Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Ταραχές στη Γαλλία: Τρεις τραυματίες αστυνομικοί και 157 συλλήψεις τη νύχτα

Πλανήτης

Συνεχίζονται οι ταραχές στη Γαλλία αν και έχει μειωθεί η ένταση των επεισοδίων. Περίπου 160 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα σε νέα επεισόδια. 

Οι ταραχές έχουν ξεσπάσει μετά τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών. Η -σχετική- ηρεμία έπειτα από πέντε νύχτες σφοδρών ταραχών προσέφερε κάποια ανακούφιση στην Kυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν στον αγώνα της να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 157 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε σχέση με τις 700 συλλήψεις που έγιναν το προηγούμενο βράδυ και τις 1.300 που έγιναν το βράδυ της Παρασκευής.

Τρεις από τους 45.000 αστυνομικούς που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τραυματίστηκαν, ανέφερε το υπουργείο, ενώ περίπου 350 κτίρια και 300 οχήματα υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία.

Κατά τ' άλλα, η γιαγιά του Ναέλ δήλωσε την Κυριακή ότι επιθυμεί να μπει ένα τέλος στις ταραχές που προκλήθηκαν από τη δολοφονία του.

Από τη δολοφονία του την περασμένη Τρίτη, οι ταραξίες έχουν πυρπολήσει αυτοκίνητα, λεηλατήσει καταστήματα και έχουν βάλει στο στόχαστρο δημαρχεία και άλλες ιδιοκτησίες - συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού του δημάρχου ενός προαστίου του Παρισιού, το οποίο δέχθηκε επίθεση ενώ η σύζυγος και τα παιδιά του κοιμόντουσαν μέσα σε αυτό το Σάββατο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να υποδεχθεί σήμερα τους προέδρους των δυο σωμάτων του γαλλικού κοινοβουλίου, κατόπιν, αύριο Τρίτη, τους δημάρχους 220 δήμων και κοινοτήτων όπου ξέσπασαν βίαια επεισόδια. Ζήτησε επίσης από την πρωθυπουργό του Ελιζαμπέτ Μπορν να συναντηθεί με τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων σήμερα.

Ο αρχηγός του κράτους θέλει να «ξεκινήσει λεπτομερές και πιο μακροπρόθεσμο έργο για να κατανοηθούν σε βάρος τα αίτια που οδήγησαν στα γεγονότα» των τελευταίων ημερών στη Γαλλία, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Σε πέντε βράδια ταραχών, ως το πρωί της Κυριακής, το υπουργείο Εσωτερικών καταμέτρησε περίπου 5.000 πυρπολημένα αυτοκίνητα, σχεδόν 1.000 δημόσια κτίρια που πυρπολήθηκαν ή υπέστησαν φθορές, 250 επιθέσεις σε τμήματα της αστυνομίας ή της χωροφυλακής, πάνω από 700 τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων επιβολής του νόμου...

«Ξεπεράστηκε το όριο»

Μερικές ώρες νωρίτερα, Γάλλοι πολιτικοί εξέφραζαν τον φόβο πως ξεπεράστηκε «το όριο» με την επίθεση εναντίον του δημάρχου της Λ’Αΐ-Λε-Ροζ χθες Κυριακή περί τη 01:30 [02:30], όταν αυτοκίνητο φορτωμένο με εμπρηστικό υλικό εισέδυσε στο σπίτι του, ενώ βρισκόταν στον δήμο.

Η γαλλική δικαιοσύνη διενεργεί έρευνα για «απόπειρα ανθρωποκτονίας».

Τρεπόμενη σε φυγή με τα δυο μικρά παιδιά του ζευγαριού, η σύζυγος του δημάρχου Βενσάν Ζανμπράν, η Μελανί Νοβάκ, νομαρχιακή σύμβουλος και συνεργάτης του δήμου, υπέστη κάταγμα στο οστό της κνήμης και εισήχθη σε νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση χθες.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ήθελαν να κάψουν το σπίτι» και όταν «κατάλαβαν πως βρισκόταν κάποιος στο εσωτερικό, αντί να σταματήσουν, απεναντίας, έριξαν ομοβροντία πυροτεχνημάτων, κάτι που ήταν εντελώς τρελό», είπε ο Βενσάν Ζανμπράν στη γαλλική τηλεόραση.

«Ποτέ δεν θα φανταζόμουν πως θα απειλούσαν να σκοτώσουν την οικογένειά μου», είπε με αγανάκτηση καλώντας να υπάρξει αντίδραση του δημοκρατικού κόσμου.

Ισχυρές δυνάμεις επί ποδός

Για τρίτη συνεχόμενη νύχτα συνεχίστηκε η κινητοποίηση τεράστιων δυνάμεων, κάπου 45.000 χωροφυλάκων και αστυνομικών με την υποστήριξη τεθωρακισμένων, σε όλη τη Γαλλία.

Σε κάποια σημεία έντασης, ιδίως στη Λιόν, όπου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, ομάδες ακροδεξιών βγήκαν στους δρόμους προφανώς με πρόθεση να συγκρουστούν με ταραχοποιούς.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Guardian: Τι σημαίνουν για το μέλλον της κυβέρνησης Μπάιντεν οι διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια

Ακόμα και σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων μπορεί να αναδειχθούν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ με τον βρετανικό Guardian να σημειώνει ότι «οι πολιτικές...

Φόρτωση άρθρων...