νέος γύρος κινητοποιήσεων για το συνταξιοδοτικό – Νέα σοβαρά επεισόδια

«Αποκεφαλίσαμε το (βασιλιά) Λουδοβίκο, μπορούμε να το κάνουμε και στον Μακρόν».

Η κυβέρνηση λέει ότι περιμένει τη απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου στα μέσα της επόμενης εβδομάδας για την απόφαση του προέδρου Μακρόν να παρακάμψει τη Βουλή και να επιβάλει την αύξηση των ορίων ηλικίας με Διάταγμα. Τα συνδικάτα κατηγορούν τον Μακρόν για αδιαλλαξία και απολυταρχική συμπεριφορά.

Πηγές του Ελιζέ σχολίασαν ότι ο ρόλος του προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι να αποφασίζει με βάση την κοινή γνώμη αλλά να παίρνει αντιδημοφιλείς αποφάσεις όταν χρειάζεται.

Γαλλία: Νέος γύρος κινητοποιήσεων για το συνταξιοδοτικό – Νέα σοβαρά επεισόδια

Επίσκεψη Μακρόν στο Πεκίνο

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας που βρίσκεται στην Κίνα μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, λέει πως δε πρόκειται να κάνει πίσω στη μεταρρύθμιση.

Η επίσημη επίσκεψη Μακρόν στο Πεκίνο, έχει στο κέντρο της την κρίση στη Ουκρανία, καθώς και τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ισπανία: Ποια είναι η Μπεγκόνια Γκόμεθ που ερευνάται για σκάνδαλο διαφθοράς και βάζει σε σκέψεις παραίτησης τον Σάντσεθ

Δικαστήριο της Μαδρίτης ανακοίνωσε την Τετάρτη (24/4) ότι άνοιξε προκαταρκτική έρευνα κατά της συζύγου του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, ως ύποπτη για «άσκηση επιρροής και δ...

Το Ισραήλ ετοιμάζει την επίθεση στη Ράφα

Το Ισραήλ προχωράει με την επίθεση κατά της Χαμάς στη Ράφα. Η Ράφα είναι η μοναδική πόλη της Λωρίδας της Γάζας στην οποία δεν έχει γίνει ακόμη χερσαία επίθεση στον πόλεμο που μαίνε...

Φόρτωση άρθρων...