Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Γαλλία: Πρόταση μομφής κατά Μακρόν-Μπορν καταθέτει ο Μελανσόν

Πλανήτης

Πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης καταθέτει η Αντιπολίτευση στη Γαλλία. Η αριστερή συμμαχία NUPES, υπό τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν, καθώς και το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα, θα υποβάλoυν πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης της Πρωθυπουργού της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, στις 5 Ιουλίου, στη νέα Εθνοσυνέλευση, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η Ελιζαμπέτ Μπορν θα κάνει την προγραμματική ομιλία της στην Εθνοσυνέλευση στις 5 Ιουλίου.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Μελανσόν, Ερίκ Κοκερέλ, η Ελιζαμπέτ Μπορν «δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι πλέον πρωθυπουργός» μετά το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα κι έτσι ελήφθη η απόφαση να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας στις 5 Ιουλίου.

H μάχη προαναγγέλλεται σκληρή για την κυβερνητική πλειοψηφία του Εμανουέλ Μακρόν, στη Γαλλία, καθώς «με το καλημέρα», την επαύριο του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών, η συμμαχία Nupes της ενωμένης Αριστεράς υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της Πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν στις 5 Ιουλίου.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν-Λικ Μελανσόν, Ερίκ Κοκερέλ, η Μπορν «δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι πλέον Πρωθυπουργός» μετά το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα και έτσι ελήφθη η απόφαση να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας στις 5 Ιουλίου.

Η συμμαχία της ενωμένης Αριστεράς Nupes αναδείχθηκε δεύτερη πολιτική δύναμη της Γαλλίας στις βουλευτικές Εκλογές που ολοκληρώθηκαν στη χθεσινή αναμέτρηση και αξιωματική αντιπολίτευση εξασφαλίζοντας 142 έδρες έναντι 246 της παράταξης «Μαζί» (Ensemble) του Μακρόν, η οποία απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση (χρειαζόταν 289 έδρες) κι έτσι η χώρα αναμένεται να οδηγηθεί σε μια περίοδο κυβερνητικής και ευρύτερα πολιτικής αστάθειας.

Με τέτοια διάσταση απόψεων η συνεργασία είναι πιθανότερο να λειτουργήσει σε μια ad hoc βάση, δηλαδή μακρές διαπραγματεύσεις επί νομοσχεδίων και ασταθείς συμφωνίες. Ακόμα, η κυβέρνηση Μακρόν θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει ένα αμφιλεγόμενο εργαλείο για να περνά νόμους με διατάγματα.

Προτάσεις μομφής – ένα μέτρο που σπάνια πέτυχε στη διάρκεια της Πέμπτης Δημοκρατίας και χρησιμοποιήθηκε ως τώρα ως ο βασικός τρόπος για τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους για την εκάστοτε κυβέρνηση – μπορούν να καταθέσουν ομάδες της αντιπολίτευσης που αποτελούνται από τουλάχιστον 58 βουλευτές, όπως ισχύει στην περίπτωση της συμμαχίας της Αριστεράς, του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν (89 βουλευτές) και των δεξιών Ρεπουμπλικανών (69 εκλέχθηκαν με τους συμμάχους τους από τους UDi και τους Κεντρώους).

Ο Εμανουέλ Μακρόν διόρισε τον Μάιο την Ελιζαμπέτ Μπορν πρωθυπουργό μετά την ανανέωση της θητείας του στο Ελυζέ, ενώ οι δύο προκάτοχοί της στην προηγούμενοι πενταετή θητεία του, ο δημοφιλής Εντουάρ Φιλίπ και ο Ζαν Καστέξ, προέρχονταν από τον χώρο της κεντροδεξιάς.

Γαλλικά ΜΜΕ: «Σαν δημοψήφισμα κατά του Μακρόν»

Το πρόβλημα για τη συμμαχία της Αριστεράς του Μελανσόν είναι ότι με τις δικές της έδρες δεν μπορεί να περάσει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπορν αφού σύμφωνα με την εκτίμηση του ινστιτούτου Elabe για το BFMTV και το L'Express θα χρειαζόταν να την υπερψηφίσουν εκτός από τους βουλευτές του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν και εκείνοι της παραδοσιακής δεξιάς των Ρεπουμπλικανών (61).

Ωστόσο, ο βουλευτής του κόμματος, Οριελιάν Πραντιέ, έκλεισε ήδη την πόρτα σε αυτό το σενάριο: «Τι είναι αυτή η ιδέα περί ανθρωποκυνηγητού ή κυνηγιού γυναικών; Δεν έχω πολιτική συμπάθεια για την Ελιζαμπέτ Μπορν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμπαραταχθώ με την «Ανυπόταχτη Γαλλία», με την οποία δεν έχω τίποτε κοινό», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ρεπουμπλικανών στο France info.

