Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Γερμανία: Πώς συνελήφθησαν οι «Πολίτες του Ράιχ» – Η επιχείρηση «Σκιά» και οι επαφές με τη Ρωσία

Ακροδεξιοί νοσταλγοί του «Ράιχ» και συνωμοσιολόγοι κατέστρωναν επί σειρά μηνών, εάν όχι ετών, σχέδια κατάληψης της εξουσίας στη Γερμανία.

Στόχος τους, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ήταν να εισβάλουν στο γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο στο Βερολίνο και να πάρουν την εξουσία, βάζοντας στον «θρόνο» έναν 71χρονο τριτοκλασάτο Γερμανό αριστοκράτη από τη Θουριγγία ονόματι Χάινριχ Ρόις, τον οποίο όμως η ίδια η οικογένειά του παρουσιάζει ως «μπερδεμένο γέρο».

Εικοσιπέντε άτομα έχουν συλληφθεί μετά από εφόδους χθες σε ολόκληρη τη Γερμανία γιατί σχεδίαζαν την ανατροπή της κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, σχεδίαζαν να εισβάλουν ένοπλοι στο γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους. Ανάμεσα σε αυτούς ένας πρίγκιπας 71 ετών, ένας συνταξιούχος στρατιωτικός διοικητής, μία νυν δικαστής και πρώην βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος AfD. Μοιάζει με νέα σειρά στο Netflix. Δεν είναι...

Η συγκεκριμένη ομάδα φαίνεται να είχε επηρεαστεί ιδεολογικά από συνωμοσιολογικές θεωρίες, την QAnon και από το κίνημα Reichsbürger ("πολίτες του Ράιχ" δηλαδή της αυτοκρατορίας), που αρνείται την ύπαρξη του σύγχρονου γερμανικού κράτους. Μάλιστα, στα σχέδια τους ήταν και η επαναδιαπραγμάτευση της άνευ όρων της παράδοσης μετά τη λήξη του Β' ΠΠ και την ήττα της Γερμανίας υποστηρίζοντας ότι το "Γερμανικό Ράιχ" (1871-1918) είχε ακόμη νομιμότητα, το 1945...

Προς το παρόν άγνωστο παραμένει κατά πόσο τα σχέδια αυτής της ομάδας είχαν προχωρήσει αλλά και κατά πόσο πιθανό θα ήταν να πετύχουν.

«Οι έρευνες παρέχουν μία ματιά στην άβυσσο μίας τρομοκρατικής απειλής από το περιβάλλον Reichsbürger», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέιζερ χαρακτηρίζοντας τους συλληφθέντες "εχθρούς της δημοκρατίας".

Ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας, Πέτερσεν Φρανκ, εξήγησε ότι πρόκειται για "τρομοκρατική οργάνωση η οποία σχηματίστηκε γύρω από τον πρίγκιπα Ερρίκο 13ο.

Ο Ερρίκος ο 13ος είναι 71 ετών από τη Θουριγγία και συστήνεται ως διάδοχος του Οίκου των Ρόις εξακολουθώντας να χρησιμοποιεί τον τίτλο του. Εν τω μεταξύ η οικογένεια του τον παρουσιάζει ως "γέρο που τα έχει χαμένα".  Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο αυτό-αποκαλούμενος πρίγκιπας, η ομάδα του οποίου σκόπευε να τον τοποθετήσει στη θέση του αρχηγού κράτους, είχε επικοινωνήσει με Ρώσους αξιωματούχους με σκοπό την επιβολή μίας νέας τάξης στη χώρα αφότου η γερμανική κυβέρνηση θα είχε ανατραπεί. Σχετικά με αυτό δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι Ρώσοι ανταποκρίθηκαν θετικά.

Σημαντικό ρόλο φέρεται να είχε και η νυν δικαστής και πρώην βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), Μπίργκιτ Μάλζακ Βίνκεμαν. Οι επικεφαλής του AfD διέψευσαν κάθε σχέση με την οργάνωση υπογραμμίζοντας ότι ενημερώθηκαν από τα Μέσα Ενημέρωσης για την ύπαρξη της.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 25 άτομα εκ των οποίων τα οκτώ έχουν ήδη προφυλακιστεί ενώ στο στόχαστρο των Αρχών είναι τουλάχιστον 50. Ειδικότερα, άρχισαν να παρακολουθούνται τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από πληροφορία που μοιράστηκε με τις Αρχές κάποιος άγνωστος σε εμάς, στο Βερολίνο. Έτσι λοιπόν, τηλεφωνικές κλήσεις, ομαδικά γκρουπ συζητήσεων σε κάθε πλατφόρμα και στα κινητά τηλέφωνα  καθώς και τραπεζικοί λογαριασμοί μπήκαν στο στόχαστρο. Η επιχείρηση - που πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη που έχει στηθεί ποτέ στη Γερμανία κατά εξτρεμιστών - βαφτίστηκε "Σκιές". Μόνο στις χθεσινές εφόδους συμμετείχαν περίπου 3.000 αστυνομικοί σε 150 τοποθεσίες στα 11 από τα 16 στο σύνολο γερμανικά κρατίδια, στην Αυστρία και την Ιταλία.

Το κίνημα Reichsbürger εκτιμάται ότι έχει έως και 21.000 μέλη εκ των οποίων το 5% θεωρείται ότι ανήκει στην άκρα δεξιά. Για τις γερμανικές Αρχές οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την εσωτερική ασφάλεια. Αυτό έγινε αντιληπτό το 2019 όταν σημειώθηκε η φονική επίθεση σε συναγωγή στη γερμανική πόλη Χάλε καθώς και η πρώτη δολοφονία πολιτικού από την ακροδεξιά στη χώρα μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στο προάστιο Κασέλ στη δυτική Γερμανία.

Οι γερμανικές Αρχές παραμένουν σε εγρήγορση. Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ εξέφρασε τη "βαθιά ανησυχία" του ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Χεμπεστράιτ χαρακτήρισε "εξαιρετικά επικίνδυνα" τα σχέδια της εν λόγω οργάνωσης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ε.Ε: «Πράσινο» για κυρώσεις εναντίον του Ιράν

Σε πολιτική συμφωνία για επέκταση του καθεστώτος των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης εναντίον του Ιράν, κατέληξαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών, που συνεδρίασαν τη Δευτέρα στο Λουξεμβού...

Σαν σήμερα - 23 Απριλίου

Γεγονότα 1920: Το Εθνικό Τουρκικό Συμβούλιο υπό τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ καταλύει την κυβέρνηση του σουλτάνου Μεχμέτ ΣΤ' και δημοσίευει προσωρινό σύνταγμα. 1944: Εκλογές ...

Φόρτωση άρθρων...