Παρασκευή
10 Μαΐου 2024

Γάλλος ευρωβουλευτής, υποστηρικτής του AUR για τις ευρωεκλογές, διερευνάται για τις διασυνδέσεις του με τη Ρωσία

Πλανήτης

Ο Τιερί Μαριάνι υπηρετεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από το 2019, υπό το γαλλικό κόμμα «Rassemblement National», στο οποίο υπήρξε επικεφαλής η Μαρίν Λεπέν, μεταξύ 2011-2021.

Στην Ευρωβουλή είναι τακτικό μέλος των Επιτροπών Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, Εξωτερικών Υποθέσεων και της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι επίσης ο ιδρυτής και πρόεδρος του πολιτικού κινήματος «La droite Populaire», το οποίο συνδέθηκε με το «Rassemblement National» μετά το 2019, χωρίς επίσημα να έχει ενταχθεί σε αυτό.

Προηγουμένως, υπηρέτησε ως Υπουργός Μεταφορών (2010-2012) και κατείχε θέσεις στην τοπική (δήμαρχος Valreas, μέλος του περιφερειακού συμβουλίου Provence-Alpes-Cote d'Azur) και στην κεντρική διοίκηση (μέλος της Εθνοσυνέλευσης) του νομού Vaucluse, ως υφυπουργός αρμόδιος για τις μεταφορές στο Υπουργείο Μεταφορών και ως εθνικός γραμματέας των Γάλλων στο εξωτερικό.

Ο ίδιος διεξήγαγε διεθνή διπλωματική δραστηριότητα, ως ειδικός εκπρόσωπος της Γαλλίας για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ήταν μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Καζακστάν στην Εθνοσυνέλευση, αποτέλεσε ειδικός εκπρόσωπος για την Κεντρική Ασία και τη Μογγολία στη γαλλική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (AP-OSCE) και υπήρξε μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE).

Από το 2012, είναι συμπρόεδρος, μαζί με τον Vladimir Yakunin, του «Association Dialogue Franco Russe», που ιδρύθηκε (2004) «υπό την αιγίδα» των προέδρων Jacques Chirac και Vladimir Putin.

Το 2021, η Γαλλική Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για υποτιθέμενες πράξεις διαφθοράς και διαπραγματεύσεις επιρροής που πραγματοποιήθηκαν από τον Τιερί Μαριάνι μέσω του «Association Dialogue Franco Russe». Σύμφωνα με πηγές κοντά στην έρευνα, η Ρωσία φέρεται να πλήρωσε για το ταξίδι του Thierry Mariani πολλές φορές.

mariani

Ο διεθνής Τύπος αναφέρει συχνά τις φιλορωσικές δηλώσεις του Mariani παράλληλα με την παρουσίαση μιας σειράς ενεργειών που έκανε για να δείξει την υποστήριξη του προς το Κρεμλίνο:

Επισκέφτηκε (Ιούλιος 2015) τη χερσόνησο της Κριμαίας, ως μέρος αντιπροσωπείας αποτελούμενης από μέλη του γαλλικού κοινοβουλίου (συνοδευόμενη από Ρώσους αξιωματούχους). Εκμεταλλεύτηκε αυτή την ευκαιρία για να εκτιμήσει το «θάρρος» της περιοχής να επιδιώξει την ανεξαρτησία της από την Ουκρανία και να επικρίνει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας.

Ο ίδιος επισκέφτηκε την Κριμαία πολλές φορές, μεταξύ άλλων ως παρατηρητής για τις εκλογές ή τα δημοψηφίσματα που έγιναν εκεί, παρά τη συνεχή κριτική από Ουκρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Συμμετείχε επίσης ως παρατηρητής στις εκλογές της Ρωσικής Κρατικής Δούμας (Αγία Πετρούπολη, 19.09.2021), χαρακτηριζόμενος από τον δυτικό Τύπο ως «ψεύτικος παρατηρητής», η παρουσία του οποίου ήταν χρήσιμη μόνο για να παράσχει κάποιο επίπεδο νομιμότητας στις εκλογές σε διεθνή επίπεδο.

• Στις 17 Δεκεμβρίου 2015 συναντήθηκε με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και συζήτησε για τη Συρία. Ο Τιερί Μαριάνι δήλωσε ότι η διασφάλιση ότι ο Μπασάρ Αλ Άσαντ θα παραμείνει Πρόεδρος της Συρίας είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην περιοχή.

• Το 2016, υπέβαλε στην Εθνοσυνέλευση και στη Γερουσία (τμήματα του γαλλικού κοινοβουλίου) ψηφίσματα με στόχο την άρση των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το σκεπτικό ότι επηρεάζουν τη γαλλική οικονομία.

