Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Γερμανία: Κοσμήματα του 18ου αι. είχαν κλαπεί από μουσείο στη Δρέσδη

Κοσμήματα του 18ου αιώνα, αξίας 100 εκατoμμυρίων ευρώ είχαν κλέψει από το Μουσείο «Πράσινος Θόλος» (Δρέσδη) πέντε άνδρες τον Νοέμβριο του 2019.

Οι δράστες καταδικάστηκαν από δικαστήριο της Δρέσδης, σε ποινή φυλάκισης από τέσσερα χρόνια και τέσσερις μήνες έως και έξι χρόνια και τρεις μήνες. Από τις κατηγορίες απαλλάχθηκε ένας από τους κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, οι πέντε άνδρες είναι ηλικίας 24 έως 29 ετών, η λεία της ληστείας ήταν 21 κοσμήματα που έφεραν περισσότερα από 4.300 διαμάντια και ήταν ασφαλισμένα έναντι συνολικά 113,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακόμα, οι δράστες κρίθηκαν ένοχοι για εμπρησμό, καθώς, προκειμένου να θέσουν εκτός λειτουργίας την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα φώτα μπροστά από το κτίριο, προκάλεσαν φωτιά, αλλά και για τον εμπρησμό ενός αυτοκινήτου σε παρακείμενο χώρο στάθμευσης, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν.

Οι δράστες συνελήφθησαν λίγους μήνες αργότερα στο Βερολίνο και τον περασμένο Ιανουάριο οι συνήγοροί τους κατέληξαν σε συμφωνία με το δικαστήριο, μετά την επιστροφή του μεγαλύτερου μέρους της λείας τους.

Το κρατίδιο της Σαξονίας είχε απαιτήσει αποζημίωση 89 εκατομμυρίων ευρώ για τα κομμάτια που δεν επεστράφησαν, για όσα επεστράφησαν κατεστραμμένα και για τις απαιτούμενες επισκευές στο κτίριο του μουσείου.

Ο εισαγγελέας του Βερολίνου, Ραλφ Κνίσπελ, επέκρινε τη συμφωνία που επετεύχθη με το δικαστήριο στη Δρέσδη, επισημαίνοντας ότι «είναι δύσκολο να την εξηγήσει κανείς στους νομοταγείς πολίτες».

Ο Πράσινος Θόλος είναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία του κόσμου. Ιδρύθηκε το 1723 και φιλοξενεί –μεταξύ άλλων– το θησαυροφυλάκιο του Αυγούστου Β' του Ισχυρού, ο οποίος περιλαμβάνει περίπου 4000 αντικείμενα από χρυσό και πολύτιμους λίθους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μπάιντεν: Παραδέχθηκε ότι σκέφτηκε την αυτοκτονία – Η εξομολόγηση του Αμερικανού προέδρου

Για τις σκοτεινές στιγμές που έζησε το 1974 μετά τον θάνατο της πρώτης συζύγου του και της κόρης του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, μίλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν σε συνέ...

Σαν σήμερα - 27 Απριλίου

Γεγονότα 1296: Ηττώνται οι Σκωτσέζοι από τους Άγγλους στη μάχη του Ντάνμπαρ. 1667: Πωλούνται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του έργου «Χαμένος Παράδεισος» από τον τυφλ...

Φόρτωση άρθρων...