Πάντως, σε περίπτωση που υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής κατά της Μπορν ο Μακρόν θα υποχρεωθεί να διορίσει νέο πρωθυπουργό και κυβέρνηση, που θα πρέπει, όμως, σε μια πολύ δύσκολη επιχείρηση, να εξασφαλίσουν τη στήριξη και άλλων δυνάμεων στο κοινοβούλιο πέραν του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Σύμβουλος Μακρόν: «Η καλύτερη επιλογή είναι νέες κάλπες σε ένα χρόνο»

Έπειτα από τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των Βουλευτικών Εκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει πλέον μόνο μία επιλογή: να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει νέες εκλογές σε ένα χρόνο, όπως δήλωσε σύμβουλος της κυβέρνησης στην εφημερίδα Le Monde κρίνοντας ότι η Βουλή είναι «άχρηστη και ακυβέρνητη, γιατί ούτε η αριστερή συμμαχία Nupes, ούτε εμείς μπορούμε να σφυρηλατήσουμε συμμαχίες για να φτάσουμε τις 289 ψήφους», δηλαδή το όριο της απόλυτης πλειοψηφίας.

Η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης προβλέπεται στο άρθρο 12 του Συντάγματος και θα οδηγούσε στην προκήρυξη νέων βουλευτικών εκλογών «μετά από τουλάχιστον είκοσι ημέρες και το αργότερο σαράντα ημέρες μετά τη διάλυσή της».

Πάντως, σύμφωνα με την ερμηνεία που κάνουν ορισμένοι συνταγματολόγοι του άρθρου 12 του γαλλικού Συντάγματος, τίποτα δεν εμποδίζει τον Μακρόν, αν το επιθυμεί, να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση ακόμη και αυτή την εβδομάδα. 

Σύμφωνα με τον συνταγματολόγο Ντιντιέ Μος, δεν είναι απαραίτητο να περιμένει κανείς έναν χρόνο πριν προκηρύξει νέες Εκλογές. «Τίποτα δεν απαγορεύει να γίνει η διάλυση μετά τον δεύτερο γύρο. Δεν υπάρχει χρονικό όριο», δήλωσε.

Από κυρίαρχη δύναμη η παράταξη Μακρόν περνά στη σχετική πλειοψηφία

Για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980 ένας εν ενεργεία πρόεδρος της Γαλλίας έχει σχετική πλειοψηφία, που σημαίνει ότι με τους 245 βουλευτές του η παράταξή του θα παραμείνει μεν πρώτη δύναμη στη βουλή, αλλά αποδυναμωμένη και ο Μακρόν θα δυσκολεύεται να περνά νόμους, περιλαμβανομένων των αμφιλεγόμενων σχεδίων του για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.

Τα αποτελέσματα της κάλπης αναμένεται να οδηγήσουν σε εβδομάδες διαπραγματεύσεων καθώς ο Μακρόν αναζητά συμμάχους από άλλα κόμματα. «Ο Μακρόν δεν θα μπορεί να στηριχθεί στα άκρα, είτε την ακροδεξιά , είτε την ακροαριστερά που θα αντιτίθενται σε συστηματικά σε κάθε πρόταση της κυβέρνησης», λέει η πολιτολόγος Λίζα Τομά Ντραμπουά του ινστιτούτου Montaigne, που εδρεύει στο Παρίσι.

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί με τις 61 έδρες περιλαμβάνονται μεταξύ των πιθανών συμμάχων και ίσως αποτελέσουν δεκανίκι για τον Γάλλο πρόεδρο στη δεύτερη θητεία του. «Το καλό είναι ότι υπάρχουν τομείς, όπου θα μπορούσα να συμφωνήσουν, από το περιβάλλον μέχρι τις δημόσιες υπηρεσίες. Το κακό είναι ότι ίσως να μην θέλουν να συμφωνήσουν», εκτιμά η καθηγήτρια του Sciences Po, Αναμπέλ Λεβέρ.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν - «Καταρρίψαμε 3 drones» λέει η Τεχεράνη

Νέο παγκόσμιο συναγερμό προκάλεσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής οι πληροφορίες από Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλούνται ABC, CNN, NBC, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ χτύπησε...

Σαν σήμερα - 19 Απριλίου

Γεγονότα 531 – Μάχη του Καλλίνικου: Ο Βυζαντινός στρατός υπό τις οδηγίες του Βελισαρίου ηττάται από τους Πέρσες στη βόρεια Συρία 1770 – Ο πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρίζει την...

Φόρτωση άρθρων...