Τρίτη
14 Μαΐου 2024

Γάζα: Σχέδιο εκεχειρίας έξι εβδομάδων διά χειρός ΗΠΑ – Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων

Πλανήτης

Εκεχειρία για έξι εβδομάδες με πρωτοβουλία των ΗΠΑ επεξεργάζεται η Χαμάς και το Ισραήλ, ώστε να σταματήσει ο πόλεμος με τους χιλιάδες νεκρούς στη Γάζα. Μάλιστα, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης το Ισραήλ έχει ήδη συμφωνήσει και μένει μόνο η απάντηση της Χαμάς.

Αυτά δήλωσε το Σάββατο (2.3.2024) ο αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης σκορπώντας ελπίδα για τη λήξη του πολέμου που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την αιματηρή εισβολή μελών της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στα εδάφη του Ισραήλ.

Ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων ξεκινάει σήμερα Κυριακή για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με τη Χαμάς να βρίσκεται στο Κάιρο, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που πρόσκειται στο ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα και ένας τηλεοπτικός σταθμός που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών.

Το Ισραήλ φέρεται να είναι κοντά στην αποδοχή μιας πρότασης εκεχειρίας έξι εβδομάδων για τη Γάζα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν σε πολλά αμερικανικά πρακτορεία ειδήσεων χθες Σάββατο, δύο ημέρες αφότου περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους ενώ προσπαθούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε φορτηγά βοήθειας. Την ίδια ώρα, η πρώτη αποστολή βοήθειας από τις ΗΠΑ στους Παλαιστίνιους εστάλη χθες Σάββατο όπου πάνω από 30.000 γεύματα  τους πέταξαν με αλεξίπτωτο από τρία στρατιωτικά αεροπλάνα.

Σχετικά με την συμφωνία Ισραήλ- Χαμάς, Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι υπάρχει μια «συμφωνία-πλαίσιο» και το Ισραήλ «περισσότερο ή λιγότερο αποδέχτηκε» μια κατάπαυση του πυρός για να επιτρέψει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα και να επιτρέψει την παροχή βοήθειας στο έδαφος που έχει καταστραφεί από βομβαρδισμούς.

Η εκεχειρία θα επιτρέψει την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα που θεωρούνται οι πιο ευάλωτοι, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των ηλικιωμένων και των τραυματιών, και τη ροή βοήθειας στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος είπε ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη συμφωνήσει σε μια «καθορισμένη κατηγορία ευάλωτων ομήρων» - ένα σημείο που "κολλάει" η συμφωνία. Το Ισραήλ φέρεται να είπε ότι οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός δεν θα συνεχιστούν έως ότου η Χαμάς παρουσιάσει μια λίστα με τους ομήρους, που θα συμπεριλαμβάνει ποιοι είναι νεκροί και ποιοι ζωντανοί.

Το Κατάρ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος επιχειρούν να αποσπάσουν μια συμφωνία ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ που να προβλέπει εκεχειρία έξι εβδομάδων συνδυασμένη με απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθη ο «Νo1 διακινητής» παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη: Τον κυνηγούσαν δύο χρόνια σε όλο τον κόσμο

Συνελήφθη σήμερα στο Ιράκ ένας από τους πιο διαβόητους διακινητές ανθρώπων στην Ευρώπη, υπεύθυνος για τη μεταφορά χιλιάδων παράτυπων μεταναστών προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα...

Φόρτωση άρθρων...