Τετάρτη
08 Μαΐου 2024

Γερμανία: Διαλύθηκε η κοινοβουλευτική ομάδα της Αριστεράς

Πλανήτης

Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς διαλύθηκε και επίσημα χτες, Τετάρτη, καθώς ένα από τα πάλαι ποτέ εμβληματικά του στελέχη, η Σάρα Βάγκενκνεχτ αποχώρησε για να σχηματίσει έναν ανταγωνιστικό, «λαϊκίστικο», όπως αναφέρει το Politico, πολιτικό φορέα.

«Πρόκειται για μια ιστορική καμπή και οπωσδήποτε για μια πικρή ήττα», δήλωσε ο Ντιέτμαρ Μπαρτς, βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς και πρώην ηγετικό στέλεχος.

Σύμφωνα με το Politico, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του κόμματος της Αριστεράς θα παραμείνουν μέλη του Κοινοβουλίου, αλλά πλέον δεν θα έχουν τη δυνατότητα να λογίζονται ως κοινοβουλευτική ομάδα, γεγονός το οποίο τους στερεί την κρατική οικονομική ενίσχυση. Ταυτόχρονα, τα κοινοβουλευτικά δικαιώματα των βουλευτών θα περιοριστούν.

Η πορεία διάσπασης του Die Linke ξεκίνησε όταν η Σάρα Βάγκενκνεχτ, ένα στέλεχος με μακρά πορεία στο κόμμα, αποχώρησε μαζί με 9 βουλευτές της Αριστεράς, τον Οκτώβριο με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου «αντισυστημικού» πολιτικού φορέα.

Η Βάγκενκνεχτ, η οποία θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή πολιτικά πρόσωπα στην Γερμανία, έχει επιλέξει μια πολιτική γραμμή στροφής προς τα δεξιά σε θέματα που αφορούν κατά κύριο λόγο τη μεταναστευτική πολιτική και υποστηρίζει ότι θα εκπροσωπήσει τους ψηφοφόρους που έχουν εξαντληθεί από τις «συστημικές» πολιτικές που ακολουθούνται στη χώρα.

Την ίδια στιγμή, η Βάγκενκνεχτ έχει ταχθεί κατά της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία και υπέρ της αποκατάστασης των σχέσεων του Βερολίνου με τη Μόσχα, με συνέπεια οι πολιτικοί της αντίπαλοι να της αποδίδουν «συμπάθεια» προς το πρόσωπο του Βλαντίμιρ Πούτιν, κάτι το οποίο η ίδια αρνείται.

Οσον αφορά το κόμμα της Αριστεράς, ο κανονισμός της Μπούντεσταγκ ορίζει ότι για τη διατήρηση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας απαιτούνται τουλάχιστον 37 βουλευτές, με το Die Linke πλέον να μετρά μόλις 28.

Παρά το γεγονός ότι η ηγετική ομάδα του κόμματος ευελπιστεί να ανακτήσει δυνάμεις στις εκλογές του 2025, οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο κόμμα της Αριστεράς ποσοστά στο 3%, τα οποία αν επιβεβαιωθούν θα στερήσουν τη δυνατότητα από το κόμμα να εκπροσωπηθεί στην επόμενη βουλή.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βαρθολομαίος: Στηρίζουμε την πρωτοβουλία για ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Με αναφορές στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στο Μεσανατολικό ήταν το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, μετά την αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στο Φανάρι. «Προσευχ...

Βρετανία: Πράκτορες της Κίνας χάκαραν το υπουργείο Άμυνας - Διαψεύδει το Πεκίνο

Η Βρετανία αντέδρασε άμεσα θέτοντας εκτός λειτουργίας μία βάση δεδομένων που χρησιμοποιούσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, μετά από αναφορές των ΜΜΕ ότι δέχτηκε κακόβουλη ηλεκτρονι...

Φόρτωση άρθρων...