Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Γονατίζουν τη Ρωσία οι κυρώσεις της Δύσης

Οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, έχουν αρχίσει να αποδίδουν με τη συμπλήρωση σχεδόν ενός μηνός από την ανακοίνωση τους και παρά το χαμηλό δημόσιο χρέος και το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η ρωσική οικονομία εισέρχεται στην "κόκκινη" ζώνη, αφού ήδη τα ομόλογα της είναι "σκουπίδια" και η χώρα βρίσκεται σε φάση επιλεκτικής χρεοκοπίας. 

Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, αντιμετωπίζεται μεθοδευμένα και συστηματικά από τη Δύση, μέσα από τις κυρώσεις, οι οποίες ήδη έχουν αρχίσει να λειτουργούν σε 6 επίπεδα. Το πρώτο αφορά τις μεμονωμένες κυρώσεις, το δεύτερο τις οικονομικές, το τρίτο τα διπλωματικά μέτρα και το τέταρτο τους περιορισμούς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Επιπλέον, λειτουργούν συμπληρωματικά στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από το 2014 μέσω των περιορισμών στις οικονομικές σχέσεις με την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη και με περιοχές που δεν ελέγχονται από την ουκρανική κυβέρνηση στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, ενώ ταυτόχρονα, ορθώνονται μεγάλα εμπόδια στην εν γένει οικονομική συνεργασία. 

Ήδη, 877 άτομα και 62 οντότητες υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών, ενώ οι οικονομικές κυρώσεις πλήττουν τους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας, των μεταφορών, της τεχνολογίας και της άμυνας.

Ειδικότερα, κατά τομέα, η κατάσταση είναι η εξής:

  • Χρηματοοικονομικός τομέας. Υπάρχει περιορισμός της πρόσβασης ορισμένων ρωσικών τραπεζών και εταιρειών στις πρωτογενείς και δευτερογενείς κεφαλαιαγορές της ΕΕ, απαγόρευση των συναλλαγών με τη ρωσική κεντρική τράπεζα και την κεντρική τράπεζα της Λευκορωσίας, αποκλεισμός ορισμένων ρωσικών και λευκορωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, απαγόρευση παράδοσης τραπεζογραμματίων σε ευρώ στη Ρωσία και τη Λευκορωσία,  απαγόρευση δημόσιας χρηματοδότησης ή επενδύσεων στη Ρωσία, καθώς και απαγόρευση επενδύσεων και συνεισφορών σε έργα που συγχρηματοδοτούνται από το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων
  •  Ενέργεια. Απαγορεύεται η εξαγωγή αγαθών και τεχνολογιών για τον τομέα της διύλισης στη Ρωσία, καθώς και νέων επενδύσεων στον ρωσικό ενεργειακό τομέα
  • Μεταφορές. Έχει κλείσει ο εναέριος χώρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλα τα ρωσικά αεροσκάφη και τα αεροσκάφη που είναι νηολογημένα στη Ρωσία, ενώ απαγορεύεται η εξαγωγή τεχνολογίας ναυσιπλοΐας και ραδιοεπικοινωνιών στη Ρωσία. 
  •  Άμυνα. Απαγορεύεται η εξαγωγή προϊόντων και τεχνολογιών διπλής χρήσης στη Ρωσία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη χώρα για την ενίσχυση των δυνατοτήτων άμυνας και ασφάλειας της, καθώς και η εμπορία όπλων. 
  • Στη μεταλλουργική βιομηχανία έχει επιβληθεί απαγόρευση της εξαγωγής σιδήρου και χάλυβα στη Ρωσία. 
  • Στα αγαθά πολυτελείας έχει απαγορευτεί η εξαγωγή ειδών προς τη Ρωσία. 

 

Η αντίδραση της ρωσικής οικονομίας

Οι κυρώσεις της Δύσης, έχουν οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου, η οποία από τις 7 Μαρτίου κατρακύλησε στα 154 ρούβλια προς 1 δολάριο. 

Βέβαια, την τελευταία περίοδο καταγράφεται μικρή ενίσχυση, αλλά η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των ενεργειών της ρωσικής κυβέρνησης, όπως ο επιθετικός έλεγχος κεφαλαίων και η δραστική μείωση των εισαγωγών. Αυτό θα αποδυναμώσει περαιτέρω τη ρωσική οικονομία μακροπρόθεσμα, καθώς η υπερβολική ενίσχυση του ρουβλίου δεν είναι επωφελής για τους εξαγωγείς της και οι δυτικές κυβερνήσεις, ενοχλημένες από την παραβίαση των συμφωνιών, αναζητούν πιο εντατικά εναλλακτικές προμήθειες των ενεργειακών πόρων.

Ο Πούτιν έχει υπογράψει διάταγμα σύμφωνα με το οποίο η πώληση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα θα πρέπει να διακανονίζεται σε ρούβλια, ενώ οι πληρωμές θα γίνονται μέσω της τράπεζας Gazprom, μία από τις δύο ρωσικές τράπεζες που δεν επηρεάζονται από την αποκοπή από τα συστήματα SWIFT.

Δυσκολεύει η καθημερινότητα για τον μέσο Ρώσο πολίτη

Οι κυρώσεις αλλά και η συνεχής "μετάγγιση" χρημάτων για τη συντήρηση το ρωσικού στρατού, σε συνδυασμό με τις μεγάλες απώλειες και τον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας, έχουν αρχίσει να κάνουν δύσκολη την καθημερινότητα των Ρώσων πολιτών. 
  
Ορισμένα είδη (κυρίως τα χημικά οικιακής χρήσης) πενταπλασιάστηκαν μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ λόγω της έλλειψης προμηθειών ξένων πρώτων υλών, η παραγωγή αυτοκινήτων έχει ήδη ανασταλεί! Επιπλέον, οι κυρώσεις θα επηρεάσουν επίσης τη γεωργία, η οποία εξαρτάται από τα ξένα προϊόντα, ενώ πολυεθνικοί κολοσσοί και εκατοντάδες ξένες εταιρείες έχουν αποσυρθεί από τη Ρωσία. 

Από την άλλη, η κρίση έχει ήδη πλήξει τους φτωχότερους Ρώσους και τους συνταξιούχους, καθώς πολλοί Ρώσοι δεν έχουν καθόλου συντάξεις ή πληρώνονται πολύ χαμηλότερες από ό,τι θα έπρεπε. Οι υπάλληλοι του Ταμείου Συντάξεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας "PFR" αντιστοιχούν σε εκατομμύρια συνταξιούχους, οι οποίοι βλέπουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να μειώνονται και την αγοραστική τους αξία να εξαϋλώνεται. Μέρα με τη μέρα η Ρωσία θα βυθίζεται πιο βαθιά στην ύφεση και αν η Δύση αποφασίσει να αυξήσει τον βαθμό απεξάρτησης από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, τότε τα πολύ χειρότερα για όλους τους πολίτες είναι μπροστά και δεν θα αργήσουν να φανούν... 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 26 Απριλίου

Γεγονότα 1336 - Ο Πετράρχης ανεβαίνει στο όρος Βαντού. 1478 - Οι Πάτσι επιτίθενται κατά του Λαυρέντιου των Μεδίκων και σκοτώνουν τον αδελφό του, Τζουλιάνο των Μεδίκων, κατά τ...

Χαμάς: Απαρέγκλιτος όρος για την απελευθέρωση ομήρων ο τερματισμός του πολέμου

Η Χαμάς επανέλαβε σήμερα την απαίτησή της από το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της οποιαδήποτε συμφωνίας για την απελευθέρωση τ...

Φόρτωση άρθρων...