Πέμπτη
11 Αυγούστου 2022

Γερμανία: Η ξηρασία «στεγνώνει» τον Ρήνο - Απειλείται με κλείσιμο o μεγαλύτερος θαλάσσιος δρόμος της Ευρώπης

Πλανήτης

Οι επιχειρήσεις κατά μήκος του ποταμού που διασχίζει τη Γερμανία λένε ότι η ξηρασία τις φέρνει στα πρόθυρα κατάρρευσης και τις απειλεί με κλείσιμο.

Ο Ρήνος της Γερμανίας, ένας από τους βασικούς θαλάσσιους δρόμους της Ευρώπης, απέχει ελάχιστα από το να κλείσει για εμπορική κυκλοφορία λόγω της πολύ χαμηλής στάθμης του νερού που προκαλεί η ξηρασία, προειδοποίησαν οι αρχές και η βιομηχανία.

Πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς η επικείμενη κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση της παραγωγής από τις ενεργειακές εταιρείες, όπως τόνισε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες φυσικού αερίου της χώρας.

Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται κατά μήκος του Ρήνου ή εξαρτώνται από αυτόν για τη μεταφορά ή την παραλαβή εμπορευμάτων προειδοποιούν ότι αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις δραστηριότητες και να μειώσουν δραστικά τα φορτία -και τώρα βρίσκονται στα πρόθυρα να σταματήσουν την παραγωγή εάν τα φορτηγά πλοία δεν μπορούν πλέον να προσεγγίσουν το ποτάμι.

Κίνδυνος για περαιτέρω αύξηση των τιμών της ενέργειας στη Γερμανία, αν διακοπεί η πρόσβαση στις ακτές του Ρήνου

Ο Ρήνος, που εκτείνεται περίπου 760 μίλια από τις Ελβετικές Άλπεις έως τη Βόρεια Θάλασσα, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός στην κεντρική και δυτική Ευρώπη μετά τον Δούναβη. Η πλειονότητα των σχεδόν 200 εκατομμυρίων τόνων φορτίου που αποστέλλονται μέσω των γερμανικών ποταμών -από άνθρακα μέχρι ανταλλακτικά αυτοκινήτων, τρόφιμα και χημικά- μεταφέρονται μέσω του Ρήνου.

Τα επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα του νερού θυμίζουν την ξηρασία που έκλεισε τον Ρήνο για περίπου έξι μήνες το 2018. Η Αρχή Ναυτιλίας της Κολωνίας είπε ότι τα «ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα» για αυτήν την εποχή σημαίνει ότι τα πλοία μεταφοράς φορτίων έπρεπε να μειώσουν το φορτίο τους «για να μπορέσουν να περιηγηθούν στο ποτάμι». Αυτό αυξάνει τις τιμές και μειώνει την ταχύτητα με την οποία μπορούν να μεταφερθούν τα αγαθά.

Είναι εξέλιξη μείζονος ανησυχίας, καθώς η Γερμανία προετοιμάζεται για έναν χειμώνα με δελτίο κατανάλωσης ενέργειας λόγω της μείωσης κατά 80% των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή, τρόμο προκαλούν οι αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η διακοπή της κυκλοφορίας στους ποταμούς για την παραγωγή ενέργειας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Διάστημα: Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης που ίσως είναι ο νεαρότερος του γαλαξία μας

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανακάλυψαν για πρώτη φορά έναν τελείως «νεογέννητο» εξωπλανήτη, σε απόσταση 395 ετών φωτός από τη Γη, ο οποίος μπορεί να είναι ο νεαρότερος πλαν...

Η Νότια Κορέα ξεκινά έρευνες στη Σελήνη

Έρευνες στη Σελήνη ετοιμάζει η Νότια Κορέα. Η πρώτης της αποστολή προς το φεγγάρι με το σκάφος Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO), γνωστό και ως Danuri, ξεκίνησε την προηγούμενη...