• Στις 16 Οκτωβρίου 2019 συμμετείχε σε συνάντηση με τον Vladimir Chizhov, μόνιμο εκπρόσωπο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με κύριο άξονα τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ.

• Στις 25 Νοεμβρίου 2022, καταψήφισε ένα ψήφισμα που συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο είχε ως στόχο να κηρύξει τη Ρωσία «υπασπιστή της τρομοκρατίας» ως αποτέλεσμα της επιθετικότητάς της κατά της Ουκρανίας.

• Δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει έμμεσα την οικονομία ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ, ενώ η Ρωσία δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Γαλλία, μια χώρα που πρόκειται να εμπλακεί σε μια σύγκρουση που δεν την αφορά.

• Χαιρέτισε (2022) την απόφαση της Σερβίας να μην ενδώσει στην πίεση που ασκεί η ΕΕ και να μην επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, στο πλαίσιο της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

• Δήλωσε (Απρίλιος 2022) ότι, εάν η ΕΕ αποφασίσει να σταματήσει τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αυτό το μέτρο θα είναι «καταστροφικό» για τα κράτη της Ε.Ε. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι, αν και αυτού του είδους η απόφαση θα επηρεάσει και τη Ρωσία, η χώρα θα ξεπεράσει τις δυσκολίες και θα γίνει ακόμα πιο ισχυρή. Αργότερα (Ιανουάριος 2023), δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν «σε λίγους μήνες», προσθέτοντας ότι η ΕΕ «είτε φοβάται να ενοχλήσει την Ουάσιγκτον είτε εκβιάζεται από το Κίεβο».

mariani

Από τις 22 έως τις 23 Ιουλίου 2023, ο Thierry Mariani βρισκόταν στο Βουκουρέστι, παρακολουθώντας τη δεύτερη διοργάνωση του Φόρουμ που διοργανώθηκε από το AUR και το Συντηρητικό Ινστιτούτο «Mihai Eminescu», με τίτλο «Η υπεροχή των εθνικών συνταγμάτων έναντι της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας». Ο Τιερί Μαριάνι περιέγραψε την AUR ως «φίλους» και «πατριώτες» μαζί με τους οποίους ο ίδιος και το πολιτικό του κόμμα πολεμούν ενάντια στη «γραφειοκρατία των Βρυξελλών» και «μπορούν να αλλάξουν την Ευρώπη».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Thierry Mariani υποστήριξε την ανακοίνωση των υποψηφίων του AUR για τις επερχόμενες εκλογές, αναφέροντας ότι η εκδήλωση έγινε σε «εντυπωσιακή ατμόσφαιρα» και ανέφερε ότι αν και η προεκλογική εκστρατεία δεν έχει ξεκινήσει, οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν το AUR σε ποσοστό άνω του 25%.

mariani

Σε άλλη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ότι, όπως η Γαλλία, «οι επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θέλουν να επιβάλουν περισσότερη μετανάστευση, περισσότερους φόρους και να καταστρέψουν τις ταυτότητες στον αφυπνισμένο πολιτισμό, δεν υποστηρίζονται πλέον στη Ρουμανία».

Επιπλέον, ο Γάλλος ευρωβουλευτής ήταν πράγματι παρών στην ανακοίνωση των υποψηφίων AUR για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2024. Το ταξίδι του Thierry Mariani στη Ρουμανία διευκολύνθηκε από τον ευρωβουλευτή που αρχικά είχε εκλεγεί στους καταλόγους του PSD, και αργότερα αυτοαποκαλείτο εκπρόσωπος του PNŢCD, τον Cristian Terheş. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Terheş περιγράφηκε ως μελλοντικός υποψήφιος για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2024, μαζί με τον ηθοποιό Mugur Mihăescu, τον δικηγόρο Gheorghe Piperea, τον πρίγκιπα Şerban Dimitrie Sturdza, πρώην υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές από το Ανθρωπιστικό Κόμμα του Dan Voiculescu, την Ramona Bruynseels, τον Dan Tănasă και τον Claudiu Târziu.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ερντογάν: Οι πολιτικές που εφαρμόζονται από χώρες και θεσμούς για τη Γάζα έχουν κλονίσει την πίστη στην Ε.Ε.

Οι πολιτικές που εφαρμόζονται από «ορισμένες χώρες και θεσμούς» από την έναρξη του πολέμου στην Γάζα έχουν «κλονίσει την πίστη» στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογά...

Φόρτωση άρθρων...