Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Γερμανία: H Μπέρμπελ Μπας νέα πρόεδρος της Μπούντεσταγκ

Πλανήτης

Η βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, Μπέρμπελ Μπας, εξελέγη πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας νομοθετικής περιόδου. Υπηρεσιακή καγκελάριος πλέον η Άνγκελα Μέρκελ έως ότου τελεσφορήσει η διαπραγμάτευση και αναλάβει τα ηνία ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Όλαφ Σολτς.

Η Μπέρμπελ Μπας εξελέγη με 576 ψήφους υπέρ, 90 κατά και 58 αποχές κατά τη συνεδρίαση σήμερα, Τρίτη, της νέας Μπούντεσταγκ - το πλέον πολυάριθμο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της ιστορίας του, με 736 μέλη.

Η 53χρονη βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών από το Ντούιζμπουργκ, μέλος της «αριστερής πτέρυγας» του SPD, αποδεχόμενη το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αναφέρθηκε στην Ανεμαρί Ρένγκερ, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Μπούντεσταγκ το 1972, αλλά και στη δεύτερη, Ρίτα Σούσμουτ, από το 1988 έως το 1998, η οποία ήταν παρούσα στην αίθουσα:

«Κάνει καλό στη χώρα μας να βλέπουν οι πολίτες μια γυναίκα να αναλαμβάνει ευθύνη στην καρδιά της δημοκρατίας μας» τόνισε.

Στην ομιλία της επισήμανε ακόμη ότι το γεγονός ότι η Μπούντεσταγκ είναι σε αυτή τη νομοθετική περίοδο ιδιαίτερα «νεαρή» -με τον μέσο όρο ηλικίας των βουλευτών στα 47,5 έτη- και πολυσυλλεκτική, αποτελεί «μια ευκαιρία για όλους μας», τονίζοντας ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της κοινωνίας και οι εργασίες του να φθάνουν και στην τελευταία γωνιά της χώρας.

«Περιμένω από τους βουλευτές σεβασμό προς τους πολίτες, αλλά και από τους πολίτες σεβασμό προς το Κοινοβούλιο» είπε, ενώ απευθυνόμενη στον προκάτοχό της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Μπέρμπελ Μπας δήλωσε: «Τιμήσατε την κοινοβουλευτική δημοκρατία μας».

Όπως και κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, δεν εξελέγη αντιπρόεδρος από την κοινοβουλευτική ομάδα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

Κατά τη συνεδρίαση προήδρευσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με την ιδιότητα όμως του παλαιότερου μέλους του Κοινοβουλίου. Είχε προηγηθεί απόρριψη του αιτήματος της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) να προεδρεύσει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ο οποίος ωστόσο είναι ο πλέον ηλικιωμένος βουλευτής, αλλά όχι εκείνος με την πιο μακρά θητεία στο Σώμα.

Στην τελευταία του ομιλία από τo προεδρείο ο Σόιμπλε ζήτησε άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου, προκειμένου να σταματήσει η διαρκής αύξηση του αριθμού των μελών του. Η Μπούντεσταγκ αριθμεί κανονικά 598 βουλευτές, το σύστημα ωστόσο επιτρέπει την είσοδο στη Βουλή επιπλέον μελών, με αποτέλεσμα να έχει φθάσει για τη νέα περίοδο τους 736, από 709 την προηγούμενη περίοδο.

Μετά τη συνεδρίαση, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επρόκειτο να μεταβεί στον ομοσπονδιακό πρόεδρο της χώρας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίο θα της ζητήσει να παραμείνει στη θέση της ως υπηρεσιακή, έως ότου σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. Εκείνη με τη σειρά της θα ζητήσει το ίδιο από τα μέλη της κυβέρνησής της.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 19 Απριλίου

Γεγονότα 531 – Μάχη του Καλλίνικου: Ο Βυζαντινός στρατός υπό τις οδηγίες του Βελισαρίου ηττάται από τους Πέρσες στη βόρεια Συρία 1770 – Ο πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρίζει την...

Φόρτωση άρθρων...