Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Γερμανία: H κυβέρνηση θα κρατικοποιήσει τη εταιρεία φυσικού αερίου Uniper

Πλανήτης

Το γερμανικό κράτος θα εθνικοποιήσει σε ποσοστό 98,5% τη γιγάντια εταιρεία φυσικού αερίου Uniper, η οποία ασφυκτιά εξαιτίας των περικοπών στην παροχή ρωσικού αερίου, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο πλειοψηφικός μέτοχος της επιχείρησης, ο φινλανδικός όμιλος Fortum.

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στο Βερολίνο και τον σκανδιναβικό όμιλο, η Γερμανία θα εξαγοράσει έναντι περίπου 500 εκατ. ευρώ το 56% του κεφαλαίου που κατέχει η Fortum και θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 8 δισ. ευρώ, αναφέρει η φινλανδική επιχείρηση σε ανακοίνωσή της.

«Μετά την αύξηση κεφαλαίου και την αγορά των μετοχών, το γερμανικό κράτος θα διαθέτει περίπου το 98,5% της Uniper», διευκρινίζει η Fortum.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε στην εθνικοποίηση της εταιρείας στην προσπάθειά της να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της, εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Έχοντας ήδη συμφωνήσει τον Ιούλιο να διασώσει τον ιδιαίτερα κρίσιμο για τη γερμανική οικονομία εισαγωγέα φυσικού αερίου, με ένα deal διάσωσης ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, το κράτος θα εξαγοράσει τώρα το 56% των μετοχών της φινλανδικής Fortum έναντι 0,5 δισ. ευρώ. Έτσι, το γερμανικό κράτος πρόκειται να κατέχει το 98,5% της Uniper.

«Από τότε που συμφωνήθηκε το πακέτο σταθεροποίησης για την Uniper τον Ιούλιο, η κατάσταση για την εταιρεία επιδεινώθηκε πολύ γρήγορα. Ως εκ τούτου, έχουν συμφωνηθεί νέα μέτρα για την επίλυση της κατάστασης», ανακοίνωσε η Fortum νωρίτερα σήμερα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιλινόις: Άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι έσπειρε τον τρόμο - 4 νεκροί και 5 πέντε τραυματίες

Επίθεση με μαχαίρι σημειώθηκε στο Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον απολογισμό να ανέρχεται στους τέσσερις νεκρούς και πέντε τραυματίες. Ένας 22χρονος ύποπτος συνελήφθη μετ...

Πούτιν: Η Μόσχα δεν θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ - Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται

Η Ρωσία δεν έχει σχέδια για καμία χώρα του ΝΑΤΟ και δεν θα επιτεθεί στην Πολωνία, στις χώρες της Βαλτικής ή στην Τσεχία, αλλά εάν η Δύση προμηθεύσει μαχητικά F-16 στην Ουκρανία, τό...

Φόβοι για αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο μετά την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key, στη Βαλτιμόρης, αποτελεί «μεγάλη καταστροφή» για την οικονομία, καθώς απειλεί με μεγάλη αναστάτωση τις μεταφορές αξίας ύψους 80 δισ. δολ...

Φόρτωση άρθρων...