Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Θρίλερ με το ρωσικό αέριο - Gazprom: Μειωμένες οι ροές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

Συνεχίζει να αποστέλλει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας η Gazprom, παρότι οι ροές την σήμερα είναι μειωμένες σε σχέση με χθες. Αυτό ανακοίνωσε η ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου.

Ο όγκος του αερίου που μεταφέρεται από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας είναι σήμερα Τετάρτη στα 72 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm), από 95,8 mcm την Τρίτη.

Η Gazprom δεν διευκρίνισε αν οι αποστολές αυτές ήταν σύμφωνες με τα αιτήματα των Ευρωπαίων πελατών, σύμφωνα με το Reuters.

Οι όγκοι μειώθηκαν καθώς οι παραγγελίες για τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας στον σταθμό της Σοχρανίβκα για τις 11 Μαΐου έπεσαν στο μηδέν, σύμφωνα με στοιχεία από τον ουκρανικό φορέα εκμετάλλευσης του αγωγού φυσικού αερίου, κάτι που είχε προαναγγείλει το Κίεβο.

Οι Ουκρανοί γνωστοποίησαν την Τρίτη ότι θα αναστείλουν τη ροή φυσικού αερίου μέσω του σημείου διέλευσης της Σοχρανίβκα, που, όπως είπαν, παραδίδει σχεδόν το ένα τρίτο του αερίου που διοχετεύεται από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

Ακόμα, η Gazprom διαβεβαίωσε ότι εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στους αγοραστές αερίου στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει καμία απόδειξη ότι υπάρχει «ανωτέρα βία», ούτε κάποιο εμπόδιο που να δυσχεραίνει τη μεταφορά αερίου όπως προηγουμένως.

Όσον αφορά τις τιμές, αυτές αυξάνονται και πάλι μετά την ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU, ότι σταματά τις ροές από τη Ρωσία μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα.

Το συμβόλαιο αναφοράς σημείωσε άνοδο 6,8% στο άνοιγμα, ενώ τώρα διαμορφώνεται 2,9% υψηλότερα στα 101,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ.

«Λόγω ανωτέρας βίας θα διακόψει από σήμερα Τετάρτη, 11 Μαΐου, τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα» ανέφερε η ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU. 

Η ρωσική εταιρεία σημείωνε ότι «ο σταθμός συμπίεσης Νοβοπσκόφ είναι ο πρώτος από τους σταθμούς συμπίεσης του ουκρανικού GTS στην περιοχή Λουγκάνσκ, μέσω του οποίου σχεδόν το ένα τρίτο του φυσικού αερίου (έως 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα) διοχετεύεται από τη Ρωσία στην Ευρώπη».

Η εταιρεία πρόσθεσε επίσης ότι επί του παρόντος οι υπάλληλοι της δεν μπορούν «να ασκήσουν λειτουργικό και τεχνολογικό έλεγχο στο Νοβοπσκόφ CS και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές».

Η Ουκρανία παραμένει διαμετακομιστικός κόμβος για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, ακόμη και μετά τη ρωσική εισβολή. Ο σταθμός του Νοβοπσκόφ, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, είναι ο πρώτος σταθμός συμπίεσης σε έναν αγωγό απ’ όπου μεταφέρονται περίπου 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα, ή το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

Η GTSOU πρότεινε το καύσιμο να μεταφερθεί από αλλού για να αποφευχθούν οι διαταραχές στην προσφορά, αλλά η Gazprom διεμήνυσε ότι δεν είναι τεχνικά εφικτό να μεταφερθεί η ροή φυσικού αερίου στην Ουκρανία σε έναν νέο σταθμό εισόδου.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Βαριές απώλειες για το κυβερνών κόμμα του Ρίσι Σούνακ στις τοπικές εκλογές

Βαριές απώλειες για το Συντηρητικό κόμμα του Ρίσι Σούνακ δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στην Μεγάλη Βρετανία, σηματοδοτώντας πιθανότατα την επώδυνη ήττα της σημ...

WSJ: Τελεσίγραφο μίας εβδομάδας από το Ισραήλ στη Χαμάς για εκεχειρία, διαφορετικά ξεκινά η εισβολή στη Ράφα

Μία εβδομάδα διορία για την αποδοχή του σχεδίου κατάπαυσης πυρός δίνει το Ισραήλ στην Χαμάς, διαφορετικά θα ξεκινήσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, σύμφωνα με την Wall Street...

Ε.Ε., ΗΠΑ, ΝΑΤΟ καταδικάζουν τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις σε Γερμανία και Τσεχία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ καταδικάζουν τις «κακόβουλες» ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις στη Γερμανία και τη Ρωσία. «Δεν θα ανεχθούμε κακόβουλες συμπεριφορές» διαμήνυσε ο επικε...

Φόρτωση άρθρων...